Losev

Google'da Kürtler Hakkında Irkçı Sözler

A
a

Google arama motoruna "Kürtlerden" yazıldığında Kürtler hakkında ırkçı ve aşağılayıcı sözlerden oluşan sonuçlar ilk öneri olarak ortaya çıkıyor.

Dünyanın en büyük arama motoru Google'de, "Kürtlerden" yazıldığında, "Kürtlerden alışveriş yapmayın", "Kürtlerden ayrılalım", "Kürtlerden sabun", "Kürtlerden nasıl kurtuluruz" diye ırkçı sözlerden oluşan seçenekler otomatik öneri olarak ortaya çıkıyor. İnternet sosyal ağlarında kullanıcıların fotoğraflarını paylaştığı bu ırkçı sözler tepki topluyor.
 
Almanya'da dava konusu oldu
 
Almanya'da bir işveren, Google'ın arama kutucuğuna adını yazdığında, sistemin otomatik olarak adının yanında "sahtekar" kelimesini önermesi nedeniyle Federal Mahkeme'ye yaptığı şikayette, Google arama motorunun işleyiş şekli nedeniyle, adının tamamen asılsız şekilde suç ve sahtekarlıkla ilişkilendirildiğini dile getirmişti. Yine önde gelen bir siyasetçinin eşi de adını yazdığında "f.h.ş" kelimesinin önerilmesi gerekçesiyle mahkemeye başvurdu. 
 
Mahkeme, yapılan şikayetlerin engellenmesi için Google'nin harekete geçmesi ve bu tür sorunların tekrarlanmaması için sorumlu davranmasını kararlaştırdı. Buna karşı şirket, söz konusu durumun otomatik tamamlama özelliğinden kaynaklandığını, önerilen kelimelerin Google tarafından değil daha önceki kullanıcılar tarafından yapılan aramalar temel alınarak önerildiğini savunarak, sorumlu tutulamayacağını ileri sürmüştü. 
Kaynak : Yüksekova Haber

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.