Losev

Marmara Depremi Tatvan'da Anıldı

A
a

İnşaat Mühendisleri Odası Bitlis İl Temsilciliği tarafından Marmara depreminin 14. yılı nedeniyle resim sergisi açılarak, vatandaşlar deprem konusunda bilgilendirildi.

İnşaat Mühendisleri Odası Bitlis İl Temsilci Yardımcısı Cengiz Şahin, Tatvan Yaşam Alışveriş Merkezi’ndeki sergiyi Marmara depreminin 14. yılı anısına düzenlediklerini söyledi. Aynı zamanda Bitlis Genç İş Adamları Derneği Bitlis Şube Başkanı da olan Şahin, depreme dayanıklılığı arttırabilmek için yapıların uygun şekilde yapılması gerektiğini belirtti. 
 
Şahin, Yapılacak olan binaların zemini çok önemlidir ve bununla beraber yapının üzerine binen yükün de çok iyi hesaplanması gerekiyor. Günümüze kadar yaşanan depremlerden anlıyoruz ki çok basit hatalar yüzünden çok ağır bedeller ödendi. Tasarıma başlarken zemin ile beraber ana taşıyıcı sistem ve yardımcı taşıyıcı elemanlarla beraber uygun ve kaliteli malzemenin de önemli olduğu biliyoruz. Son dönemde yaygınlaştırılan yapı denetim firmaları uygun zaman ve zeminde kontrollerini tam olarak yaptıkları takdirde tasarım harici yapımda karşılaşılan hataları en aza indirmiş olurlar. Yapı, tasarım ve uygulamasında karşılaşılan en büyük sorunlar, zemin iyileştirilmesinin göz ardı edilmesi, güçlü kiriş zayıf kolon ile kısa kolon ve yumuşak kat hatalarıdır. Deprem derzlerinin bırakılmaması, kolon ve kiriş birleşim yerlerinde etiriye sıklaştırılmasının yapılmaması, yeterli ve uygun alanlara perde beton yerleştirilmemesi, uygunsuz ve kalitesiz malzemelerin kullanılması depremlerde yıkılma riskini arttıran en büyük etkenlerdir" dedi.
 

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.