Losev

Bize koalisyon değil, seçim hükümeti önerisi geldi

Videoyu Aç Bize koalisyon değil, seçim hükümeti önerisi geldi
A
a

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, AK Parti ile koalisyon görüşmelerine ilişkin, “Bize şu ana kadar bir koalisyon önerisi gelmiş değildir, bir seçim hükümeti önerisi gelmiştir” dedi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) arasında genel başkanlar düzeyinde yapılan koalisyon görüşmesi tamamlandı.
 
Görüşme sonrası önce Başbakan Ahmet Davutoğlu AK Parti Genel Merkezi’nde açıklama yaptı. Davutoğlu yaptığı açıklamada koalisyon kurulamadığını söyleyerek “erken seçim güçlü bir ihtimaldir” dedi.
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, görüşme sonrası CHP Genel Merkezi’nde açıklama yaptı.
 
Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:
 
’14 ilke belirledik’
 
“Türkiye’de nasıl bir koalisyon olmalı ateş çemberinden çıkan bir Türkiye nasıl huzura kavuşacak bunun çalışmasını yaptık.
 
“14 madde halinde temel ilkelerimizi belirledik ve bu ilkeleri kamuoyu ile paylaştık. Bu ilkeler aslında evrensel ilkelerdir, itirazı olan varsa çıksın dedik. Bugüne kadar bize “Şu ilke yanlıştır” diye itiraz eden olmadı.”
 
‘Güzel bir görüşmemiz oldu’
 
“Davutoğlu ile oldukça güzel bir görüşmemiz oldu ve ona ilettik. Bir yüksek profilli bir hükümetin kurulması lazım. Yani parlamentoda reform ağırlığı olan gerekirse Anayasa’yı değiştirecek bir hükümet kurulması lazım. Türkiye ekonomik açıdan, sosyal açıdan ciddi sorunlarla karşı karşıya. O nedenle kurulacak hükümetin 4 yıllık olması lazım.
 
“Kurulacak koalisyonunun ortaklarının samimi olması lazım. Bizim için önemli olan CHP değil, Türkiye. Biz Türkiye’nin çıkarları için, bu ülkenin insanlarının herhangi bir sorunla karşılaşmaması için elimizi taşın altına koymaya hazırız dedik.”
 
‘CHP destekli AKP azınlık hükümeti teklif edildi’
 
“Bize şu ana kadar bir koalisyon önerisi gelmiş değildir. Davutoğlu bize iki öneri getirdi; kısa süreli bir seçim hükümeti veya CHP destekli AKP azınlık hükümeti. Bu bizim merkez Yönetim Kurulu’nun aldığı karara uygun değildir. Milli irade bir siyasal partiyi tek başına iktidara getirmemişse, liderlere düşen Milli iradeye saygı göstermektir. Tarihi bir fırsatı kaçırdığımızı düşünüyorum.”
 
‘Kimse umutsuzluğa kapılmasın’
 
“Milli iradenin gereği olarak koalisyon müzakeresi sonucu iyi niyetli bir koalisyonun kurulmasından yanaydık. Bu gerçekleşmedi. Ama AKP ile CHP arasında yapılan bu görüşmeler bana göre çok önemli. Hangi konuyu başlık olarak seçtilerse o konudaki görüşlerimizi açık yüreklilikle ifade ettik. Bu süreç demokrasimize katkı yaptı. Kimse umutsuzluğa kapılmasın. Türkiye büyük bir ülkedir. Bundan sonraki takdir yüce milletimize aittir.”
 
‘Koalisyon görüşmesi olmadı’
 
“Bizim teammüllere göre hükümeti kuramayan bir parti yetkiyi Cumhurbaşkanı’na iade eder. Aksi halde bu yetki gaspına girer” diyen Kılıçdaroğlu, eğitim konusundaki anlaşmazlıklara yönelik bir soruya şu yanıtı verdi:
 
“Bir koalisyon görüşmesi olmadı ki eğitim politikası görüşülsün. Ama şunu ifade ettik İmam Hatip okullarıyla bir sorunumuz yok. Ancak eğitim sistemiyle ilgili sorunlarımız var. Orta gelir tuzağından ancak eğitimle kurtulunur.”
 
‘Davutoğlu’nun yanıt vermesi gerekir’
 
(“Cumhurbaşkanı’nın görüşmelere bir etkisi olmuş mudur?” sorusu)
 
“Buna yanıtı kamuoyunun ve Sayın Davutoğlu’nun vermesi gerekir. Görüşmelerde hiçbir kırmızı çizgimiz yoktu. Kırmızı çizgi diye bir şey de gündeme gelmedi. Bir koalisyon müzakeresi olmadı. Sadece karşılıklı olarak başlıklar hakkında ne düşündüğümüzü paylaştık.”
 
“Siyasette 24 saat çok uzun bir süredir. Demokrasi kendi sorunlarını çözebilen bir yapıdır. Bugünden erken seçimi tek seçenek olarak ifade etmeyi de doğru bulmuyorum.”

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.