Slayt Gösterisi

Mehmet Şakir ERFİDAN

Mehmet Şakir Erfidan 1990 tarihinde Güroymak’a bağlı Günkırı Beldesinde doğdu. İlk ve orta okulu beldede bulunan Günkırı İlköğretim Okulunda bitirdi. Lise eğitimimi Güroymak Lisesinde bitirdi. 2011 yılında da İnönü Üniversitesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölümünü kazandı. 2012 yılında da girdiğim memurluk sınavında Güroymak İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde Memur olarak göreve başladı. 02.02 2017 tarihinde İnönü üniversitesi den mezun oldum. 07.06.2017 de Güroymak iMKB Anadolu lisesinde Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak göreve başladı.

Sosyalleşme ve Sosyal Medya

İnsanın yaratıldığı günden bugüne iletişim kurmaya sosyal ilişkilerde bulunmaya ihtiyacı vardır. Sosyal bir varlık olarak yaratılan insanın bu ihtiyacı insanın sosyalleşmesini de zorunlu kılmıştır.

A
a

Türk Dil Kurumu’na baktığımızda sosyalleşmenin anlamı toplumsallaşmadır. Toplumsallaşma ise; Bireyin kişilik kazanarak belli bir toplumsal çevreye hazırlanması toplumla bütünleşmesi sürecidir. Anlamına baktığımızda sosyalleşmenin ne kadar önemli olduğunu görürüz. Tabi ki sosyalleşmenin önemi de bireye faydalı olması, bireyi olumlu yönde etkilemesi gerekir. Günümüz şartlarına baktığımızda teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanlar arası iletişim de buna paralel olarak artmıştır. İletişim araçlarının gelişmesi de sosyalleşme hızını artırmıştır.

Sosyal medya dediğimiz bu geniş alan doğru yönde kullanıldığı taktirde elbette bizi olumlu etkileyecektir. Fakat yanlış kullanıldığı zaman da insana ciddi anlamda zarar verecektir. Bu yazıda olumsuz yönleri üzerinde duracağım. Sosyalleştiğimizi zannettiğimiz bu geniş alanda yaptığımız paylaşımlarda sınır tanımamamız bizi yanlışlar yapmaya sevk edecektir. Toplum olarak da neredeyse bütün fertleriyle sosyal medyada paylaşımların olduğunu görüyoruz.

Sosyal medyada yaptığımız paylaşımlarla artık evlerimizin neredeyse mahremiyeti yok olmaktadır. Kendi ellerimizle yaptığımız paylaşımlarla evlerimizin her köşesine her gün binlerce davetsiz misafir uğramaktadır. Çocuklarımızın ve eşlerimizin en güzel resimlerini paylaşmaktan geri durmuyor, bizim için özel olan bu insanları yapılacak bir beğeni ve yorum uğruna özelimizi kendimiz yok ediyoruz. Bize cennet olan yuvamızda cehennemlik ameller işliyoruz. Yaptığımız her davranışı yapmadan, yediğimiz yemekleri yemeden, aldığımız eşyaları kullanmadan önce hesaplarımızdan paylaşıyoruz.

Sosyalleşmeyi toplumla bütünleşmek yerine toplumu attığımız adımdan haberdar etmek diye mi anladık acaba?

Yaptığımız yanlışlardan biri de sosyal medyada yapılan dini paylaşımların doğruluğunu araştırmadan beğenip paylaşmamızdır. Hatta daha vahim olanı da hiç okumadan yapılan paylaşımlardır. Sahip olduğumuz değerlerin bu kadar basitleştirilmemesi gerekiyor. Değerlerimizden taviz vere vere sahip olduğumuz bütün değerleri yitirmek üzereyiz.

Diğer bir yanlış davranışımız hem sosyal medyada hem de normal sosyal ilişkilerimizde kullandığımız ARGOLU sözlerdir. İnsanlığa insan ağzına yakışmayan sözleri kullanmaktan geri durmuyoruz. Kullandığımız bu çirkin sözler bazen bizim imanımızı dahi tehlikeye atmaktadır. Bu tür söz ve davranışların da maalesef sosyal medyada çokça fazla kullanıldığını hepimiz görmekteyiz. En acı olanı da bu çirkin davranışları geleceğimiz olan çocuk ve gençlerimize miras olarak bırakmamızdır. Unutmamak gerektir ki ‘’ Ne ekersek onu biçeceğiz.

Diğer bir yanlışımız trafikte iken canlı yayın yapıp paylaşımlar yapmamızdır. Bu şekilde davranıp hem kendi hayatımız hem de insanların hayatını tehlikeye attığımızın farkında olmamız gerekir. Bir heves, beğeni ya da sebebi ne olursa olsun hiç bir insana zarar verme gibi bir lüksümüz yok. Böyle bir davranışın hem dünya hem de ahiretimizi ciddi anlamda etkileyeceğini unutmamamız gerekir.

Diğer bir yanlışımız ve beni en çok üzen de önceden hazırlandığı belli olan ve insanların onurunu ayaklar altına alan sosyal medyada sözde yardım adı altında çekilen videoların paylaşılmasıdır. Çocuk olsun genç ya da yaşlı hiç farketmez böylesi paylaşımların o insanları rencide etmekten başka bir işe yaramayacağını bilmemizde fayda var. Dinimizde hatta vicdanlı olan her insanın vicdanında böylesi davranışların ne kadar yanlış ve çirkin olduğunu söylememe gerek yok herhalde.

Son olarak şunu söyleyeyim; kullandığımız her ne olursa olsun iyi yönde faydalı bir şekilde kullanmamız gerekiyor. Sosyal medyayı da aynı şekilde faydalı yönde kullanmamız bize büyük kolaylıklar getirir. Fakat yanlışlarımızda devam edersek biriken bu yanlışlarımız bütün doğrularımızı silip götürecektir.

 

arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.