Losev

HDK Gençlik Meclisi Rojava Devrimi Konferansı Düzenledi

Videoyu Aç HDK Gençlik Meclisi Rojava Devrimi Konferansı Düzenledi
A
a

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Gençlik Meclisi Rojava Devrimi Konferansı düzenledi.

HDK Gençlik Meclisi'nin, Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi'nde Rojava Devrimi Konferansı gerçekleştirdi. Yoğun ilgi gösterilen konfrensta, HDK'nin gönderdiği mesaj okundu. Ardından da Kobanê'de yaşamını yiteren YPG/YPJ ve MLKP savaşçıları için saygı duruşu yapıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Agos Gazetesi yazarı Pakrat Estukyan, "Geçen seneye kadar adını bilmediğimiz bir bölge, hepimizi içine çekti. Biz Türkiye'de insanlar yüzümüzü hep batıya döndük, ufkumuz da böyle gelişti. Batının coğrafyasını tanıdık ama yanı başımızdaki coğrafyayı tanıyamadık" dedi. Estukyan, Rojava Devrimi'ne bakarak "Ha düştü, ha düşecek" diyenlerin fazla sevinmemesi gerektiğini belirtti, "Bunu diyenleri süpürmek gerek. İnsanlığın onuru bunu gerektiriyor. Biz %99'uz ha düştü ha düşecek diyenlere izin vermeyeceğiz" dedi.

Konferans, "Kobanê'nin ışığı, direnişin meşruiyeti: Ortadoğu ve Türkiye siyasetini yeniden düşünmek" başlıklı ilk oturumla başladı. Gazeteci Yıldırım Türker'in moderatörlüğünü yaptığı oturumda, akademisyen Seda Altuğ, gazeteciler İrfan Aktan ve Aydın Engin ve Suriye Demokratik Yurtseverler Birliği'nden Rewan Mohemed konuştu.

Gazeteci Türker, konuşmasına Rojava Sözleşmesi'nden kısa bir bölümü okudu, bölgeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Akademisyen Altuğ da, Ortadoğu ve özellikle Suriye'nin tarihini aktardı, bölgedeki halk ayaklanmalarını, yönetim sorunlarını ve halk direnişlerine ilişkin görüşlerini paylaştı. Altuğ, Rojava Devrimi'ne kadarki süreci ve devrimin oluşumundaki tarihsel dönüm noktalarını anlattı.

'HER DURUMDA KOBANÊ KAZANMIŞTIR'

Gazeteci İrfan Aktan ise çözüm sürecinin AKP'nin Ortadoğu'daki politikaları üzerine etkilerini ele aldı. Aktan, "Türkiye, IŞİD üzerinden Rojava'daki mücadelesini baltalamak, dizginlemek, belli haklarla susturmak istiyor. Bu bile Türkiye'deki ırkçı, milliyetçi cenaha çok fazla geliyor" dedi. Kürt halkının Rojava'da zafer kazandığını söyleyen Aktan, "Evet savaş bitmemiştir, evet insanların ölme ihtimalleri halen var. Ama bu, Kürtlerin zafere ulaşmadığı anlama gelmez. Her durumda Kobanê kazanmıştır. AKP'nin yapmaya çalıştığı şeyin batıda Kürtlerle Türkler arasında bir ayrışmayı yaratan ve kader ortaklığını ortadan kaldıran bir otoriterliğe karşı mücadele etmeliyiz. Eğer Türkiye, Kürtlerle barışmayı istiyorsa -ki genlerinde yok- bizim bunu zorlamamız gerekiyor" diye belirtti.

'BÜTÜN DÜNYAYI IŞITACAK BİR KIVILCIMDIR'

Gazeteci Aydın Engin ise konuşmasında AKP Hükümeti'nin Rojava Devrimi'ne bakış açısını yorumladı. Engin, konuşmasında "Rojava meşrudur ama kanuna aykırıdır. Gezi ne kadar meşru ise, 15-16 Haziran işçi hareketi ne kadar meşru ise, Çarşı ne kadar meşru ise, Rojava devrimi de o kadar meşrudur" diye ifade etti. Engin, konferansın yapıldığı salonun girişinde "Her devrim, küçük bir kıvılcımla başlar" yazılı pankartın dikkatini çektiğini belirterek "Rojava gerçekten bir kıvılcımdır. Çünkü Rojava, bütün Ortadoğu'yu, bütün dünyayı ışıtacak bir kıvılcımdır" diye konuştu.

Kürt olmadığı halde Kürtlerle kol kola girmeyi bir görev bildiğini belirten Engin, "Rojava'daki kıvılcım, bir yerleri aydınlatıyorsa, bütün Ortadoğu'da yapay devletlerin tarihin çöplüğüne gitme zamanı geldiğine işarettir. Petrolün üstünlüğü üzerine kurulu devletler değil, Ortadoğu'daki hakların, 'hakların kardeşliği' deyimini gerçek bir yaşam tarzına dönüştüreceği bir projede gerçekleşiyor. O yüzden Rojava benim, Rojava sizsiniz. Bir bebeğe gösterdiğimiz şefkat kadar ona bakmak onu korumak zorundayız. Olmayacak duaya amin demiyoruz. Zaten amin demiyoruz çünkü çalışmamız gerekecek" ifadelerini kullandı.

Suriye Demokratik Yurtseverler Birliği temsilcisi Rewan Mohemed de Arapça yaptığı konuşmada "Demokratik ve çok renkli Suriye'nin geleceği insancı ve bütün demokrat anlamıyla tüm hareketlerin birer sesi olarak ortaya çıkmıştır. Demokratik özerk Rojava tecrübesi Suriye'nin diğer bölgeleri için çok iyi bir adım olup örnek oluşturdu" diye konuştu. Kobanê direnişinin kardeşlik ve dayanışma ışığıyla yeni bir yaşama umut olduğunu dile getiren Mohemed, direnişin bütün dünyaya örnek olabilecek bir direniş olduğunu söyledi.

İlk bölümün ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Konuşmacılar, gençlerin sorularını yanıtladı. Konferans, 1 saatlik aranın ardından "Rojava'da Kadınların Tarihinin Yeniden İnşası" başlıklı oturumla devam ediyor.


Kaynak : FiratNews

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.