Losev

Zenderlioğlu: İlk dosya hasta tutsaklarla ilgili

A
a

Çözüm Komisyonu'nda yer alan BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, komisyon olarak önerilerini hükümet yetkililerine sunmak için bir alt komisyon kurduklarını belirtti.

Meclis Toplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi Araştırma Komisyonu üyesi BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, böyle bir komisyonun oluşmasının sevindirici olduğunu dile getirerek, "Çünkü Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın 21 Mart'ta yaptığı tarihi çağrı sadece Diyarbakır ile sınırlı kalmadı. Ortadoğu'daki siyasal dengeleri bile bozdu. Bunun akabinde Rusya Duma vasıtasıyla Amerika kendi Dışişleri Bakanları aracılığıyla bu sürece dair açıklamalarda bulundu" dedi. Akil İnsanlar Komisyonu ile Hakikatleri Araştırma Komisyonu'nun Meclis çatısı altında oluşturulmasının da PKK lideri Abdullah Öcalan tarafından istendiğine işaret eden Zenderlioğlu, "Bu komisyon öncesi üç partinin yani CHP, AKP ve BDP'nin bununla ilgili önergeleri vardı. Bu önergeler birleştirilerek Genel Kurul'a getirildi. Ancak Genel Kurul'da CHP çark etti. CHP polemik yaratmaya çalıştı. Böyle bir şeye katılmayacaklarını ifade ettiler. Biz herkesin bu süreci desteklemesi gerektiğini ısrarla vurguladık. Hatta bir barış süreci olduğunu hakikatlerle ve tarihle yüzleşme olması anlamında çok önemliydi" dedi. 
 
'Barışa muhalefet olmaz'
 
CHP'nin destek vermemesinin bu sürecin olmayacağı anlamına gelmeyeceğini belirten Zenderlioğlu, bunu sürdürdükleri çalışmalar ile ortaya koyduklarının altını çizerek, "Her ne kadar şimdi Meclis'te bir konsensüs yoksa da bunu başaracağız. Hani CHP ve MHP bunu desteklemiyor diye bu süreç başlamayacak diye bir sorun da yok. Çünkü bu sorun Türkiye'nin acil ivedilikle çözmesi gereken bir sorundur. Türkiye bu sorunu öyle kendiliğinden çözmüyor. Herkes de çok iyi biliyor ki Kürtler iğne ile kuyu kazar gibi bu duruma geldiler. Analarımız sokak ortalarında kafaları kırılarak, coplanarak, gazlanarak böylesi bir demokratik mücadele sonucunda bu aşamaya geldi" diye konuştu. 
 
'Önerileri sunmak için alt komisyon oluşturduk'
 
Zenderlioğlu, "Biz ne yapabiliriz? Biz bu sürece nasıl katkı sunabilir, güç katabiliriz? Sorun biraz buradadır" diyerek, Komisyon olarak göreve başlar başlamaz komisyonun görev dağılımında ilk yaptıkları toplantı sonucuna bu süreci ilerleteceklerini, bu program çerçevesinde yürüyeceklerini ve destek sunacaklarını söylediklerini söyledi. Zenderlioğlu, şunları dile getirdi: "Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın dediği gibi üç merdiven teorisine dayanarak bunu yapacağız. Birinci aşama tamamlanmıştır. Silahlı güçler sınır dışına çıkmıştır. Kamu görevlileri HPG tarafından bırakılmıştır. Şimdi sıra karşı taraftadır. Biz bunları komisyonda konuştuk. Bir karara vardık. Önce bir Adalet Bakanı ile görüşelim dedik. Bir alt komisyon oluşturduk. Ben, Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, Adana Milletvekili Fatoş Gökalp bu komisyonda yer alıyor. Bu süreci 'nasıl hızlandırabiliriz' dedik. Ve ilk çalışmamız hasta tutsaklar hakkındaydı. Hem cezaevleri ziyareti sırasında bu hasta tutsakları tespit etme ve öteki arkadaşlarının da görüşlerini ve düşüncelerini alma amaçlıydı. Biz Adalet Bakanlığı'na giderken onların haberi zaten vardı. Bizim gidişimiz ve dosyaları sunmamız ile daha fazla ciddi üzerinde durmak zorunda kaldılar. Biz 350 kişinin isimlerinin olduğu bir dosya ile gittik. Biz acilen 60 kişinin ilk etapta bırakılması gerektiğini diğer kalanlarında periyodik olarak bırakılması konusunda bir düzenlemenin yapılmasını istedik. Bu 4. pakette böyle bir düzenleme var. Uygulamada aksaklık var" dedi. 
 
'Hasta tutsakların bırakılması konusunda konsensüsümüz var'
 
Zenderlioğlu, sürecin sağlıklı yürüyebilmesi için hasta tutsakların bırakılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: "İlk basamak nasıl ki İRA cezaevlerinden başlamışsa biz de bunu istiyoruz. Bunu gönülden istiyoruz. Komisyon olarak böyle bir konsensüsümüz de var. Buna karşı çıkan hiçbir arkadaşımız olmadı. Herkes bu konuda iyimser. Bu konuda destek sunuyor. Umut ederim ki hasta olan arkadaşların içinde ağır hasta olanlar başta olmak üzere hepsi bırakılır. Tedavi amaçlı Metris'te düzenleme yaptıklarını söylediler. Ve o düzenlemenin akabinde eğer daha önce biliyorsunuz oraya geldiklerinde evrakları eksik olanlar bir daha geri gönderiyordu. Oradaki cezaevi bunu yapıyordu. Şimdi öyle bir şey olmayacak. Bu hasta olan insanlarımız özellikle Kadıköy Devlet Hastanesi'nde bu evraklarını giderebileceklerini, Metris Cezaevi'nde 24 saat hizmet sunacaklarını söyledi. Bunlar bize güven verdi. Bizde böyle bir durumdan memnun olduk." 
 
'Söylemleri bir taahhüt olarak alıyoruz'
 
20 yıldır cezaevinde olan ve morfinle ayakta duran tutsakların da bırakılması hedeflerinin olduğunu dile getiren Zenderlioğlu, "Biz buradan çağrı yapıyoruz. Lütfen hasta olan tutsaklar İstanbul'daki Metris Cezaevi'ne götürülsün. Hasta tutsaklar orada müracaata bulunsun. Evrakları eksikse de orada sağlık raporunu temin etsin. Varsa sağlık raporu olanlarda kendileriyle beraber götürsün. Biz bir kaç şekilde sunduk. Adalet Bakanı'na ve müsteşarına sunduk. Ve bu hastalar ağır hastalardır. Yaşam ile ölüm sınırında bir direnme var. Bu insanları tutmanın ahlaki olmadığını belirttik. Henüz bir yasa çıkmadı. Söylemlerini biz taahhüt olarak alıyoruz. Umut ediyorum ki bu fırsat devlet tarafından iyi değerlendirilir. Bu süreç 1999'da olduğu gibi heba edilmez" diye belirtti. 
 
'Yol temizliği konularını tespit ediyoruz'
 
Komisyonun yapılması gereken yol temizliği konularını tespit etme gibi bir misyonu olduğunu söyleyen Zenderlioğlu, "Hasta tutsaklarla ilgili dosyayı teslim ettikten sonra bunun uygulanması ile ilgili takibini de yapacağız. Ondan sonra taş atan çocukları içeri alan TMK yasasının ele alınmasını, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını, seçim barajının düşürülmesini, siyasi tutsakların bırakılması, zorunlu göç mağdurlarının sorunlarının ele alınması gibi konular gündemimizde olacak. Mersin, Adana gibi illere gidilmesi konusunda bir öneri vardı. Ben bunun yerine yakılan köylere, zorunlu göçe tabi tutulan köylere gidilmesi taraftarıyım. Raporumuzu da sonbaharda vermeyi düşünüyoruz" diye aktardı. 
 
Zenderlioğlu komisyonlarının çalışmalarını sürdürmeyi esas aldıklarını belirterek, Ramazan ayında kısa bir ara verebilme durumunun da olabileceğini söyledi.
Kaynak : Yüksekova Haber

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.