Losev

IŞİD Suriye’de Hava Üssünü Ele Geçirdi

Videoyu Aç IŞİD Suriye’de Hava Üssünü Ele Geçirdi
A
a

IŞİD Suriye ordusunun elindeki Tabka hava üssünü ele geçirdi. Suriyeli yetkililer haberi doğruladı. Tabka’da çok sayıda savaş uçağı, helikopter, tank ve top vardı.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD, İslam Devleti), Rakka’da bulunan, Suriye ordusunun Tabka hava üssünü kontrolü altına aldı. Üs için çatışmalar günlerdir devam ediyordu.

Tabka hava üssü, Rakka kentinde ordunun elindeki son yerdi.

BBC’nin haberine göre, yeni adıyla İslam Devleti olan IŞİD, son aylarda Suriye'nin doğusunda ve Irak'ın kuzeyinde çok büyük bir alanı ele geçirdi.

Tabka hava üssünde çok sayıda savaş uçağı, helikopter, tank ve top vardı.

Suriye devlet televizyonunun haberinde de ordunun üssün denetimini kaybettiği doğrulandı. Habere göre, “Tabka'yı savunan güçler, şiddetli çarpışmalardan sonra üssü boşaltarak yeniden toparlanma operasyonu gerçekleştirdi.”

Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC) ile Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi (LCC) de IŞİD'in Tabka’yı ele geçirdiği haberlerini doğruladı.

Üssün Suriye askerlerinden boşaltılmasından sonra, IŞİD’e hava operasyonu düzenlendi.

IŞİD militanları daha önce iki üssü ele geçirdikten sonra, Suriye askerlerinin kesik başlarıyla kutlama yapmıştı.

Merkezi Londra'da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi “Son birkaç gün içinde üs civarındaki çatışmalarda yüzlerce asker ve IŞİD savaşçısı öldü” açıklamasını yaptı.

BM

Birleşmiş Milletler'e göre, Suriye'de Nisan 2014’e kadar 191 binden fazla kişi öldü.

BM'nin insan haklarından sorumlu yetkilisi Navi Pillay “Maalesef bu, muhtemelen savaşın ilk üç yılındaki gerçek ölü sayısını yansıtmıyor” dedi ve ölü sayısının daha fazla olduğuna işaret etti.

Irak

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kürdistan Özerk Yönetimi’ne destek için IŞİD'e hava saldırısı düzenledi. ABD’nin Suriye'de böyle bir operasyonu yok.

ABD ordusu Irak’ta son olarak Erbil ve Musul Barajı yakınlarındaki IŞİD hedeflerine iki yeni hava saldırısı düzenledi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan (CENTCOM) yapılan açıklamada, savaş uçakları ve uzaktan kumanda edilen insansız hava araçlarıyla düzenlenen saldırıların birinde, Musul Barajı civarında IŞİD'e ait bir "humvee" tipi aracın, diğer saldırıda da Erbil yakınlarında yine IŞİD'e ait bir silahlı aracın vurularak yok edildiği ifade edildi.

CENTCOM açıklamasında, 8 Ağustos'tan bu yana ABD ordusunun Irak'ta toplam 96 hava saldırısı düzenlediği, bunların 62'sinin Musul Barajı yakınlarında Irak güçlerine destek amaçlı yürütüldüğü bilgisi verildi.

Gazeteci rehin

IŞİD, 635 gün rehin tuttuğu ABD’li gazeteci James Wright Foley’i başını keserek öldürmüştü. Bunu ABD’nin Irak’a hava operasyonuna karşılık yaptığını açıklayan örgüt, hava saldırıları durmazsa diğer ABD’li gazeteci, TIME muhabiri Steven Sotloff’u da öldüreceğini söyledi.

ABD

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, IŞİD'in ABD toprakları ya da Avrupa için doğrudan bir tehdit haline gelmesi halinde Amerikan ordusunun da doğrudan IŞİD militanlarının üzerine gideceğini söyledi.

Dempsey, IŞİD'in şu an daha ziyade bölgesel bir tehdit oluşturduğunu, örgütün ABD ya da Avrupa'ya yönelik herhangi bir saldırı planlamadığını belirtti. Dempsey, Türkiye, Ürdün ve Suudi Arabistan gibi bölgedeki kilit müttefiklerin de IŞİD'in yok edilmesinde ABD'ye yardımcı olacağına inandığını açıkladı.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel de düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

“Bir terör örgütünden öteler. İdeolojiyi, sofistike stratejik ve taktik askeri gücü birleştiriyorlar. Ayrıca çok büyük para kaynakları var. Bu daha önce gördüğümüz her şeyin ötesinde.”


Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.