Toprak

Şehit kanı dökülünce vatan, su dökülünce can, sondaj vurulunca petrol, ayıklanınca altın, gümüş, maden olan, bitki ve hayvanların yaşam alanları, yerkürenin canlı derisi, Aşık Veysel’in sadık yâri, Rahman’a dönüş yolculuğunda evrildiğimiz toprak.

A
a

Bir santimi bin yılda oluşan, çiftçinin olmazsa olmazı, bizim ekmek dolabımız, sevinç vesilemiz, besin kaynağımız, cennetimizdir toprak. Nice insanlar, nice dostlar bir karışı için, nice devletler düşman oldular, savaştılar, kan döktüler, zalim oldular onun için.

Türk Dil Kurumuna göre toprak; Yer kabuğunun, toz durumuna gelmiş türlü kütle kırıntılarıyla, çürümüş organik cisimlerden oluşan ve canlılara yaşama ortamı sağlayan yüzeydir. Bana göre ise“canlıların yaratılış hamurudur” toprak. İlahi kudret ve emir ile Toprak su, hava, Güneş ile bir araya gelince, can gelir ona, bitki olur, hayvan olur, insan olur yürür toprak. Rum suresi ayet 20; ”Sizi topraktan yaratması, O’nun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Sonra birde gördünüz ki siz beşer olmuş (çoğalıp) yayılıyorsunuz.”

İnsanlar, hayvanlar, bitkiler ve eşya topraktan yaratıldı. Dünyada gözümüzün gördüğü, yediğimiz, giydiğimiz, aldığımız, sattığımız ya da eşya olarak kullandığımız her şey topraktan oluşturularak çifter yaratılmıştır. Duyduğumuz, işittiğimiz, hissettiğimiz ile duygu ve düşüncelerimiz hatta sesimiz de topraktan yaratılışın yansımasıdır.

Kullanırız, kirletiriz toprağı. Özelliğidir onun, temizler kendini. Olmasaydı kendi kendini temizleme özelliği, bulamazdık şimdi bir karış temiz yeri. Ondan çıkan canlı cansız, bitki hayvan her şeyi, ölünce veririz toprağa, temizler çevirir kendi kendini.

Rahman olan Allah’ın rahmeti ile toprak bir bakarsın, metro ve trendir rayda yürür, motor ve arabadır yollara düşer, balon ile uçaktır havada uçar, uydu ve rokettir uzaya gider, vapur yada gemidir denizde yüzer.

Toprak; ev olur korunup barınalım diye, bağda bahçede meyve, tarlada ekin, sonra ekmek olur beslenelim diye. İlaç olur şifa bulalım diye. Dağda kırda çiçek ve gül olur, döner bize bal olur gelir düşünelim diye. Ot ile yem olur, sonra canlanır hayvan olur, kurban olur et olur gelir bize, şükür edelim diye. Arı, kuş, kelebek olur canlanır uçar, döllenme yapar çoğalır, bereket olsun diye. Denizde balık, inci, mercan olur süslenelim diye. Toprak; flora olur, oksijen çıkarır nefes verir bize. Orman olur, tahta odun dolaba döner, sonra çürür kömür petrol gaz olur, evrilir döner ateş ile ısı olur, enerji ve elektriğe döner, ışık ile nur saçar, rahmeti İlahi ile, hizmet için gelir bize. Birde bakarsın ki toprak radyo olur, televizyon olur görürüz dünyayı, bilgisayar diye bilgi verir hafıza olur bize, telefon olur ulaştırır sesimizi, cemalimizi dünyaya, dosta düşmana. Aşk ve duygu olur, sevgi muhabbet mutluluk olur, kalp ile gönül olur, Ferhat olur dağları deler.

Toprak insan olur kötülüğe bürünür; Rusya Amerika olur ağalık taslar, baskı yapar zülüm yapar, top tüfek tank olur, ateşe verir kardeşini, kendini. İsrail olur, bozgunculuk

yapar, fesada verir, kibirlenir, unutur rabbini, kulluk eder nefsine şeytana. Kullanmaz hayat navigasyonu ilahi kitabı, şaşırır yolunu, ayrılır haktan, bozulur İlahi maksat, alçalır düşer esfele-i sâfilîne.

Yada toprak insan olur iyiliğe bürünür; akıl ile irade olur, vicdan ve merhamete döner, adalet yansıtır hak ile konuşur. İman olur, ibadet eder, Kur’an okur, kul olur, şükür eder, açar elini yönelir alemleri Rabbine, hasıl olur ilahi maksat, yücelir eşrefi mahlukat olur.

Ve toprak ay olur döner, zaman olur gelir, Ben olurum, farkına varmak için yazarım; Rahman’ın bir şeyden çok şeyi, çok şeyden de bir şeyi, nasıl yarattığını, bilelim anlayalım, Rahman’ın ilmini, kudretini, azametini.

 

arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.