Losev

Mısır’da Olağanüstü Hal

A
a

Mısır'da Adeviye ve Nahda meydanlarına başlayan müdahale sürerken, Müslüman Kardeşler'e göre can kaybı 500'ün üzerinde. Ülkede 1 ay olağanüstü hal ilan edildi.

Zırhlı araç ve buldozer destekli Mısırgüvenlik güçleri temmuz ayının başında devrilen eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevine iadesi için Rabiat'ül Adeviyye ve Nahda meydanlarında haftalardır oturma eylemi yapan göstericilere biber gazıyla müdahale etti. Müdahalenin ardından güvenlik güçleriyle Mursi yanlıları arasında çatışma çıktı.
 
Mısır'ın başkenti Kahire'de darbe karşıtı göstericilere güvenlik kuvvetlerinin kanlı müdahalesinin ardından protesto gösterileri ülke geneline yayıldı. Protestoların Kahire'nin yanı sıra İskenderiye, Asyut, Minye ve Helvan kentlerinde yoğunlaştığı bildirildi.
 
Başkent Kahire'nin çevre illerle bağlantısı olan tüm ana yollar güvenlik güçlerince kapatıldı. Doğudaki Suveyş Kanalı, İsmailiye, Port Said, İskenderiye ve diğer birçok kentin giriş çıkışları da trafiğe kapatıldı.
 
Darbe karşıtı protestocuların ana meydanlara ulaşmaması ve protestoculara destek vermemeleri için tüm sokaklar ve caddeler, güvenlik güçlerince trafiğe kapatılarak abluka altına alındı. Ordu birlikleri Kahire'yi birbirine bağlayan köprüleri kontrol altına alarak geçişlerin yasaklandığını bildirdi. Yolların kapalı olması nedeni ile ölü ve yaralıların hastanelere ulaştırılmasında ciddi sorunlar yaşandığı kaydedildi.
 
Ülke genelinde ana arterlerde toplanan binlerce kişi, barışçıl göstericilere yönelik ordunun kanlı operasyonunu kınayan protestolar yapılmaya başlandı. Meydan ve caddelerde toplanan göstericiler, yollara barikatlar kurarak lastik yakıyor. Güvenlik güçleri, zaman zaman göstericilere karşı silah ve gerçek mermi kullanmaya devam ediyor.
 
İki gazeteci hayatını kaybetti
 
Öte yandan Mısır'da güvenlik güçlerinin darbe karşıtlarının düzenlediği gösterileri dağıtmak için yaptığı müdaheleler esnasında, İngiltere merkezli SKY News televizyonu Kameramanı Mick Deane ve Dubai merkezli bir basın kuruluşunda çalışan Habibe Ahmed Abdulaziz (26) hayatını kaybetti.
 
Çalıştıkları kurumlarca yapılan açıklamalara göre, iki gazeteci de darbe karşıtı gösterilerin düzenlendiği Rabia'tül Adeviyye Meydanın'a güvenlik güçlerinin yaptığı müdahele esnasında vurularak hayatlarını kaybetti. Olayları takip ederken gözaltına alınıp haber alınamayan çok sayıda gazeteci olduğu bildiriliyor.
 
Görgü tanığı müdahaleyi anlattı 
 
Müslüman Kardeşler: 500'ün üzerinde ölü var
 
Çatışmalarda, Mısır Sağlık Bakanlığı 5'i polis 13 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Müslüman Kardeşler ise can kaybının 500'ün üzerinde olduğunu açıkladı. Çatışmalar devam ediyor..
 
Hem Nahda Meydanı'nda hem de Adeviye Meydanı'ndaki müdahale sırasında polis 200 kişiyi gözaltına aldı. 50 kişinin adeviye, 150 kişinin de nahda meydanında gözaltına alındığı belirtildi. 
 
6 Ekim köprüsü trafiğe kapatıldı
 
Mısır güvenlik güçleri, Rabiatul Adaviyye ve Nahda meydanlarına müdahalesinin ardından, Ramses ve Mustafa Mahmud meydanlarında toplanan göstericilere de müdahaleye başladı.
 
Polisin göstericilere müdahalesi sonucunda, kentin doğusu ile batı yakasını birbirine bağlayan 6 Ekim Köprüsü trafiğe tamamen kapatıldı.
 
Polisin gaz ve göz yaşartıcı bomba ile müdahale ettiği, darbe karşıtı protestocuların da polise taş ve sopalarla karşılık verdiği gözlendi. 
 
"Polis gerçek mermilerle müdahale etti" 
 
Diğer kentlere de sıçradı
 
Mısır'da başkent Kahire'de Mursi yanlılarının oturma eylemlerine yapılan müdahaleden sonra Kahire dışındaki şehirler de karıştı. Nil boyundaki Minya ve Asyut şehirlerindeki gösterilere polis müdahale etti. Minya'da bir kiliseyi ateşe veren göstericilere güvenlik güçleri biber gazlı müdahalede bulundu. Asyut'ta ise binlerce Mursi yandaşı polisle çatıştı. Henüz ölü veya yaralı sayısı konusunda bir bilgi yok.
 
Mısır'da güvenlik kuvvetlerinin Rabiatul Adaviye ve Nahda meydanlarında darbe karşıtı gösteri yapanlara müdahale ederek katliam gerçekleştirmelerinin ardından Mısır'ın önemliturizm kentleri Hurgada, Şarm El Şeyh ve Dehab'da katliamları protesto mitingleri başladı.
 
Hurgada kent merkezinde toplanan binlerce kişi katliamı protesto ederken, kentteki otellerde bulunan az sayıdaki turistin ülkeden ayrılmak üzere havalanına gittiği bildirildi.
 
Mısır'ın en önemli tatil beldesi olarak gösterilen Kızıldeniz kıyısındaki Şarm El Şeyh'te de darbe karşıtı gösterilerin başlaması turistleri tedirgin etti.
 
Diğer bir turistik belde Dahab'da ise köylerden gelen Bedevi kabilelerinin kent merkezinde gösteri yaptıkları bildirildi.
 
"Sokaklara dökülün"
 
Mısır Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) yetkililerinden Muhammed el-Bilteci, Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanındaki darbe karşıtlarına destek için Mısırlılardan "sokaklara dökülmelerini" istedi.
 
Bilteci, Hürriyet ve Adalet Partisi'ne ait internet sitesinde yaptığı açıklamada, Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanındaki şehit, yaralı, çocuk ve kadınlara destek için Mısırlıların "sokaklara dökülmesi" çağrısı yaptı.
 
Gazeteciler zor anlar yaşıyor
 
Mısır'da Adeviye ve Nahda meydanında bulunan, Mursi yandaşlarına güvenlik güçlerinin müdahalesi sırasında gazeteciler de zor anlar yaşıyor. Olayları görüntülemek isteyen bazı gazeteciler gözaltına alınıyor. 
 
Mısır güvenlik güçleri olayları görüntüleyen Anadolu Ajansı ekibini gözaltına aldı. 
 
Anadolu Ajansı ortadoğu bölge müdürlüğünde görevli kameraman Ahmed Said ile fotomuhabiri Muhammed Hossam, olayları görüntülediği sırada askerler tarafından gözaltına alındı. 
 
Görüntülerine el konan Said ile Hossam, bir süre sonra serbest bırakıldı. 
 
Olaylar sınrasında El Cezire kameramanın da başına kurşun isabet etti. Başında bulunan kask delinirken, kameraman ise ağır yaralandı.
 
Borsa ve tüm bankalar, perşembe kapalı olacak
 
Bu arada Mısır Borsa Başkanı Muhammed Umran ve Mısır Merkez Bankası Başkanı Hişam Ramiz, ülkedeki olumsuz gelişmeler üzerine başta Merkez Bankası olmak üzere ülkede faaliyet gösteren tüm bankaların ve borsanın perşembe kapalı olacağı duyurdu.
 
Olağanüstü hal ilan edildi
 
Mısır geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, ülke genelinde 1 ay boyunca olağanüstü hal ilan edildiğini, ordunun polise yardımcı olmak için görevlendirildiğini açıkladı. Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Ülkedeki şiddet olayları nedeniyle rejimin ve emniyetin tehlikeye girmesi, kamu malına ve özel mülklere zarar verilmesi, radikal gruplar ve cemaatler tarafından vatandaşlarının kanının akıtılması sebebiyle Sayın Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulunun da onayıyla ülke çapında 14 Ağustos 2013 tarihi saat 16.00'dan itibaren geçerli olmak üzere 1 ay süreyle olağanüstü hal ilan etti" denildi. İlan edilen olağanüstü hal kapsamında, normal zamanda gerekli olduğu gibi Başsavcılığının izni beklenmeksizin kişiler gözaltına alınabilir, evlere baskın yapılabilir gibi isnistai uygulamalar da yer alıyor. 

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.