Losev

Tatvan'da Kur'an'da Kıyamet Sahneleri Semineri Yapıldı

Videoyu Aç Tatvan'da Kur'an'da Kıyamet Sahneleri Semineri Yapıldı
A
a

Tatvan Özgür Der tarafından Cuma günleri düzenlenen semnerde bu hafta ‘’Kur’an’da Kıyamet Sahneleri ‘’ konusu ele alındı.Tatvan Özgür Der üyesi Özcan TAŞCAN tarafından sunum yapıldı.

Program Habip ECE tarafından okuna Kur’an’ı kerim mealiyle başladı.

Özcan TAŞCAN ,k-y-m kelime kökünden gelen kıyamet kelimesi sözlükte "dikilmek, ayağa kalkmak, durmak, bir şeyin meydana gelmesi anlamlarına gelir. Kur’an-ı Kerim’de 70 kez geçmektedir. Yevm kelimesi ile beraber kullanıldığında kıyamet günü olarak Kur’an-ı Kerim’de Allah’ın ezelde takdir ettiği zaman gelince, kainat sisteminin yeni bir hal almak üzere değişim ve dönüşüm geçirmesi, bütün canlıların ölmeleri, sonra bütün ölmüşlerin Allah tarafından diriltilmesi, mahşer alanında toplanarak hesaba çekilmeleri ve dünyadaki yaptıkları işlerinin karşılığının verileceği gün anlamlarında kullanıldığını söyledi.

Özcan TAŞCAN Kur’an-ı Kerim’de 80 surede kıyamet konusu farklı şekillerde ele alınmıştır. Kıyameti konu alan ayetlerin geçtiği surelerin iniş zamanlarına baktığımızda ,kKıyameti konu alan ayetlerin geçtiği surelerin büyük bir çoğunluğu Mekke döneminde inmiş surelerdir. Mekke’de  64 sure,Medine’de  16 Surenin indiğini söyledi.Mekki süreler İslam’ın inanç sisteminin oluşmasındaki önemli bir yer tuttuğunu, Mekki sureler konuları açısından iman esaslarını ele alan, özellikle muhataplarında sağlam bir ahiret bilinci oluşturmaya yönelik olduğunu  söyledi.
TAŞCAN kıyametin  ne zaman kopacağıyla ilgili şunları söyledi.Kıyametin zamanı ile ilgili sorular tarih boyunca sorulan sorulardan bir olmuştur. Tevhid dininin ortak mesajlarından biri olan ahiret inancı bütün peygamberlerin kavimlerine ve insanlığa anlattığı bir konu olmuştur. Bu yüzden sürekli olarak peygamberler bu tür sorularla karşılaşmışlardır. Mekkeli müşrikler de bu soruyu sıklıkla dile getirip alaycı sorularla kendi akıllarınca Peygamber Efendimizi zor duruma sokmaya çalışmışlardır. Bir çok ayette bu konuya değinilmiş ve kıyametin zamanının bilgisinin Allah’ın katında olan bir gayb bilgisi olduğunu belirtti. TAŞCAN  ,daha sonra kıyametle ilgili şu auyetleri okudu.

Eğer doğru söyleyenler iseniz, bu tehdit ne zaman gerçekleşecek” diyorlar. De ki: “Sizin için belirlenen bir gün vardır ki, ondan ne bir saat geri kalabilirsiniz, ne de ileri geçebilirsiniz.” (SEBE-29-30)
“Eğer doğru söyleyenler iseniz, bu tehdit ne zaman gerçekleşecek?” diyorlar. De ki: “O bilgi, ancak Allah katındadır. Ben ise sadece apaçık bir uyarıcıyım.” (MÜLK- 25-26)
Sana, kıyametin ne zaman kopacağını soruyorlar. Onu bilip söylemek nerede, sen nerede?  Onun nihai bilgisi yalnız Rabbine âittir. Sen, ancak ondan korkanları uyarıcısın.  Kıyameti gördükleri gün onlar, sanki dünyada ancak bir akşam, yahut bir kuşluk vakti kadar kalmış gibidirler. (NAZİAT 42-46)
Sana kıyametin ne zaman kopacağını soruyorlar. De ki: “Onun bilgisi ancak Rabbimin katındadır. Onu vaktinde ancak O (Allah) ortaya çıkaracaktır. O göklere de, yere de ağır basmıştır. O, size ancak ansızın gelecektir.” Sanki senin ondan haberin varmış gibi sana soruyorlar. De ki: “Onun bilgisi sadece Allah katındadır. Fakat insanların çoğu bilmiyorlar.” ARAF-187
İnsanlar sana kıyametin vaktini soruyorlar. De ki: “Onun ilmi ancak Allah katındadır.” Ne bilirsin, belki de kıyamet yakında gerçekleşir. AHZAB-63
Kıyametin ne zaman kopacağı bilgisi şüphesiz yalnızca Allah katındadır. O, yağmuru indirir, rahimlerdekini bilir. Hiç kimse yarın ne kazanacağını bilemez. Hiç kimse nerede öleceğini de bilemez. Şüphesiz Allah hakkıyla bilendir, (her şeyden) hakkıyla haberdar olandır. LOKMAN-34
 
 
TAŞCAN, kıyametin yaklaştığını bazı ayetlerle dile getiridi.
O yaklaşmakta olan yaklaştı. NECM-57
İnsanların hesaba çekilecekleri (gün) yaklaştı. Hal böyle iken onlar, gaflet içinde yüz çevirdiler. ENBİYA-1
Onlar, kıyamet gününün ansızın gelip çatmasını mı bekliyorlar? Şüphesiz onun alametleri belirmiştir. Kendilerine gelip çatınca ibret almaları neye yarar!  MUHAMMED-18

TAŞCAN,kıyamet günü gerçekleşecek olayalrı şu başlıklar halinde açıkladı.
Kıyamet günü, gerçekleşeceği zaman hem evrende hem de insanda bazı değişimler meydana gelecektir. Kıyamet, sur’a üfürülmesiyle başlayacaktır. (Kaf-20).Hiç beklenmedik bir anda duyurulan bu ses daha önce duyulan bir sese benzemeyecektir. Verilen sürenin son bulduğuna dair bir uyarı sesidir bu. İnkar edenler için korku, dehşet, ve yılgınlık dolu bir hayatın başlangıcıdır. (Müdessir- 8-10)
Kıyamet günü geldiğinde gerçekleşecek olayları ayetler şu şekilde açıkladı
GÖKYÜZÜNDE GERÇEKLEŞECEK DEĞİŞİMLER
YERYÜZÜNDE GERÇEKLEŞECEK DEĞİŞİMLER
İNSANDA MEYDANA GELECEK DEĞİŞİMLER

1-GÖKYÜZÜNDE GERÇEKLEŞECEK OLAYLAR
Yer başka yere, gök başka göklere dönüştürülür. (ibrahim-48),O gün gök yarılır. (müzemmil-18)
Gök şiddetle sallanacaktır. (tur-9),Gök yanıp kızaran yağ gibi kırmızı gül haline gelir. (rahman-37)
Ay yarılacak ve karanlığa gömülecektir. (kıyamet-8/kamer-9),Gök erimiş maden gibi olur. Mearic-8
Güneş ve ay bir araya getirilir. Kıyamet-9,yıldızların ışığı söner. Mürselat-8
Güneş dürülecektir. Tekvir-1

2-YERYÜZÜNDE GERÇEKLEŞECEK OLAYLAR
Daha önce meydana gelen hiçbir depreme benzemeyen, bir sarsıntı ile başlar ve peşpeşe gelen sarsıntılarla devam eder. Ve sarsıntılar öylesine dehşetli olacaktır ki yürekler hoplar, gözler donakalır.
Büyük bir sarsıntının olacağı o günde o sarsıntıyı, peşinden gelen başka bir sarsıntı izleyecektir. O gün birtakım kalpler (tedirginlik içinde) şiddetle çarpacaktır. Onların gözleri (korku ile) inecektir. NAZİAT 6-9 
YER AĞIRLIKLARINI DIŞARI ÇIKARACAK:
O gün yerin dışarı atacağı ağırlık, yalnızca magma katmanı değildir. Magma hem mantonun içindeki hem de mantoyla kabuk arasındaki ısı ve madde alışverişlerinin başlıca taşıyıcısıdır. Yani muhtemelen magma ile birlikte taşınan, yerin altında bulunan birçok madde, yüksek bir sıcaklıkla birlikte yerin yüzeyine çıkacaktır. Bu da yeryüzünün görülmedik bir şekilde ısınmasına neden olacaktır. Gerçekleşen olaylar sonucunda, yerin altında bulunan petrol, kömür gibi madenlerle birlikte tüm fosiller ve cesetler, tüm kalıntılar, yer altı suları kısaca yerin altında bulunan canlı cansız herşey dışarı atılacaktır. (İnşikak-3-5)
 
 
DAĞLAR
Dağların yeryüzündeki sarsıntıları engelleme görevleri vardır. (Nebe-6-7)  yeryüzünün büyük bir bölümü dağlarla kaplıdır. Sarsılmaz ve devasa büyüklükleriyle yerinden oynamaz diye düşündüğümüz dağlar sarsılmaya ve yerinden oynamaya başlayacaktır. O gün yeryüzündeki bütün dağlar bir anda yerle bir olacaktır, kum yığınına dönüşerek üzerinde tek bir tümsek bile bulunmayan düzlüklere dönüşecektir.
Dağlar yürütülür ve yer dümdüz olur. Kehf-47
Dağlar toz edip savrulur. Vakıa-5
Ve dağlar 'etrafa saçılmış' renkli yün gibi olur. Karia-5
DENİZLER
Dünyanın dörtte üçünü kapsayan denizler daha önce insanoğlunun görmediği bir şekilde tutuşturulmaya, kaynamaya başlayacaktır. Yeryüzünde ve gökyüzünde olduğu gibi denizlerde de canlı yaşam son bulacaktır. Normalde serinlik vermesi beklenen denizler o gün için etrafa müthiş bir sıcaklık yayacaktır. Denizlerde oluşan devasa dalgalar ateş topları haline dönüşecektir.
Yeryüzünde meydana gelen büyük depremlerden sonra denizlerde meydana gelecek tsunamilerle dev dalgalar oluşur. Bugüne kadar meydana gelen tsunamilerde Deprem merkezinden yayılan dalgalar saatte 750 km hızla kıyıya vurmuştur. Dalga boyları ise yaklaşık 25-30 metreye kadar çıkmıştır. 
Denizler tutuşturulduğu zaman (Tekvir-6)
Denizler fışkırtılıp-taşırıldığı zaman … (İnfitar-3)

3-İNSANDA MEYDANA GELECEK DEĞİŞİMLER

O gün, herkes gündelik işine devam etmektedir. Herkes o gün için planlar yapmıştır. Kimi akşam ağırlayacağı misafiri, kimi ticaretini, kimi işyerini, kimi gireceği sınavı, kimi alışveriş yaparken, kimi uyurken ve kimi de Allah’ın varlığını inkar halindeyken bu ses duyulacaktır. Her şey bir anda başlayacak ve bir anda yok oalcaktır. Ve o günün dehşetini yaşayacak insan, pişmanlık, üzüntü ve korku karşısında çaresiz ve güçsüz oalcaklardır. O gün bebekler bile aileleri tarAfından terkedilir. O günün dehşeti o kadar korkunçtur ki hamile kadınlar bebeklerini düşürürler.
Onu göreceğiniz gün, her emzikli kadın emzirmekte olduğu çocuğundan geçer ve her hamile kadın da karnındaki çocuğunu düşürür. İnsanları sarhoş görürsün; hâlbuki onlar sarhoş değillerdir. Ne var ki Allah’ın azabı çok şiddetlidir. Hacc-2
O gün herkes birbirlerinden kaçıp kurtulmanın derdindedir.
Kişinin kardeşinden, annesinden, babasından, eşinden ve çocuklarından kaçacağı gün kulakları sağır edercesine şiddetli ses geldiği vakit, işte o gün onlardan herkesin kendini meşgul edecek bir işi vardır. Abese  34-37
O gün insanlar kontrolsüz tavırlar gösterecek kimse ne yaptığını bilemeyecektir.Onu göreceğiniz gün, her emzikli kadın emzirmekte olduğu çocuğundan geçer ve her hamile kadın da karnındaki çocuğunu düşürür. İnsanları sarhoş görürsün; hâlbuki onlar sarhoş değillerdir. Ne var ki Allah’ın azabı çok şiddetlidir. Hacc-
HAYVANLARIN DURUMU
Gebe develer, kendi başına terk edildiği zaman,Vahşi-hayvanlar, toplandığı zaman,Tekvir 4-5;
TAŞCAN ,konuşmasında  kıyametin sona ermesinden sonraki  sürecede şöyle değindi. Kainatta hiçbir canlı kalmamıştır. Allah dışında ne kadar mahluk varsa artık ölmüştür. Allah’ın dilediği kimseler dışında herkes bu dehşete tanık olacaktır. Sur'a üfürüleceği gün, Allah'ın dilediği kimseler dışında, göklerde ve yerde olan herkes artık korkuya kapılmıştır ve her biri 'boyun bükmüş' olarak O'na gelmişlerdir. Bundan sonra 2. kez sura üflenir. Ve artık yeni süreç ahiret hayatı başlar dedi. Bu aşamada herkes kabirlerinden diriltilerek çıkar ve Rabblerine doğru giderler. Herkes korku içindedir. Herkes ister istemez boyunlarını bükmüş şekilde Allah’ın huzurna çıkarılırlar. Bu yeni dönemin yedi aşama olduğunu ifade etti.

1-DİRİLTİLME,2- TOPLANMA,3- ALLAH’A SUNULMA,4- BİLGİLENDİRİLME,5- SORGULANMA
6- DEĞERLENDİRME/YARGILAMA,7-MÜKAFAT/AZAP

TAŞCAN,Son aşamada tartı sonunda değerlendirme yapılmış ve insanın değerlendirme sonunda göreceği karşılık artık belli olmuştur. Defteri sağdan verilenler kendilerine vaad edilmiş olan cennetlerde ağırlanırlar. Defteri soldan verilenler ise içinde ebedi olarak kalacakları cehenneme gideceklerini söyledi.O gün insanlar  3 sınıf olacaklarını belirtti.

1- ÖNCÜLER
2- KİTABI SAĞDAN VERİLENLER (ASHAB-I MEYMENE)
3- KİTABI SOLDAN VERİLENLER (ASHABI MEŞEME)
 
Program izlenen slaytla sona erdi.
Kaynak : Bitlis Haber13 / Haber Merkezi

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.