Losev

Tatvan'da Anadil Paneli Düzenledi

A
a

45. si düzenlenen Tatvan Fuarı ve Kültür Sanat Festivalinde Tatvan Eğitim Destek Evi fuar alanında ‘Ana Dilde Eğitim’ paneli düzenlendi.

Tatvan’da fuar faaliyetleri kapsamında etkinlikler ve paneller devam ediyor. Tatvan Eğitim Destek Evi'nin fuar alanında açmış olduğu çadırda düzenlenen ‘ Kürtçe Ana dilde Eğitim’ paneline Mamoste A.Hakim Kartal katıldı.
 
Kartal, sistemin Kürdistan topraklarında Kürtçe anadilin asimile edilmesi için baskıcı rejim süreçlerini anlattı. Kartal,“ Türkiye’de okullarda yürütülen tek dilde zorunlu eğitim, asimilasyon yöntemi olarak cumhuriyet tarihinden bu yana kullanılıyor. Kürt çocukları ilk okullarda farklı bir dille karşılaştıkları için eğitmenlerden hep ya aptal yada terörist yandaşı muamelesi görmüşlerdir. Bunun psikolojik sonuçlarını hayatları boyunca yaşamışlardır. ”Kartal Kürtçe köy simlerinin Menderes zamanında Türkçe olması için yasa değişikliği yapıldığını da belirtti. 
 
“Kürtçe ana dil her dönemde asimile süreçlerine tabi tutulmuştur. Geçmişte en sevilen ve demokratlığı ile övülen Menderes Hükümeti bile söz konusu Kürt ve Kürtçe dil olduğunda, sistemin asimilasyon politikasından ödün vermemiştir. Kürtçe köy kasaba ve şehir isimleri onun hükümeti döneminde Türkçeleştirilerek yasal zemine oturtulmuştur” şeklinde konuştu. Anadil de verilen panelin ardından Mizgin Kadın Çay Bahçesi'nde Tatvan Eğitim Destek Evin'in çocuklar için düzenlemiş olduğu ‘Cirok Gecesi’ yapıldı.Mamo Habip çocuklara bir birinden güzel  Kürtçe ciroklar ‘masallar’ anlattı. 

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.