DEM Bitlis Belediye
Losev

Kendi kendini onaran deri

Videoyu Aç Kendi kendini onaran deri
A
a

Colorado Üniversitesi'nde elektronik deri üretildi. Deri, kendi kendini yenileyebiliyor.

ABD’deki Colorado Üniversitesi araştırmacıları, insan derisinin işlevini ve mekanik özelliklerini taklit edebilen, kendi kendini onarabilme ve geri dönüşüm özelliklerine sahip “elektronik deri” üretti.
“E-deri” (elektronik deri) adı verilen ince ve yarı saydam malzemeye ısıyı, nemi, hava basıncını ve akışını ölçebilen elektronik sensörler yerleştirilebiliyor.

Hürriyet’in haberine göre, araştırmacılar yeni malzemeyi, “polimin” adlı ortak moleküler bağlı ağ polimerleriyle üretti. Materyalin moleküler bağ yapısının, e-deri’ye kendi kendini onarabilme ve geri dönüşüm özelliklerini kazandırdığı belirtildi. Çizilme veya parçalanma olması halinde moleküler bağlar, saydam yüzeyi yeniden yapılandırabiliyor.

Buluşun akıllı protez ve biyomedikal araçların üretiminde faydalı olacağına dikkat çekildi. Dünyanın farklı yerlerindeki laboratuvarlarda, tıp, bilim ve mühendislikle ilgili alanlarda kullanılmak üzere çok sayıda farklı türde yapay deri geliştiriliyor. Araştırmanın sonuçları, “Science Advances” dergisinde yayımlandı.

 
Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/kendi-kendini-onarabilen-ve-geri-donusturulebilen-elektronik-deri-uretildi-40739278

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.