Slayt Gösterisi

Barış ALTUN

1991 tarihinde Bitlis in Mutki ilçesinde doğdu. İlk okulu Geyikpınar ilk öğretim okulunda okudu. İki yıl ara verdikten sonra 2005 yılında Güroymak 19 Mayıs ilk öğretim okuluna başladı ve 2007 yılında bitirdi. Orta okul ve lise hayatı boyunca Arapça dili tahsili ileri derece Arapça okuma tercüme etme ve konuşmayı biliyor. Bitlis Anadolu İmam hatip lisesine başladı ve 2011 yılında bitirdi. Öğrenim süresi boyunca Kaligrafi ve Hat sanatı ile uğraştı ve ileri derecede Kaligrafi ve Hat sanatına hakim olmakta . 2014 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi ilahiyat ön lisans programını bitirdi. Ve şuan ikinci Üniversite sosyoloji bölümü okuyor.

Bu zehirin farkında mıyız?

Neredeyse her akşam eve dönerken bizi dört gözle bekleyen çocuklarımıza da bir miktar zehir almayı ihmal etmiyoruz. Nasıl yani dediğinizi duyar gibiyim. Çocuklarımızın vazgeçilmezi ve hepimizin lezzet eğlencesi Cips çeşitlerinden bahsediyorum.

A
a

Herhangi bir sebepten dolayı ağlayan çocuklarımızı susturmada kullandığımız ve gayet işe yarayan bir numaralı silahımız.Hakikaten silah yani ,çünkü uzmanlar üzerinde öldürür yazısının yazılması gerektiğini ciddi bir şekilde vurgulamaktalar. Yada uzun süre göremediğimiz bir aile ziyaretinde küçük yeğenlerimiz için artık sevgimizin simgesi haline gelmiş bulunmakta.Öyleki almadığımız zamanlarda onları sevmediğimizi bile düşünebiliyorlar.Baharatlısı,peynirlisi,ketçaplısı ve daha bir çok çeşidi ile bilinçsiz bir şekilde çocuklarımıza yedirdiğimiz gibi kendimizde tüketmekteyiz.Genellikle iş yerlerinde mola arasında veya akşam evde film keyfi yaparken hatta ders çalışırken bile halkımızın tabiri ile en çok tükettiğimiz abur cuburlar arasında yer almakta.

Peki neden zararlıdır ?

Uzmanlar cips yemek yağ içmekten bir farkının olmadığın vurgulayıp,diyabet alzheimer ve kısırlık gibi birçok hastalığa sebep olduğunu belirtmekteler.Bu kadar çok sevilen bu ürün vücudumuzun ne kadar sevmediği ortada.

İçinde bulunan akrilamid maddesinin kimyasal plastik sanayide kullanılan sigaranın da içinde bulunan ve kansere neden olduğu düşünülen bir maddedir.Bu konuda bir çok tüketici derneği cips paketlerinin üzerine sigarada olduğu gibi ‘’Cips öldürür’’ ibaresinin yazılmasını savunmaktalar.Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr.Cemal Aytaç Ak, Cipsin patetes ve mısırın yüksek oranda yağ çekerek kızartma işleminden geçmesiyle hazırlandığını göz önünde bulunduğunda hacmi küçük ve kalorisi yüksek olup ,oldukça sağlıksız ürünlerin başında geldiğini ifade ediyor.

Cipsin içinde bazı ülkelerde yasaklanan trans yağların bulunduğunu da vurgulayan uzmanlar zararlarını şöyle anlatıyor : Bu yağlar obezite ve kroner kalp hastalığına neden olduğuna dair birçok araştırma mevcut.Ayrıca bu yağları çok tüketen emziren kadınların sütüne geçtiğide kanıtlanmıştır.İyi kolestrol seviyesini düşürüp kötü kolestrol seviyesini yükselten bu yağ kandaki yağ oranın yülselmesinede sebep olmaktadır.

Tüm Bu zaraların kanıtlanması konusunda hiçbir şüphe olmamakta.Bundan dolayıdır ki birçok gelişmiş ülke okul kantinlerinde gazlı içecek ve Cips çeşitlerinin satışı resmi olarak yasaklanmıştır.Aynı uygulama yakın zamanda ülkemizde sağlık bakanı Sn. Mehmet Müezzinoğlu tarafından Bursada yapılan bir konuşmada yasaklandığını belirterek uygulamaya konulmuştur.Bunun arıdından aynı şekilde meyve suyu kek çikolatada yasağının geleceğini belirtip yerine çiğ meyve sebzeler haşlanmış yumurta olacağını kamuoyla paylaşmıştı.

Tüketim miktarı nedir ?

Yılda yaklaşık olarak 70 bin ton tüketiliyor.

- Ülkemizde sadece 2007 de 70 bin ton cips tüketimi gerçekleşti

- Cips pazarındaki en büyük pay ABD firmalarına ait

- Bu sektörde 11 tane uluslararası marka bulunuyor .Bu markaların yanı sıra yerel markalarda bulunuyor.

- Dünyada her yıl 36 milyar paket patates cipsi satılıyor

- Türkiyede yılda cipse ortalama 700 milyon dolar harcanıyor.

Ülke olarak cips e harcanılan bu miktarı her aile bireyi dikkat edip sağlıklı sebze ve meyvelere yönlendirirse çocuklarımıza daha sağlıklı bir hayat vermiş oluruz.Bazılarınız bir zararını görmüyorumdiye bilir.Unutmayın ki aynı şeyi şuan sigara içen birçok kişininde dediğini bilmenizi istiyorum. Ayrıca abur cuburlara harcadağımız miktarı tamemen sebze ve meyvelere harcarsak emin olun ay içerisinde evde neredeyse hergün tüketilebilecek en az bir çeşit meyve bulundurabiliriz.
 

arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.