Losev

Yasal Zeminden Başka Çare Yok

Videoyu Aç Yasal Zeminden Başka Çare Yok
A
a

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın "Yasal çerçeve" çağrısına Başbakan Erdoğan'ın, "Atacağımız adım yok" açıklaması sürece ilişkin kaygıları artırdı.

Öcalan'ın avukatları açıklamanın Kürt sorununu öteleyen bir nitelik taşıdığını belirterek, "Kürt Sorununun demokratik çözümü için artık Sayın Öcalan'ın serbest bırakılmasının önünü açacak yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Bunun dışında başkaca açıklamalar ve uygulamalar çözüm sürecine hizmet etmediği gibi birer engele dönüşmektedir" dedi.
 
Başbakan Erdoğan'ın, Azerbaycan ziyareti öncesi basın mensuplarının çözüm süreci ile ilgili sorusuna, "İmralı'yla ilgili yasal zemine oturtulması çok ciddi bir yanlıştır. Başka atacağımız herhangi bir adım yoktur" açıklamasına tepkiler gelmeye devam ediyor. PKK Lideri Öcalan'ın avukatlarının bağlı bulunduğu Asrın Hukuk Bürosu yaptığı yazılı açıklamayla Başbakan'ın açıklamalarının Kürt sorununu öteleyen bir nitelik taşıdığını ve meselenin özünün Başbakan tarafından geçiştirildiğini belirtti. Basın mensuplarının çözüm süreci ile ilgili sorularına Başbakan'ın cezaevlerinin genel statüsüne dair açıklamalarda bulunduğu belirtilen açıklamada, sorunun özünün bu yanıtla Başbakan tarafından geçiştirildiği belirtildi.
 
'İmralı sistemi hiçbir yerde yok'
 
Öcalan'ın avukatları; "Yıllardır olduğu gibi kamuoyu aldatılmaya çalışılmaktadır. İmralı Cezaevi bugün de dahil 1999 tarihinden bu yana Türkiye'deki diğer hiçbir cezaevi ile aynı statüde olmamıştır. İmralı Cezaevi, hiçbir meşruiyeti olmamasına rağmen, hükümet eliyle avukat yasağının sınırsız uygulandığı, ulusal ve uluslararası birçok hukuk kuralının çiğnendiği bir cezaevidir. Anayasa başta olmak üzere, hükümlü statüsünde bulunan Sn. Öcalan'ın bütün haklarını konu alan hiçbir kanunun gereği gibi uygulanmadığı İmralı Cezaevi, diğer cezaevleriyle aynı konumda olması mümkün değildir. Bu anlamda elbette İmralı Cezaevinin bu olağanüstü koşullarının kaldırılması ve ağırlaştırılmış tecrit koşullarına son verilmesi gerekmektedir" dedi.
 
'Yasal zemin kaçınılmaz'
 
Bir yılı aşkın süredir yürüyen çözüm sürecinin Başbakan'ın açıklamalarının aksine bir yasal zemine oturtulmasının kaçınılmaz olduğunun altı çizilen açıklamada Öcalan'ın Kürt sorunun demokratik çözümü yönünde devlet heyeti ile görüşmelerini sürdürürken, İmralı Cezaevi'nin hala hukuk ihlallerinin yaşandığı bir alan olmasının büyük bir çelişki olduğu belirtildi. Açıklamada, "Sayın Öcalan'ın üzerindeki tecridin kaldırılmasının ötesinde Kürt Sorununun demokratik çözümü için artık Sayın Öcalan'ın serbest bırakılmasının önünü açacak yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Bunun dışında başkaca açıklamalar ve uygulamalar çözüm sürecine hizmet etmediği gibi birer engele dönüşmektedir" ifadelerine yer verildi. (DİHA)



Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.