Losev

William Saroyan Kürtçe'de

Videoyu Aç William Saroyan Kürtçe'de
A
a

William Saroyan’ın “The Human Comedy” romanı Aydin Rengîn çevirisiyle Kürtçe’ye “Komediya Mirovahiyê” ismiyle çevirildi ve Lîs Yayınevi tarafından yayımlandı.

Bitlis'ten Amerika'ya göç etmiş Ermeni bir ailenin, orada doğan ilk ferdi olarak 31 Ağustos 1908'de Kaliforniya Eyaleti'nin Frenso Kasabası'nda dünyaya gelen dünyaca ünlü yazar William Saroyan’ın “The Human Comedy” adlı eseri çevirmen Aydın Rengin tarafından 'Komediya Mirovahiyê' adıyla Kürtçe'ye çevirildi.  

Saroyan'ın 1943'te kaleme aldığı roman, Saroyan’ın ilk romanı ve Amerikalı bir ailenin II.Dünya Savaşındaki öyküsünü anlatıyor. Özellikle Homer Macauley adında bir habercinin başından geçen olayların anlatıldığı Komediya Mirovahiyê William Saroyan’ın sıcak ve içten insancıllığıyla sarılmış hiçbir zaman unutulamayak öykülerden oluşuyor.

1939 yılında The time of your Life (Dema Jiyana Te) oyunuyla Pulitzer Ödülüne layık görülen ancak ödülü reddeden William Saroyan,yaşamı boyunca 60'tan fazla eser yazdı. UNESCO'nun 2008 yılını 'Saroyan yılı' olarak kendsine adadığı Sorayan 1981 yılında yaşama gözlerini yumdu.

Lîs Yayınevi tarafından yayınlanan Komediya Mirovahiyê'nin tanıtım yazısı ise şöyle: Homer yarışa katılmakta, küçük Ulysses Covinton’un dükkanındaki kapanda sıkışıyor, yaşlı telgraf operatorü Willie Grogan yaşamın acı gerçeklerini, umudun, sevginin ve ölüm mesajlarını alıp gönderiyor. Telgrafhane müdürü Spangler’in gönlü insan ve bütün canlıların sevgisiyle dolu. Marcus, Homer’in büyük ağabeyi trene binmiş bir asker ve nerede olduğu bilinmiyor ve evinden çok uzaklarda şarkı söylüyor. Savaş zamanından kapı önünde bir roman, başarılı ve sıradan insaların alçak gönüllüğüyle dolu..

Dünya'nın birçok yerini gezen Sorayan atalarının yurdu olan Bitlis'i de gezdi.

SORAYAN'IN KISA HAYAT HİKAYESİ

Bitlis'ten Amerika'ya göç etmiş Ermeni bir ailenin, orada doğan ilk ferdi olarak 31 Ağustos 1908'de 'de Kaliforniya eyaletinin Fresno kasabasında dünyaya geldi. Bir Presbiteryen rahibi olan babası, Saroyan üç yaşındayken ölünce, annesi Saroyan'ı ve üç kardeşini yetimhaneye vermek zorunda kaldı. Yetimhanede geçirilen beş yıldan sonra çocuklar annelerine kavuşarak Fresno'da bir araya geldiler. Resmi eğitimle bir türlü yıldızı barışmayan Saroyan on beş yaşında okulu terk etti. Çeşitli işlerde çalıştı. Asıl hedefi yazar olmaktı. Bunun için bir yandan da öyküler yazmayı sürdürüyordu. İlk öyküsü Story dergisinde 1933 yılında yayınlandı. 1934 yılında ise Randon House yayınevi tarafından The Daring Young Man on the Flying Trapeze and Other Stories isimli kitabı yayınlandı ve o yılın en çok satan öykü kitabı oldu.

Bundan sonra artık hep yazdı. Yazmaktan ve gezmekten başka bir iş yapmadı. İçki ve kumar alışkanlığı yüzünden inişli çıkışlı bir grafik gösterse de elli seneyi aşan başarılı ve üretken bir kariyer ortaya koydu.

1939 yılında The Time of Your Life oyunuyla Pulitzer Ödülü'nü kazandı, ödülü reddetti. Saroyan hayatı boyunca altmışı aşkın kitap -öykü, oyun ve roman yazdı. Düzyazıda kendine özgü bir tarz yarattı.

Akıcı, konuşur gibi, coşku dolu bu tarz kendi adıyla "Saroyanesque" olarak anılır oldu. Kendisinin de söylediği gibi, Saroyan, öykülerinde tek bir şeyi anlatır: insanı. Yazarken içten vae yalındır. Onun eserlerinde süslü tabirler, söz oyunları aramak boşunadır. Öykünün bütünü ve konu esastır. William Saroyan, klasik tabirle hızlı bir hayat yaşadı, dünyayı ve bu arada ata yurdu Bitlis'i gezdi, evlendi, boşandı, sonra aynı kadınla tekrar evlendi, sonra yine boşandı. 18 Mayıs 1981 tarihinde doğduğu yerde öldüğü zaman adı amerikan edebiyatının en iyi kısa öykü yazarları arasına çoktan yazılmıştı bile. UNESCO 2008 yılını Saroyan Yılı ilan etmiştir. Köklerine ve atalarının kültürüne bağlılığıyla, Saroyan, daha 1935'te Avrupa gezisinin bir durağı olarak Sovyet Ermenistanı'nı ziyaret eder. Üçüncü ve 1978'deki son ziyaretinde, yetmişinci yaş gününü de dostlarıyla birlikte orada kutlar. Vasiyeti üzerine, naaşının bir bölümü Ermenistan'a götürülerek Erivan'daki ünlüler panteonuna gömülür.

Kısa öykü ve oyunları ile tanınmıştır. Özellikle Ermeni göçmen çocuklarının yaşadıkları zorluklar ile ilgili yazmıştır.

Komediya Mirovahiyê yekem romana William Saroyan e ku çîroka malbateke Amerîkayî ya di dema şerê Cihanê yê duyem de vedibêje. Bi taybetî serpêhatiya Homer Macauleyê ku peyamnerê herî xurt ê Newala San Joaquin e. Komediya Mirovahiyê ya ku serdanpê bi dilgermî, kêfxweşî û bi mirovahiya William Saroyan rapêçayî, bi çirokên ku dê tu carî neyêne jibîrkirin dagirtî ye.

Homer beşdarî pêşbaziyê dibe, Ulyssesê biçûk di dafika di dikana Covington de asê dimînê, kevnetêlgrafvan Willie Groganê pîr ku peyamên rastî û tûj ên hezkirin û hêviyê;  ên jan û mirinê radigihîne. Dilê Spangler bi hezkirina hemû cihanê û hemû jîndaran dagirtî ye. Marcusê birayê mezin ê Homer leşkerekî li trênê siwar û ji mala xwe gelekî dûr distrîne.

Romaneke dema şer a li devê deriyê malê û biserketî her wiha dilnizmiya mirovên ji rêzê…

William Saroyan di sala 1939’an de bi lîstika xwe ya The Time of Your Life (Dema Jiyana Te) Xelata Pulitzer wergirt lê belê wî xelat qebûl nekir. UNESCO sala 2008’ê weke sala Saroyan îlan kir. Saroyan di jiyana xwe de ji şêstî bêhtir pirtûk (çîrok, lîstîk, roman…) nivîsandin. Wî di pexşanê de şêweyekî xweserî xwe afirand. Şêweyekî herikbar, weke ku diaxive, şêweyekî dilgeşane ku bi navê “Saroyanesque” tê binavkirin. Weke ku ew bi xwe jî dibêje: “Saroyan di çîrokên xwe de tenê tiştekî vedibêje; ew jî mirov e.” Gava ew dinivîse, ew jidil û xwerû ye. Divê mirov di berhemên wî de li peyvên xemilandî, lîstikên bêjeyan negere. Tevahiya çîrokê û mijara wê, stûnên bingehîn in.  Saroyan li dinyayê û li welatê xwe li Bilîsê geriya.

Kaynak : Yüksekova Haber

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.