Losev

Oyunların Çocuk Gelişimi Üzerindeki Etkileri

Videoyu Aç Oyunların Çocuk Gelişimi Üzerindeki Etkileri
A
a

Çocukların sağlıklı bir ruh bütünlüğüne sahip olabilmeleri ve gelişimleri açısında oyunların önemi tüm uzmanlar tarafından araştırılmıştır.

Çocukların sağlıklı bir ruh bütünlüğüne sahip olabilmeleri ve gelişimleri açısında oyunların önemi tüm uzmanlar tarafından araştırılmıştır. Bu araştırmalar sonucunda çocuğun yapısına ve yaşına uygun oyunlar oynamasının önemi anlaşılmış ve çocukların gelişimi açısından doğru oyunların seçiminin önemi anlatılmaya başlanmıştır. Gelişen teknoloji ile birlikte çocuklarımız sokak oyunlarından daha ziyade internet üzerinden oynanan oyunlara yönelmişlerdir. Bu durum çocuklarımızın daha fazla seçenekle karşılaşmasına neden olmuş ve oyun zamanı artmıştır. Bu noktada oynanan oyunun uygunluğu ise daha fazla önem kazanmaya başlamıştır.
Friv oyunları çocuğun internet üzerinde oynayabileceği ve sakıncasız oyunların yer aldığı oyunlardır. Kız çocuklarının daha çok tercih ettiği bebeklerle oynanan oyunlar erkek çocukları için ise araba oyunları mevcuttur. Özellikle zaman zaman daha popüler hale gelen oyunlar büyükler tarafından bile hevesle oynanmakta aynı zamanda çocuklar ile birlikte keyifli vakit geçirilmesine olanak sağlamaktadır. Bazı zamanlarda ise anne ve babaların çocukları bile olmadan oynadıkları oyunlar haline dönüşmüştür.
Friv oyunları sayesinde çocuklar isterse bebek giydirme isterse maç oynama balon patlatma doktorluk yapma gibi eğitici ve öğretici oyunlar oynayabilmektedirler. Bebek giydirme oyunlarında çocuklar renkleri öğrenmekte ve bu renklerin nasıl kombinlenebileceğini anlamaktadırlar. Maç oyunlarında takım olmayı ve kazanma/kaybetme duygularını öğrenmektedirler. Balon patlatma oyunlarında eğlenmekte doktorluk gibi oyunlarda ise meslekleri tanımaktadırlar.
Popüler kültürde ise gerek oyunlarda gerekse oyuncaklarda televizyon dünyasından etkilenilmekte ve çocuklar tercihlerini yaparken daha çok göz önünde bulunan sürekli olarak gördükleri oyunlar ile ilgilenmektedirler. Herhangi bir çizgi film karakterinin oyununun bulunması veya bu karakterin oyuncağının bardağının kaleminin çantasının çıkması gibi yan ürünler çocuklara daha cazip gelmekte ve tercihlerini o yöne kaydırmaktadır.
Son yıllarda televizyon dünyasında sıkça gösterilen pepee karakteri ise bunlardan sadece bir tanesidir. Hitap etmekte olduğu okul öncesi yaş grubundaki çocuklar tarafından sıkça tercih edilmektedir. Zaman içerisinde bu çizgi film karakterine ait yan ürünlerin ortaya çıkması yeni bir pazar oluşmasını sağlamıştır. İnternet üzerinden oynanan pepee giydirme oyunu çocukların iyi zaman geçirmesinin yanı sıra hayal güçlerinin gelişmesine yardımcı olmaktadır. Zaman içerisinde kendilerini oynadıkları oyunlar ile özdeşleştiren ve kendilerine örnek olarak aldıkları çizgi film kahramanları gibi davranmaya başlamakta ve oynadıkları oyunlar sayesinde kişilik olarak gelişim sağlamaktadırlar.

Friv oyunlar çocukların olumsuz olarak etkilenmesine izin vermemekte ve çocukların yaşına ve fiziki uygunluğuna göre seçilmektedir. Oyun seçiminde anne babalara ise önemli görevler düşmektedir. Oyunu bir hırs olarak görmesine izin vermemek gerekmektedir. Oynadıkları oyunlarda verilen görevleri yerine getirmenin hayati bir önem taşımadığını anlamalarını sağlamak gerekmektedir.

Friv oyunları sayesinde verilen görevlerin yerine getirilmesi sonucunda alınan ödül çocukların sorunluluk duygusunun gelişmesine neden olmaktadır. Pepee giydirme ise çocukların renk kombinasyonunu öğrenmesini sağlamakta aynı zamanda renkleri tanımalarına neden olmaktadır. Pepee giydirme oyunu sayesinde çocuklar ilerleyen yaşlarda kendi kıyafet seçimlerini yapabilmekte hangi renkle hangi rengin kullanılabileceğini öğrenmekte ve kendi kombinasyonlarını yaratabilmektedirler.

Aynı zamanda belirtilen oyunlarda çocuklar yaptıkları işlerin zorluğunu görebilmekte ve kendi başlarına iş yapabilme yeteneğini kazanabilmektedirler. Pepee giydirme oyunu sayesinde uygun olmayan renkleri kullandıklarında görüntülerinin nasıl görüneceğinin de farkına varabilmektedirler. Kendi giydirdikleri bir insan olması onları mutlu edecek aynı zamanda kendi başlarına üstlerini giyinme isteğini sağlayacaktır.

Çocukların ruhsal gelimi açısından oyunların önemi yadsınamaz bir gerçektir. Bu önemin farkına vararak yapılan her seçim çocuklarımıza olumlu özellikler kazandıracak ve hayata bakış açılarının gelişmesine neden olacaktır. Daha iyi nesillerin yetişmesi için öncelikle daha iyi bir çocukluk gerekmektedir.

Bu bir ücretli ilandır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.