Losev

Türk Dış Politikası Orta Doğu ve Kuzey Afrika Konferansı

Videoyu Aç Türk Dış Politikası Orta Doğu ve Kuzey Afrika Konferansı
A
a

Bitlis Gavs'ı Geylani Külliyatı İlim Araştırma Derneği'nce "Türk Dış Politikası Orta Doğu ve Kuzey Afrika" konulu konferans düzenlendi.

Bitlis Eren Üniversitesi'nde (BEÜ) düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Stratejik Düşünce Enstitüsü ve Ortadoğu Uzmanı Cahit Tuz, Ortadoğu denilince akla acının ve derdin yaşandığı çok büyük bir coğrafya geldiğini söyledi.

"Biz de bu coğrafyanın bir parçasıyız. Burada en ufak bir sorun hepimizi doğrudan etkiliyor" diyen Tuz, şöyle devam etti:

"Bu sorun mutlaka bize sıçrayacaktır. Bunun için bu coğrafyayı iyi tanımak lazım. Son 12 yıl içinde komşu ülkelerimizle iyi ilişkiler kurmaya çalıştık. Cumhuriyet döneminde uygulanan batılılaşma politikası, Ortadoğu dışında yapılıyor. Ortadoğu ile yakın ilişkiler kurmak ve onlarla bir araya gelmek gerici olarak algılanıyordu. Araplar'ın elle yemek yemesini bizler gerici olarak algılarken, Avrupalılar bunu üniversitelerde tez olarak ele alıyorlardı."

Yer altı kaynakları bakımından zengin olan Ortadoğu'nun 23 ülkeye bölündüğünü ve ülkelerin dış politikalarının farklı olarak işlendiğini söyleyen Tuz, Türkiye 'nin dış politikada geldiği noktaya ve izlediği stratejiye dikkati çekti.

Tuz, "Mevcut stratejik ilişkilerimizi geliştirmek, uluslararası platformlarda güçlenmek ve çevre ülkelerle iyi ilişkiler kurmak, yeni coğrafyalara açılmanın temel stratejidir. Daha önceleri uzak doğu ülkeleriyle fazla bir ilişkimiz yoktu. Ülkelerin, uluslararası ilişkileri konjektürel ve kısa süreli ilişkilerdir. Bugün ilişkiniz iyi olduğu bir ülkeyle yarın iyi ilişkileriniz olmayabilir. Çünkü devletlerin temel politikaları kendi ülkesinin çıkarlarını sağlamaktır" diye konuştu.

Bugün küçültülmüş bir dünya savaşının yaşandığını, kendi ülkelerinde bu savaşların yaşanmasını istemeyen Avrupalılar'ın, bunu farklı İslam ülkelerinde yaptığını dile getiren Tuz, "Bugün Suriye ve Irak'ta yaşananlar bunu gösteriyor. Eğer sınırlar çizilecekse bu başkasının masasında değil, bu ülkelerde yaşayan insanların masasında çizilmelidir. Dolayısıyla bu toplum kendi kaderini kendi eline almak istiyor" dedi.

Konferansa Emniyet Müdürü Saim İşlek ile bölgenin kanaat önderleri ve vatandaşlar katıldı.


Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.