Losev

Erdoğan: Saraya kuzu kuzu gelecekseniz

Videoyu Aç Erdoğan: Saraya kuzu kuzu gelecekseniz
A
a

Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a su taşıyacak projenin açılışı için Mersin’de tören düzenlendi. Törende yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kaçak saray kadar başınıza taş düşsün, kuzu kuzu geleceksiniz” dedi.

Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a su taşıyacak “Kuzey Kıbrıs Su Temini Projesi”nin açılışı için Mersin Anamur’da tören yapıldı.

Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kuzey Kıbrıs Başbakanı Ömer Soyer Kalyoncu, Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu ve Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş katıldı.
Kalyoncu: Gün gelecek barış suyu da olacak

Törende ilk konuşmayı yapan Kuzey Kıbrıs Başbakanı Kalyoncu şunları söyledi:

“Su hayattır, biz su bakımından gittikçe fakirleşiyoruz. Suyumuz tuzlanmaktadır. Biz Anadolu halkına Türkiye Cumhuriyeti devletine teşekkür ederiz.

“Bizimle ekmeğini paylaştığı gibi suyunu da paylaşıyor. Bize hayat katıyorsunuz, teşekkürlerimizi iletiriz. Bu su gün gelecek barış suyu da olacak. Sağlık, barış ve refah sizinle olsun.”
Davutoğlu: Türkiye ile Kıbrıs hiçbir zaman ayrılmayacak

Ardından Başbakan Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Bugün Anadolu ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti su gibi aziz projeyle bir kez daha birbirine kavuşuyor, bir kez daha kenetleniyor. Muhteşem bir su köprüsü kuruyoruz, Girne’yi Anadolu’ya bu kez su ile bağlıyoruz.

“Bütün dünyaya haykırıyoruz; Türkiye ile Kıbrıs hiçbir zaman ayrılmayacak şekilde birbirine kenetlenmiştir, Kıbrıs’a Türkiye’nin suyu bereket ve izzet götürecektir.

“Kıbrıs’ta çözüm fikrine kararlılık ve samimiyetle bağlı olduğumuzu bir kez daha ortaya koyuyoruz. Burada bir kez daha tekrarlamak istiyorum; Türkiye mevcut müzakere sürecinin bir an evvel adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözümle neticelenmesini samimiyetle temenni etmektedir.”
Akıncı: Sarı olan rengimiz bizi yeşil adaya dönüştürecek

Başbakan Davutoğlu’nun ardından kürsüye çıkan Kuzey Cumhurbaşkanı Akıncı ise şunları söyledi:

“Hangi partiden olursanız olsun hepinizi bir ve bütün olarak görüyor, bir ve bütün olarak kucaklıyoruz. Eğer Ankara ağlıyorsa, Lefkoşa gülemez. Sarı olan rengimiz bizi yeşil adaya dönüştürecek. KKTC’nin kalkınmasını da sağlayacak.

“Sayın Tayyip Erdoğan’a teşekkür etmek istiyorum. Hükümetlerimizin çabaları ve bakanların çalışmaları bize mutlu sonucu getirmiştir. Her birine teşekkür ederim.”
Erdoğan: Gerçek milliyetçilik budur

Ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

“Dün gökyüzünde büyük bir başarıya şahitlik etmiştik. Bugün de Akdeniz’in altında benzer bir başarının şahitliğini yapmak üzere buradayız. Bu millet, karadan gemileri yürüttü. Bu millet boğazın altından Marmaray’ı inşa etti. Bu millet, şimdi Anamur’dan Kuzey Kıbrıs’a yine denizin altından 107 kilometrelik, hamdolsun su naklini gerçekleştiriyor.

“Hayalin gerçeğe dönüştüğü bir projedir. Gerçek millilik, milliyetçilik budur. KKTC, yarım asır boyunca içme suyu ve tarımsal alan sulama sıkıntısı yaşamayacak.

“Türkiye’yi hizmet siyasetinden uzaklaştırmaya yönelik her çaba, ülkemizin ve milletimizin geleceğine kast eden bir darbedir. Dikkat ediniz. Türkiye ne zaman büyüme, güçlenme, demokraside ve ekonomide sınıf atlama yoluna girmişse, önüne hemen birtakım engeller çıkartılmıştır. Kimi zaman terörle, kimi zaman darbelerle, kimi zaman sosyal çalkantılarla, ülkemiz farklı gündemlere yönlendirilmiş, milli hedeflerinden uzaklaştırılmıştır.”
‘Kaçak Saray’

“Kaçak saray kadar başınıza taş düşsün. Ne kaçak sarayı? Önce ne diyorlardı ‘Biz oraya gitmeyiz’. Daha sonra ne demeye başladılar, ‘Çağrılırsak gideriz’. Eninde sonunda bunu yapacaksınız, kuzu kuzu geleceksiniz. Başka çareniz yok. Gelin bu zor günlerde ülkemize sahip çıkalım, terörün karşısına hep birlikte dikilelim.”
Proje

1990’lı yıllardan beri gündemde olan ancak 2011’de başlatılan proje ile Kuzey Kıbrıs’ın 30 yıllık su ihtiyacının karşılanması amaçlanıyor.

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ı denizin altından bağlayan proje ile Anamur’un Dragon çayından yıllık 75 milyon metreküp su, Girne yakınlarındaki Geçitköy Barajı’na aktarılacak. Bu suyun yarısı içme suyu olarak, yarısıysa tarım amaçlı kullanılacak.

Proje ile Kuzey Kıbrıs’ta 48 bin dekarlık alanda sulu tarıma geçilmesi ve yüksek gelir elde edilmesi hedefleniyor.

Su 80 kilometre boyunca deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte askıya alınan borularla taşınacak.

Borulara takılacak verici ve sensörler sayesinde muhtemel hasarlar önceden tespit edilerek zamanında müdahale edilebilecek.

Proje 1 milyar 600 milyon liraya mal oldu.

Açılışın ardından ilk su verilecek bölge ise Lefkoşa olacak.


Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.