Losev

DBP’li belediyelerden katliam protestosu

Videoyu Aç DBP’li belediyelerden katliam protestosu
A
a

DBP’li Bitlis ve ilçe belediye eşbaşkanları tarafından bölgede yaşanan sivil katliamların kınandığı açıklamada konuşan Bitlis Belediye Eşbaşkanı Hüseyin Olan, bölgede yaşanan katliamların bir an önce sonlandırılmasını isteyerek, “Kürt’lerin gasp edilen en meşru ve demokratik talepleri iade edilmelidir” dedi.

DBP’li Bitlis ve ilçe belediye eşbaşkanları, bölgede yaşanan sivil katliamlarını kınamak amacıyla Bitlis Belediyesi önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya, Bitlis Belediye eşbaşkanı Hüseyin Olan ve Nevin Daşdemir Dağkıran yanı sıra belediye çalışanları, il genel meclis üyeleri, DBP ve HDP il yöneticileri, HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, Hizan, Mutki, Güroymak, Ovakışla, Yolalan, Gerçüş, Balpınar, İkiköprü belediye eşbaşkanları, KJA aktivistleri katıldı. “Katliamlara son” pankartının açıldığı açıklamada, sık sık “Direne direne kazanacağız” ve "Biji berxwdana Ciziri" sloganları atıldı. 

‘Uygulanan savaş tam bir devlet terörüdür’

Katliamda yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşunun ardından hazırlanan ortak açıklamayı okuyan Bitlis Belediye Eşbaşkanı Hüseyin Olan, konuşmasına bölgede yaşanan katliamları kınayarak başladı. MGK’de bir yıl önce alınan karar doğrultusunda Kürt halkına yönelik topyekün imha ve inkar politikaların devreye sokulduğuna dikkat çeken Olan, “Kürt’lerin dile getirdiği meşru ve insani taleplerine karşı Kürt şehirleri toplar ve tanklar ile ablukaya alınarak, günlerce ve defalarca tekrarlanan sokağa çıkma yasakları uygulandı. Bu kentler, yakılıp ve yıkılmak sureti ile tam bir devlet terörü uygulanmaya başladı. Bugün bölgede uygulanan savaş tam bir devlet terörüdür” diye konuştu.

‘Belediyelerimiz itibarsızlaştırılmaya çalışıldı’

Kürt’lerin “özyönetim” taleplerine karşı başta Bitlis Belediyesi olmak üzere DBP’li belediyelere yönelik baskıların arttığına işaret eden Olan, “Bir çok belediye eşbaşkanımız ya tutuklandı ya da görevden alındı. 103 belediyemize aynı anda özel olarak Mülkiye Başmüfettişleri tarafından bugüne kadar eşi ve benzeri görülmemiş ve aylarca süren bir denetime tabi tutularak, belediyelerimiz halkımızın gözünde itibarsızlaştırılmaya çalışıldı. Belediyelerimiz güvenlik güçleri tarafından basıldı ve hukuksuz bir şekilde arandı. Sanki bir düşman kurumuymuşuz gibi aramalardan sonra Türk bayrakları asıldı” dedi.

'Türkiye'deki ve uluslararası demokratik güçler sessiz kalmamalıdır'

Bölgede yaşanan katliamlarda bir çok yapının yıkıldığına dikkat çeken Olan, “Kentlerimiz yıkılıp yakılmaktadır. Halkımız ölmemek için yaşam savaşı vermeye çalışırken kentsel dönüşüm sevdalıları yaşam alanlarımızı TOKİ’lere peşkeş çekme hesaplarını yaparak ağızlarından salyalar akıtabilmektedir. Ancak, bu kadim ve mazlum halk, bu salya sümüklere gerekli cevabı her zaman olduğu gibi bugünde verecektir” şeklinde konuştu. Bitlis’teki DBP’li belediyeler olarak, Türkiye ve uluslar arası demokratik güçlere seslendiklerini belirten Olan, “Devletin kendi vatandaşları olan Kürt halkına karşı başlattığı bu savaşa karşı sessiz kalmayın. Sessiz kalırsanız bu ateş bir gün sizi de yakar. Bir an önce bu vahşet ve soykırım durdurmalıdır. Kürt’lerin gasp edilen en meşru ve demokratik talepleri iade edilmelidir. Avrupa Birliği Yerel Yönetimler Özerklik şartı Türkiye tarafından bırakılan şerhi derhal kaldırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

'Bir an önce barış ve diyalog müzakerelerine dönülmelidir'

“Kürt Halk Önderi sayın Abdullah Öcalan tarafından başlatılan barış ve diyalog müzakerelerine dönülmelidir” diyen Olan, “Savaşın kazananı olmadığı gibi barışın kaybedeni de yoktur. Bir an önce Kürtleri üzerindeki sokağa çıkma yasağı ve abluka kaldırılmalıdır. Silahlar susturularak çatışmalara son verilmelidir. Sayın Öcalan’ın başlattığı barış ve diyalog müzakerelerine dönülmelidir” talebinde bulunuldu.
Eylem yapılan oturma eyleminin ardından sonlandırıldı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.