Losev

Humus'ta Rejimle Anlaşma

Videoyu Aç Humus'ta Rejimle Anlaşma
A
a

Suriye'nin Humus kentinde silahlı gruplar ile rejim arasında varılan anlaşma sonucunda, 2.250 savaşçı ve sivil ile yaralıların bugün Eski Humus'tan çekileceği bildirildi. Grupları taşıyacak ilk otobüsler sabahın erken saatlerinde kentte geldi.

Silahlı grupların temsilcileri ile Suriye güvenlik servislerinin şefleri, İran büyükelçisinin hazır bulunduğu bir toplantıda bir araya gelerek anlaşma sağladılar.  İki yıldan beridir rejim güçlerinin kuşatmasında olan Humus kentinin Eski Humus bölgesinden silahlı grupların çekilmesini öngören anlaşma çerçevesinde,  silahlı gruplar silahları ve aileleri ile birlikte kent merkezini terk edebilecekler.

Silahlı gruplar ayrıca valizlere topladığı kişisel eşyalarını da beraberlerinde götürebilecekler.  Bunlar polislerin eskortluğunda otobüsler içerisinde bölgenin kuzeyine taşınacaklar.

BM VE İRAN TEMSİLCİLERİ OTOBÜSLERDE OLACAK

AFP'ye göre anlaşma metninde bir BM temsilcisi ile İran büyükelçiliğinden bir temsilcinin güvence olarak otobüslerde bulunacağı kaydediliyor.  Humus Valisi Talal El Barazi, anlaşmanın bugün yürürlüğe gireceğini söyledi.

Ayrıca rejimin önerdiği affı yüzlerce savaşçının kabul ettiği ve bazı asker kaçaklarının yeniden orduya döndüğü belirtiliyor. Kuşatma altındaki bu alanda çatışmalara devam etme ısrarının, bir intihar olacağı ifade ediliyor.

Anlaşmaya göre yararlılar ise eğer kabul ederlerse Suriye Kızılayı'nın ambulansları içerisinde taşınacaklar. Silahlı grupların, bölgeyi terk etmeden önce yerleştirdikler mayınların haritasını da teslim etmeleri gerekecek.

Muhalefet,  Humus'ta "iki yılı aşkın bir süredir devam eden direnişi" selamlarken, anlaşmadan duyduğu  memnuniyeti ifade etti ve BM'yi anlaşmaya uyulmasını sağlamaya çağırdı.

3 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi, silahlı grupların geri çekilmesi Başar El Esad için önemli bir zafer anlamına gelecek.  


Kaynak : FiratNews

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.