Losev

Ahlat Salçası Yurt Dışına İhraç Edilecek

A
a

Ahlat ilçesinde üretilen salçalar bölgenin ihtiyacını karşılarken yurt dışına da ihraç edileceği bildirildi.

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı çerçevesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan aldığı yüzde 50 hibe destekle ilçeye salça fabrikası kuran Cemil Canyürekli, kapasite artırım projesinden yararlanarak fabrikanın kapasitesini arttırdı.
 
Daha önce Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesine salça pazarlayan Canyürekli, bu yıl Irak başta olmak üzere birçok ülkeye Ahlat salçasını ihraç edecek.
 
Canyürekli, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı çerçevesinde aldığı yüzde 50 hibe destekle salça fabrikası kurduğunu söyledi.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Kapasite Artırım Projesi'nden yararlanarak fabrikasının kapasitesini arttırdığını ifade eden Canyürekli şöyle konuştu: "İlk yıllarda yıllık 200 ton civarında salça üretiyorduk. Fabrikamızın kapasitesini arttırdık. Bu yıl 400 ile 500 ton arasında üretim yapmayı hedefliyoruz. İhracat için çalışmalarımızı tamamladık. Çok yakın zamanda Irak başta olmak üzere birçok ülkeye Ahlat salçasını ihraç edeceğiz. Burada ilk olarak sözleşme yaptığımız çiftçilere salçalık domates tohumu veriyoruz. Mahsulün parasını peşin olarak veriyoruz. Domatesin kilosunu 20 ile 25 kuruş arasında alıyoruz. 6 kilo domatesten bir kilo salça elde ediyoruz. Bu yıl 3 bin ton domates ektirdik. İnşallah bu domateslerden büyük verim alıp, üretimimizi arttıracağız" diye konuştu.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz ise, yörede domates üretiminde büyük artış yaşandığını söyledi.
 
Salça fabrikasının Bitlis'e büyük katkısı olduğunu ifade eden Korkmaz, "Bu yıl fabrikada kapasite artırım projesi uygulandı. Kapasitesinin arttırılmasıyla birlikte daha fazla çiftçiyle sözleşmeli modelle sanayi tipi domates üretilmektedir. Üretilen bu domatesler salça fabrikasında işlenmektedir. Salça fabrikasının ilimize katkısı gerek istihdam yönüyle gerekse sözleşme yaptığı çiftçilerle domates ekimi yaptırarak işsiz gençler yeni iş alanları oluşturmuştur." dedi.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.