Losev

Maliye Bakanı Şimşek Ahlat'ta

A
a

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu yıl 23’üncüsü düzenlenen Avrasya-Ahlat Kültür Buluşması Şenliklerine katılmak üzere Ahlat ilçesine geldi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu yıl 23’üncüsü düzenlenen Avrasya-Ahlat Kültür Buluşması Şenliklerine katılmak üzere Bitlis'in Ahlat ilçesine geldi.
 
"23. Ahlat-Avrasya Kültür Buluşması"na katılmak üzere ilçeye gelen Bakan Şimşek, Kaymakamlıkta gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Şimşek şunları söyledi: "Başbakanımız ve bürokratlarımız bu konuda açıklamalar yaptı. Bizim bu konudaki yaklaşımımız ve duruşumuz belli. Ticari yansımaları sınırlı ölçüde de olsa olabiliyor. Jeopolitik riskleri, birtakım yansımaları sınırlı da olsa olabiliyor ama sonuçta Türkiye ekonomisi temelleri sağlam olduğu için bu türden etkileri rahat bir şekilde kaldırabilecek güçte. Daha da önemlisi biz olaylara her zaman ticari esaslı bakmıyoruz. Sonuçta burada Suriye'de olsun Mısır'da olsun yaşananlar bir insanlık dramı ve bir trajedi. Dolayısıyla bir insan olarak buna karşı tutumumuz açık ve net. Biz olaya bu perspektifle bakıyoruz. Gönül ister ki bir an önce Orta Doğu'da demokratikleşme süreci daha güçlü bir şekilde gelişin ve tekamüle ersin. Gönül ister ki bölgemizde istikrar olsun. Ekonomi refah düzeyi gelişsin. Çünkü Türkiye bölgede en güçlü ve gelişmiş ülke. Petrolü ve doğalgazı olmadan ekmeğini taştan çıkararak büyük başarı sağlamış. Ölçek olarak çok önemli bir ülke. Dolayısıyla isteriz ki bölgemizin tamamı huzur ve refah içinde gelişsin. Bölge gelişirse bundan en çok olumlu etkilenecek ülke Türkiye'dir. Dolayısıyla bizim o konudaki tutumumuz belli. Biz bütün komşularımızın yakın veya uzak hakikaten demokratikleşmesini, gelişmesini istikrar içinde büyümesini biz destekliyoruz. Onun hem dünya hem bölgede hem de Türkiye'nin menfaatine olduğunun kanaatindeyim. Bizim dış politikamızın esası da budur ama yanı başımızda olan insanlık suçlarına ve birtakım suçlara trajedilere de duyarsız kalmamızı kimse beklemesin."
 
Bakan Şimşek, konuşmasının devamında, “Buraya niye bugüne kadar yatırım gelmedi? Bunun birkaç sebebi var. Eskiden burada eğitilmişin gücü yok denecek kadar azdı. Okuyanlar İstanbul, Ankara, İzmir'e, dünyaya gidiyordu. Şimdi biz bütün illerimize üniversite yaptık. Hakkari'den Bayburt’ta kadar, Bitlis'ten Muş'a kadar bu üniversitelerde gençlerimiz yetişiyor. Yetişmiş elemanlarımız var. O sorun yok. Eskiden altyapı sorunu vardı. havaalanı, demir yolu, yol, şimdi bu konuları da büyük ölçüde aştık. Türkiye hiçbir dönemde olmadığı kadar eğitime ve altyapıya yatırım yaptı. Dolayısıyla burada bir mal üretirseniz onu pazara ulaştırma derdiniz de azalmış oluyorsa. Altyapı var, yetişmiş eleman, teşvik var. Muazzam destekler var ancak huzur eksik. İşte çözüm süreci de huzuru beraberinde getirdi ama ülkenin her tarafındaki kardeşlerime de bu çözüm sürecini sahiplenmek düşüyor. Çözüm süreci birliğimizi ve beraberliğimizi daha da pekiştirmek, milli birlik ve beraberliğimizi güçlendirerek, kardeşliğimizi daha bin yıllar öteye taşımak. Bin yıldır biz bu topraklardayız. Bu kültürle yoğrulmuşuz. Daha nice bin yıllar beraberliğimizi sağlamamız için, demokratik standartları daha ileriye taşıyıp, temel hak ve özgürlükleri daha da genişletip, bu çerçevede kardeşlik hukukuyla bir birimizi kucaklayacağız. Avrupa'da sınırlar kaldırılırken ve bir entegrasyon süreci varken, bu bölgede Irak, Suriye'de buralarda her tarafı üçe bölgeye çalışıyorlar. Yani biz bu fitneyi kabullenir miyiz? Bizim akıllı olmamız lazım. Ben buradaki ve batıdaki kardeşlerimizin bunu bildiğine inanıyorum. Bunu bildikleri için bütün bunları aşacağız. Su, şeker un var. Bütün malzeme var. Geriye cesaret ve basiret sahibi müteşebbis lazım. Türkiye'nin en büyük avantajlarından biri de müteşebbis ruhunun olması. Anadolu her zaman muazzam şekilde canlı bir ticaret merkezi olmuştur. Bundan sonra yatırımlarda patlama bekliyoruz. Batman'da yatırımlarda ciddi bir artış var. Şimdi 130 yatırımcı bizden arsa tahsisi bekliyor. Aynı şeyi Şanlıurfa, Diyarbakır için duyuruyorum. Bitlis'e yatırım yapmak isteyenler için yer veririz. Türkiye için yeter ki birlik ve beraberliğimizi koruyalım. Bölge için çok çok daha parlak. Uzun vadede bu huzur ortamını kalıcı şekilde koruma imkanına sahip olursak batıdan buraya göç başlayacak. Teşvik, bakanlığımızın verdiği destekler ve vergi indirimleridir. Bir kardeşimiz gelip Ahlat'ta yatırım yapsın. Ahlat 6'ncı bölgede yer alıyor. Biz yeri bedava veriyoruz. Yer için para harcamanıza gerekiyor. Makineler KDV ve gümrük vergisi olmasın diyoruz. Makineleri vergisiz getiriyorsunuz. Arazi hazine mülkleri ve bakanlığımızın bünyesinde. Buralarda yatırım yaparsanız işveren, gelir ve işçi sigortası primleri var. Burada yatırımlarda 38 avantajlısınız. İstanbul'da yatırım yaparsanız yüzde 20'zini kurumlar vergisi olarak ödüyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.