Losev

Güroymak'lı Uğur'u Katleden Korucuya 22 Yıl Hapis!

A
a

Güroymak'a (Norşên) bağlı Aşağı Kolbaşı köyünde Uğur Demirçin (20) isimli genci öldürdüğü gerekçesiyle tutuklanan köy korucusu Zafer Urut'a "Kasten adam öldürmek" suçundan 22 yıl 2 ay hapis cezası verildi.

Duruşmanın ardından açıklama yapan Demirçin ailesi, beraat ettirilen diğer köy korucusunun kendilerini ölümle tehdit ettiğine dikkat çekerek can güvenlikleri olmadığını belirtti.

7 Kasım 2012 tarihinde Bitlis'in Güroymak ilçesine bağlı Aşağı Kolbaşı köyünde çobanlık yapan babası Rahmi Demirçin'e yardım etmek için kırsal bölgeye giden Uğur Demirçin (20), aynı köyün korucuları tarafından silahla öldürülmüştü. Olay sırasında at arabası üzerinde bulunan Uğur Demirçin aldığı iki kurşunla olay yerinde yaşamını yitirirken, diğer 2 arkadaşı ise kaçarak 6 kilometre uzaklıktaki ilçe merkezine ulaşmış ve durumu aileye bildirmişti. Olay üzerine gözaltına alınan köy korucuları Zafer Urut tutuklanırken, Fırat Efe ise serbest bırakılmıştı. Korucular hakkında açılan davanın karar duruşması Bitlis 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya Uğur Demirçin'in ailesi, avukatları, görgü tanıkları ve korucuların aileleri katıldı. Görgü tanıkları, Demirçin ailesi ve avukatlar verdikleri ifadede, koruculuk sisteminin lağvedilmesi gerektiğini ve Uğur Demirçin'i katleden korucuların da ağır ceza almaları talebinde bulundu.

İfadelerin ardından sanık ve avukatlarının savunmaları alındı. Ardından mütalaasını veren savcı, Urut için beraat istedi. Kararını açıklayan mahkeme heyeti Urut hakkında, "Kasten adam öldürmek" suçundan 22 yıl 2 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, tutuksuz yargılanan köy korucusu Fırat Efe'nin ise beraatine karar verdi.

'Koruculuk sistemi halkımızın üstüne kabus gibi çökmüş bir suç şebekesi'

Mahkeme sonrası adliye önünde açıklama yapan Uğur Demirçin'in amcası Hüsnü Demirçin, yaşanan olaydan sonra köye 20 korucunun daha alındığını belirterek, köy korucularının köylerde ve mezralarda çeteci bir suç örgütü haline dönüştüklerini anlattı. Demirçin, "Yeğenim, köyde çobanlık yapan babasına yardım etmeye giderken çok yakın bir mesafede korucular tarafından vurularak öldürüldü. Hiç bir uyarı sorgulama yapılmadan soğukkanlılıkla keyfi bir şekilde katledildi. Koruculuk sistemi halkımızın üzerine kabus gibi çökmüş bir suç şebekesi haline gelmiştir. Korucuların çoğu bu süreçte elinde tuttukları silahları güç bilerek gasp, insan kaçırma, rüşvet, tecavüz ve hunharca insan öldürme gibi akıl almaz işlere bulaştıklarını görüyoruz. Bu insanlar yıllardır bu bölgelerde yaptıkları ile bu halka zulümden başka hiçbir şey yapmamalarına rağmen devlet bu insanların pisliklerini hep hasır altına attı. Halkımızı, bizleri bunların elinden kim koruyacak bilemiyorum. Bu suça bulaşmış bir diğer korucu Fırat Efe gözaltında serbest bırakıldı. Fırat'ın, çocukların üzerine ateş ettiğini gören şahitler var. Bunu mahkemede dillendirdik ve mahkemeden sonra Fırat Efe isimli köy korucusu herkesin gözü önünde bizleri ölümle tehdit etti. Bu tehdidin dikkate alınması için mahkemeye şikayette bulunduk. Açıkçası korkuyoruz. Yarın olacaklardan mahkeme heyeti mesuliyet taşır. Bu olaylar karşısında hiçbir şey olmamış gibi Fırat Efe'ye tekrar silah verilerek işinin başına gönderilmesi de ayrıca sorgulanması lazım" dedi.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.