Losev

Bitlis'te Yazın İshal Vakaları Arttı

A
a

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla Bitlis ve ilçelerinde ishal şikayetiyle hastanelere başvuran hasta sayısında artış yaşandığı belirtildi.

Özel Tatvan Can Hastanesi Dahiliye Uzmanı M. Hanifi Kılıçaslan, ailelere çocuklarına özellikle suları kaynatıp soğuttuktan sonra içirmeleri tavsiyesinde bulundu. İshal vakalarının yaz döneminde baş gösteren hastalıkların başında geldiğini ifade eden Dr. Kılıçaslan, son günlerde hastaneye gelen 60 hastanın yüzde 20’sinin ishal şikayetiyle başvurduğunu belirtti.
 
İshalin çoğunlukla çocuk ve yaşlılarda baş gösterdiğini kaydeden M. Hanifi Kılıçaslan, vatandaşların bu hastalıktan korunabilmeleri için dikkatli olmaları uyarısında bulundu.
 
Yaklaşık 3 ay boyunca devam eden ishale su ve besinlerden geçen bakteri ve virüsler neden olduğunu belirten Dr. Kılıçaslan, "Mikroplar veya toksinleri ile bulaşmış yiyeceklerin yenmesinden oluşan besin zehirlenmelerine sık rastlanır. Besinin alınması ile belirtilerin ortaya çıkması arasında geçen süre 1-6 saatten 2-5 güne kadar değişir. Kümes hayvanları, süt ürünleri, yumurta, çikolata, pasta, konserve, sebze, meyve, yeşil salata, kabuklu deniz ürünleri, soslar besin zehirlenmelerine neden olabilecek mikroorganizma veya toksinlerini taşıyabilir. Bu yüzden özellikle çocuklara içirilecek su mutlaka kaynatılıp soğutulduktan sonra içirilmeli ve meyve sebzeler de iyice yıkandıktan sonra verilmelidir" dedi.
 
“SULAR KAYNATILIP İÇİLMELİDİR”
 
Vatandaşları suları kaynatarak içmeleri konusunda uyaran Dr. Kılıçaslan, ishalin basit bir hastalık gibi göründüğünü, ancak zamanında tedbir alınmaması halinde ciddi sorunlara yol açabileceğini aktardı. Özellikle yaz aylarında yenilen yiyecek ve içeklere dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Dr. Kılıçaslan, "Havaların ısınmasıyla birçok kişide ishal vakaları görülmeye başladı. Vatandaşların bu konuda dikkatli olmaları ve yiyeceklerine dikkat etmeleri gerekir. Yine evde ve dışarıda bulunan çöplerin kapalı kutularda muhafaza edilmesi ve açıkta satılan gıdaların alınmaması iyi olur. Dondurulmuş ürünlerin çözüldükten sonra tüketilmesi gerekiyor. Yemekten önce ve sonra ellerin mutlaka yıkanması gerekir. Bebek ve yaşlılara suların kaynatılarak verilmesi ishal vakalarını en aza indirecektir. Kusma ve ishal sayısında artış olan vatandaşlar zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Doktorun verdiği ilaçların dışında ilaç kullanılmamalı ve hastaya sık bir şekilde ve azar azar sulu gıdalar verilerek su kaybının önlenmesi gerekir” şeklinde konuştu.
Kaynak : Hakan Okay

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.