Losev

Kırım Parlamentosu Bağımsızlık İlan Etti

Videoyu Aç Kırım Parlamentosu Bağımsızlık İlan Etti
A
a

Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu, Rusya’ya bağlanmak amacıyla öngörülen referandum öncesi bağımsızlık ilan etti.

Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin yeni statüsü, parlamentoda hazır bulunan 81 vekilden 78’i tarafından onaylandı. Kabul edilen metin, Birleşmiş Milletler Kanunu ve her halkın kendi kaderini tayin etme hakkına sahip olduğunu ifade eden tüm uluslararası sözleşmeler ile 22 Temmuz 2010’daki Uluslar arası Adalet Divanı’nın bir kararına gönderme yapıyor.

Adalet Divanı’nın kararında “Bir devletin bir parçası tarafından ilan edilen tek taraflı bağımsızlığın uluslar arası hukuk normlarına aykırı olmadığı” kaydediliyordu.

Vekillerin kabul ettiği deklarasyonda, referandumda Rusya’ya bağlanma teklifi kabul edilirse, hükümetler arası bir anlaşma temelinde bu yönlü bir talebin Rusya’ya iletileceği belirtiliyor. Böyle bir deklarasyon, Sebastopol Belediye Meclisi tarafından da kabul edildi.

Batı destekli ve aralarında neo-faşistlerin de olduğu muhalefetin ele geçirdiği Ukrayna’daki iktidar, Kırım Özerk Parlamentosu’nun “illegal” olarak değerlendiriyor. Ukrayna Parlamentosu Rada, Çarşamba gününe kadar referandum kararı iptal edilmezse, parlamentoyu feshetme tehdidinde bulundu.

İktidardan indirilen ve 22 Şubat günü “can güvenliği kalmadığı” gerekçesiyle ülkesini terk eden Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Kırım’ın Kiev’de iktidara gelen “neofaşistlerin” politikasından dolayı ayrılmakta olduğunu söyledi. Kendisinin halen Ukrayna’nın “meşru Cumhurbaşkanı” olduğunu savunan Yanukoviç, yakında Kiev’e döneceğini söyledi.

Kırım Özerk Cumhuriyeti 6 Mart günü aldığı bir kararla, Kırım Yüksek Konseyi'nin (parlamento) referandum tarihini 16 Mart olarak belirlemişti. Parlamento aynı gün bir karar daha alarak Rusya'ya bağlanmak için üyelik talebinde bulunmuştu.

Ukrayna'da Batı destekli muhalefetin iktidarı ele geçirmesi ardından Kırım sakinleri, Kiev'deki yeni otoriteye karşı 25 Şubat'ta Parlamento önünde süresiz bir eylem başlatmıştı. Yüksek Konsey 27 Şubat günü aldığı bir kararla 25 Mayıs günü Kırım'ın yetkilerinin genişletilmesi için referanduma gidileceğini duyurmuş ve Sergey Aksenov başkanlığında yeni bir hükümeti görevlendirmişti.

Kırım, 1954 yılında Sovyetler Birliği'nin bir parçası olan Ukrayna'ya bağlandı. 1991'de Sovyetler Birliği dağıldığında Kırım da Ukrayna içinde kaldı ancak özerk cumhuriyet statüsü elde etti.

Kırım'ın güney batısındaki  Sebastopol'da Rusya'nın Karadeniz'den önemli bir üssü bulunuyor. Hemen her gün Sebastopol belediyesi önünde gösteri yapılarak Belediye Başkanı'nın Rus olması talep ediliyor. 1992 yılından bu yana Sebastopol Belediye Başkanı Kiev makamları tarafından belirleniyor.



Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.