Slayt Gösterisi

Nemrut Dağı ve Krater Gölü'nün Güzelliği

Değerli okuyucularım, bu yazımda Nemrut Kalderası hakkında kısa bilgiler vererek, Nemrut Dağı ve Nemrut Krater Gölü'nün güzelliklerinden bahsetmek istiyorum.

A
a

Eşsiz güzelliği ve konumu itibariyle kış aylarında kayakseverleri ağırlayan Nemrut Dağı, yaz mevsiminde de Nemrut Kalderası ve Krater Gölü'nün güzelliğiyle doğaseverleri kendisine hayran bırakıyor.

Dünyanın en büyük ikinci, Türkiye'nin ise en büyük krater gölü olan Nemrut Krater Gölü, doğal güzelliklerinin yanı sıra sıcak ve soğuk gölleri, buz mağarası, buhar bacası ve çeşitli kuş türlerini ile bitki örtüsünü bünyesinde barındırıyor. Avrupalı Seçkin Destinasyonlar (EDEN) Projesi kapsamında “Mükemmeliyet Ödülü” alan ve doyumsuz manzarası ile el değmemiş doğasıyla her yıl çok sayıda turisti ağırlayan Nemrut Krater Gölü, doğal güzelliğiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Van Gölü’nün batısında bulunan, Bitlis’in Tatvan ve Ahlat ile Güroymak ilçeleri arasında yer alan 4450 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı’nın 1441 yılında faaliyet gösterdiği tespit edilmiştir. Patlamalar sırasında 210 kilometreküp civarında volkanik maddeyi püskürterek tepe kısmını kaybeden Nemrut Dağı’nın zirvesi kesik koni şeklini almıştır. Son patlamadan dolayı oluşan Nemrut Kalderası’nın genişliği 48 kilometrekare olup, şu anki yüksekliği 2500 metredir. Nemrut Kalderası’nda 13 kilometrekare genişliğinde, 100 metre derinliğinde mavi renkli soğuk suya sahip bir göl ve 3 kilometrekare genişliğinde, 10 metre derinliğinde yeşil renkli 40 ile 60 derece sıcak suya sahip bir göl olmak üzere, iki adet krater gölü bulunmaktadır. Ayrıca, yağışlardan dolayı kalderada 3 göl daha oluşmaktadır. Nemrut Kalderası içerisinde göllerin yanı sıra, lav çıkışı konileri, buhar bacası, buz mağarası ve değişik bitki türleri bulunmaktadır.

Her yıl binlerce turist ağırlayan doğa harikası Nemrut Kalderası, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 2003 tarihinde toplam 4804 hektar alanıyla “Tabiat Anıtı/RAMSAR Alanı” olarak ilan edilmiştir. 1. Derecede Doğal Sit, Tabiat Anıtı, Turizm Alanı ve Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alan-RAMSAR Alanı statüsünde korunan Nemrut Kalderası içinde ve çevresinde bu güne kadar 450 bitki türü tespit edilmiştir. Ayrıca, görsel değeri ve doğal güzelliği nedeniyle ekoturizm potansiyeli yüksek olan bu alanda birçok göçmen kuş türünün yanı sıra, kaya kartalı, kızıl akbaba, keklik, tavşan, tilki, kurt, ayı, ördek ve martılara rastlanmaktadır.

Uluslararası öneme sahip Nemrut Kalderası, dağ ve doğa yürüyüşü, kaya tırmanışı, yamaç paraşütü, bisiklet turları, tekne gezisi, su sporları, sportif olta balıkçılığı, yayla turizmi, bitki inceleme, yaban hayatı gözlemciliği, foto safari, çadırlı veya günübirlik kamp ve benzeri etkinlikler için oldukça ideal bir alandır.

Yeşili bol olan Nemrut, mevsim değiştirdiği ve bitki örtüsüyle doğaseverler için görsel bir şölen sergilerken, yüksek rakımı nedeniyle de İlkbahar ve Sonbahar’da yoğun sis ve bol yağışlarla Karadeniz Bölgesi'ni aratmıyor. Yazı ayrı kışı ayrı güzel olan kaldera, büründüğü doğa harikası görüntüsüyle, ziyaretçilerine seyrine doyumsuz manzara keyfi yaşatıyor.

Seyrine doyumsuz manzarası ve el değmemiş doğasıyla her yıl çok sayıda turisti ağırlayan Nemrut Dağı’nın, Van Gölü’ne bakan güney yamacına inşa edilen ve 4 kayak pisti, 80 kişi kapasiteli 1 otel ile 2 kafeteryası olan, 7 kilometre uzaklıktaki, 2500 metre telesiyej hattına sahip  “Nemrut Kayak Tesisi” 2007 yılında faaliyete geçmiştir.

Avrupa Komisyonu tarafından 2010 yılında "Suya Bağlı Turizm" teması ile Avrupalı Seçkin Turist Destinasyonu’nda yer alan Nemrut Krater Gölü, Tatvan’a 13 kilometre ve Ahlat’a 25 kilometre uzaklıkta olan iki girişe sahiptir.

Bölgemizdeki tarihi ve doğal güzelliklerin farkında olarak, bu değerleri korumanın bilinci içinde olmamız dileğiyle.. Sağlıcakla kalın..

 

arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.