Losev

AP'de 'Tayyip İstifa' Sesleri

A
a

Avrupa Parlementosu Başbakan Erdoğan'ın 'tanımıyorum' dediği metni kabul etti.

Avrupa Parlamentosu, Türkiye'de yaşanan olaylarla ilgili hazırladığı "tepki metni" oy birliğiyle kabul edildi.
 
Başbakan Erdoğan, belde belediyeleri toplantısında yaptığı açıklamada AvrupaParlamentosu'nun Türkiye'deki olaylarla ilgili toplanmasını eleştirmiş ve AP'nin alacağı kararı tanımayacaklarını açıklamıştı.
 
Erdoğan'ın bu açıklamasından dakikalar sonra Avrupa Parlamentosu, Türkiye'deki gelişmelerle ilgili hükümeti ve Başbakan Erdoğan'ı eleştiren metni oy birliğiyle kabul etti.
 
MEDYA YASASI TEKLİFİ
 
Kabul edilen AP metninde Türkiye'ye yeni bir medya yasasının yapılması teklif ediliyor. Öte yandan Başbakan için 'ayrımcılığı körüklüyor' ifadesi kullanılırken 'Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tansiyonu düşürüyor' ifadeleri kullanılıyor. Bu ifadelerin ise parti içi hizip çıkarma amaçlı kullanıldığı ileri sürülürken parlamentoda Türkçe 'Tayyip istifa' sloganları atıldı.
 
Gezi Parkı eylemleri hakkında Avrupa Parlamentosu genel kurulunda düzenlenenTürkiye oturumu Başbakan Erdoğan'a yönelik ağır eleştirilere sahne oldu. AP Sosyalist Grubu Başkanı Swobada 'Eğer Türkiye'nin AB'den uzaklaşması istenmiyorsa Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin başından uzaklaşması gerekir.'dedi.
 
AP'nin Türkiye'ye raporda verdiği mesajlar ve çağrılar şunlar oldu: 
"- Eylemlerde hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziyelerimizi yaralananlara acil şifa dileklerimizi iletiyoruz.
 
Türk polisinin kullandığı aşırı ve orantısız güç nedeniyle derin endişelerimizi aktarıyor barışçıl protestolara bu tür müdahalelerde bulunarak ölüm ve yaralanmalara sebebiyet verenler hakkında gerekli soruşturmaların ivedilikle açılarak tamamlanması çağrısında bulunuyoruz. Türk hükümetini barışçıl eylemler karşısında daha sert önlemler almaması konusunda uyarıyor, Başbakan'ın konu üzerinde gerginliği azaltıcı, birleştirici ve uzlaştırıcı bir pozisyon almasını temenni ediyoruz.
 
Türk yetkililerine tüm vatandaşların temel haklarına saygılı olma çağrısında bulunuyor ve gözaltına alınanların serbest kalmaları için sesleniyoruz. Ayrıca gözaltına alınan, alıkonulan veya tutuklananlar konusunda resmi tam rakamları öğrenmeyi bekliyoruz.
Türk hükümeti ve Başbakan Erdoğan'ın uzlaşma adına geri adım atmak, özür dilemek veya halkın önemli bir kesiminin reaksiyonlarını anlamaya çalışmak konusundaki isteksizliğini ve kutuplaşmaya yol açan tepkilerini esefle karşılıyoruz.
 
Cumhurbaşkanı Gül'ün yapıcı ve ılımlı yaklaşımları ve açıklamalarından ayrıca Sayın Arınç'ın zarar gören vatandaşlarla ilgili özür dileyen açıklamalarından memnuniyet duyuyor, onların başta Taksim Platformu olmak üzere çeşitli temsilcilerle diyaloğa açık olması ve diyalog çağrısı yapmasının öneminin altını çiziyoruz
 
Türkiye'ye kapsayıcı ve çoğulcu demokrasilerde tüm vatandaşların temsil edilmelerinin önemini dile getiriyor, bunun da çoğunluğun sorumluluğunda olduğunu hatırlatıyoruz.
Siyasi partiler arasında reformlar konusunda yaşanan fikir ayrılıkları ve uzlaşıya hazır olmama durumu hakkındaki endişelerimizi aktarıyor hükümet ve muhalefete daha sık ve derin şekilde birlikte çalışma çağrısı yapıyoruz
 
Birbirini denetleyen ve kontrol eden (Check&Balances) bir sistemin demokrasilerdeki önemini işaret ediyor ve bunun güçler ayrılığı ilkesi temelinde devam eden yeni anayasa çalışmalarında yerini bulmasının hayati olduğuna inanıyoruz.
 
Polis ve yargı çalışanlarının yoğun eğitim programlarının devamının önemini hatırlatıyor, işkence ve kötü muamele karşısında oluşturulan uluslararası 'İstanbul Protokolü'nün uygulamasının önemini belirtiyoruz.
 
Türk yetkililere tüm yerel ve ulusal projelerin detaylı şekilde toplumun bilgisine ve görüşlerine sunulması için çağrıda bulunuyor, ekonomik büyümenin sosyal, kültürel, çevresel ve tarihi faktörlerle dengeli şekilde gerçekleşmesi gerektiğini vurguluyoruz.
Türkiye'nin pek çok yerinde oluşan beklenmedik kalabalık protesto dalgalarının toplumda yaşam tarzına ilişkin bir takım yaşanan tatminsizlikten kaynaklandığını gözlemliyor, ülkedeki zengin çeşitliliği olan yaşam tarzları konusunda gerekli tolerans ve özgürlüğün güvence altına alınmasının önemini yineliyor hükümete laik yaşam tarzları da dahil olmak üzere çoğulculuğa ve tüm bu yaşam tarzlarına saygı göstermesi çağrısında bulunuyoruz.
Basın hürriyeti ve medya çoğulculuğunun AB değerlerinin temelini oluşturan ilkelerden olduğunu hatırlatıyoruz.
 
İnternet ortamı da dahil Türk medyasındaki bozulma, kötüye gitme, artan otosansür hakkında endişelerimizi dile getiriyoruz.
 
Medyanın büyük bir bölümünün çok farklı başka alanlarda ticari çıkarları da olan az sayıda sermayaderin sahipliğinde olmasının doğurduğu sonuçlar konusunda endişelerimizi yineliyor, medya sahipliği alanında yeni yasalar yapılması çağrımızı da yineliyoruz"

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.