Losev

Tatvan'da Çocuk'tan Gelin Olmaz Çadırı Kuruldu

A
a

Çocuk yaşta evlendirilen kızlar, kültürünün önüne geçebilmek için, Bitlis'in Tatvan ilçesindeki mahalle ve köylerde çadır açılarak halk bilinçlendirilmeye çalışılıyor.

Tatvan Belediyesi'ne bağlı faaliyet yürüten Mizgin Kadın Danışmanlık Merkezi tarafından, bölgedeki çocuk gelinler kültürünün önüne geçebilmek için köy ve mahallelerde çadırlar kurularak ebeveynler ile genç kadınlar ve kızları bilinçlendirme çalışmaları başlatıldı. Açılan çadırlarda söyleşiler, seminerler, slayt gösterileri ve belgeseller ile çocuk yaşta gelin kültürünün sosyolojik sonuçları vatandaşlara anlatılırken, erken yaşta evliliğin kadının bedenine ve psikolojisine verdiği zararlar tartışıldı. Yaz ayları boyunca mahalle ve köylerde devam edecek olan "çocuktan gelin olmaz" adlı çadır faaliyetinin ilkini Fuar Mahallesi'nde başlattıklarını belirten, Sosyolog Derya Demir, çalışmalarda belli pilot mahalleler seçilirken ilk gün açılan çadıra kadınların ilgisinin yoğun olduğunu söyledi.
 
Çadıra gelen kadınlarla bire bir ilgilendiklerini ve bölgede yaşanan çocuk gelin kültürü ve berdel evliliklerin kadınlarda neden olduğu travmaların sonucu toplumda da olumsuz yönden etkilenme olduğunu kaydeden Demir, şunları ekledi:
 
"Çocuk yaşta evlendirilen kızlar, çocuk yaştayken çocuk sahibi oluyorlar ve bu sorumluluğun henüz bilincinde bile olmadan. Çocuk yaşta iken evlendirilen kadınlarla yaptığımız söyleşilerde, kadınların yaşadıkları olaylar ve zorluklar anlatılıyor. Henüz 13 yaşında iken evlendirilen bir kadının, ip atlarken evlendirildiğini öğrendiğini ve evlendikten sonra bile sokaktaki çocuklarıyla ip atladığını, bu yüzden de kaynanasından sürekli azar işittiğini öğrendik. Çocuk yaşta evlendirilen kızların çoğu evliliklerinin farkına ve ciddiyetine ancak yıllar sonra varabiliyorlar. Çadırdaki çalışmalarımıza aileler olumlu bakıyorlar."

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.