Losev

Hizan'nın İçlikaval Köyünde Köylüler Yağmur Duasına Çıktı

Videoyu Aç Hizan'nın İçlikaval Köyünde Köylüler Yağmur Duasına Çıktı
A
a

Hizan ilçesine bağlı İçlikaval köyünde, köylüler kuruyan tek su kaynaklarının yeniden akması için yaylada duaya çıktı.

Hizan ilçesine bağlı 450 nüfuslu İçlikaval köyünde, köylüler kuruyan su kaynağının akması için harekete geçti. Önce kurbanlar kesildi, ardından su kaynağının eskisi gibi akması için su duasına çıkıldı. Karadeniz'in meşhur Aydar Yaylası'nı aratmayacak güzelliğe sahip olan İçlikaval köyünde bir asırdan beri ilk kez kuruma noktasına gelen su kaynağı köylüleri endişelendiriyor. Köylerindeki tek kaynak olan su gelmezse adeta doğa cennetini andıran bu köyün çöle dönüşmemesi için, köylüler çareyi su duasına çıkmakta buldu. Köy de 7'den 70'e herkes kuruyan su alanına giderek, önce kurban kesti. Daha sonra imamın önderliğinde suların yeniden akması için dualar edildi. Dua esnasında yer yer yağmur çilemesi ise köylüler tarafından mutlulukla karşılandı.

Konu ile ilgili açıklama yapan İçlikavak Köyü Muhtarı Münir Ekinci, asırlardan beri köylerinin tek sulama suyu kaynağının bu yıl kuruma noktasına geldiğini ifade ederek, bütün köy halkı olarak su duasına çıktıklarını söyledi. Muhtar Ekinci, bu yıl kuraklıktan dolayı köylerinde de suların akmadığına değinerek, daha önceki yıllarda suların kısmen azalmasına rağmen tarım alanlarını sulamaya yetecek kadar sularının olduğunu belirtti. Ekinci, "Bu yıl hiç suyumuz yok. Arazimiz kuruyacak dereceye kadar geldi. Özellikle meyvelerimiz kuruma noktasına geldi. Sebze yetiştirebiliriz ama bir meyve ağacını on yılda ancak yetiştirebiliriz. Eğer bu meyve ağaçlarımız kurursa 10 yıla kadar ciddi sıkıntılarla karşı karşıya geliriz. Biz bugün buraya su duası için gelmişiz. Dileriz Allah'tan yağmur da verir. Biz kuruyan su kaynağımızın akması için Allah'a dua etmeye geldik" dedi.

Köylerin ilk kez böyle ciddi bir sıkıntıyla karşı karşıya kaldıklarını belirten Muhtar Ekinci, tarım alanlarının sulanamaması durumunda ciddi sıkıntı yaşamamaları için yardım talep ettiklerini kaydetti.

84 yaşındaki Kerem Ekinci ise, suyun geçmiş yılarda çok gür ve fazla olduğunu belirterek, bütün arazilerin buradan akan su ile sulandığını söyledi. Kerem Ekinci, "Ben 84 yaşındayım. İlk kez böyle bir olayla karşılaştık. Su kurumak üzere, eğer su kaynağımız yeniden akmazsa arazilerimiz, hayvanlarımız susuz kalır. Bizde bugün burada toplanarak, kurban kesip Allah'a dua ettik. Suyumuzun yeniden akmasını diledik" dedi.

Köy imamı ise, bugün toplanarak her yaz mevsiminde verdiği gibi, bu bahar ayında da bereketiyle su vermesi yönünde yüce yaratana dua ettiklerini belirtti. İmam; "Çocuklarımızla, gençlerimizle, yaşlılarımızla beraber burada Allah'a yalvarmaya, rızasını istemeye geldik. Her sene Rabbimin ihsan ettiği ve bereketiyle üç ay akan şu suyumuzu tekrar gürleştirip, kanallarımızı sularla doldurup, bağımızı bahçelerimizi bununla sulamayı murat ettik ve o vesile ile dua ettik. Rabbim toplanmamızı, dualarımızı ve dileklerimizi kabul etsin" diye konuştu.

Köyde yapılan su duasının ardından köy halkına yemek ikramı yapıldı.

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.