Losev

Çerkez Çam yazdı: Akıl

Videoyu Aç Çerkez Çam yazdı: Akıl
A
a

Köşe yazarımız Çerkez Çam yazdığı "AKIL" başlığı ile makalesini okuyucularının beğenisine sundu.

İnsanı diğer canlılardan ayıran ve onu sorumlu kılan temyiz gücü; düşünme ve anlama melekesi; İnsanın her çeşit faaliyetinde doğruyu yanlıştan, iyiyi kötüden ve güzeli çirkinden ayıran yeteneği; Ahlâkî, siyasî ve estetik değerleri belirlemede en önemli fonksiyon; İnsanın en güzel surette yaratılışının sırrı; Doğru kullanılırsa İnsanı Eşrefi Mahlukata çıkaran özellikli nimet; Yeryüzünde icraat yapma izni, halifelik mührünün verilme sebebi; Serbest irade ile sorumluluk alma vesilesidir akıl.

Dünyada emrimize amade kılınan her nimetin kullanımında, iyi ve kötü yönü vardır. Her şey insanın kullanımına verilmiştir. Serbest irade ile imtihan gereği onu iyiye de, kötüye de kullanabilir. Parayı, gücü, makamı, bilgiyi ya da elindeki çakı gibi kesici bir aleti her iki şekilde de kullanma yetkisi insandadır. Akıl nimeti verilmesinden dolayı, serbest irade ve sorumluluk verilmiştir. Akıl yoksa serbestiyet ve sorumluluk ta yoktur. Eğer akıl devrede ise kişi imkanlarını iyiye kullanır. Akıl devrede değil, yada başkaca bir kullanım ile meşgul ise, imkanlar ve nimetler kötüye kullanılır.

İnsanlar farkında olarak ya da olmayarak aklını hakikatlere kapatabilir. Çocuğun aklı oyunda, Ya da aşkın gözü gördür gibi deyimler bu gerçeğin ifadesidir. Yani bağımlılıklar ve duygular aklı devreden çıkarmış, kararları artık akıl vermiyor demektir. İşte bazen bizlerde nefsimize, partimize, derneğimize, işimize, makamımıza, sevdiklerimize, şöhretimize, duygularımıza ya da başkaca ideallerimize aklımızı kaptırmış olabiliriz. Bu durumda akıl bağımlılıklarımızın etkisinde olduğundan doğru karar veremez.

Makalenin tamamını okumak için tıklayınız

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.