Losev

Bitlis’te Kışa Hazırlık

Videoyu Aç Bitlis’te Kışa Hazırlık
A
a

Bitlis’te, çetin geçen kış mevsimi nedeniyle hazırlıklarını yaz aylarında yapmaya başlayan köylüler, yakacak olarak kullandıkları tezekleri istiflemeye başladı.

Yaz boyunca boş bir alana bırakılan hayvan dışkısının kurutulmasıyla elde edilen tezekleri kışlık yakacak için istiflemeye başlayan köylüler, Bitlis’in çetin kışını yakacak olarak kullandıkları tezeklerle atlatmaya çalışacak. Bitlis ve ilçelerindeki birçok köyde yakacak olarak kullanılan tezek yüksek ısı sağlaması hem de ucuz maliyetli olması nedeniyle özellikle köylerde yoğun şekilde tercih ediliyor.

Yaz aylarında boş bir alanda kurumaya bıraktıkları ve bir süre öncede kare şeklinde kesip kurumaya bıraktıkları tezekleri çetin kış günlerinde yakacak olarak kullanılmak üzere istiflemeye başladıklarını belirten Menderes Akyıldız, Bitlis’in çetin geçen kışına rağmen oldukça düşük maliyetli olan tezek sayesinde kışı tasarruflu geçirdiklerini söyledi. Yaz boyunca kızgın güneşin altında kurumaya bıraktıkları tezekleri istiflemeye başladıklarını anlatan Akyıldız, “Bitlis’te kışımız malum çok soğuk ve çetin geçiyor. Hal böyle olunca da kışlık yakacak yetiştirmekte zorlanıyoruz. Bu nedenle bizde kışlık yakacak konusunda tasarruf sağmak amacıyla hayvan dışkılarını bir alana topluyoruz. Topladığımız bu dışkıları yaz yağmurlarıyla birlikte belli aralıklarla bastırıyoruz. Bu şekilde her yağıştan sonra tezek daha çok bastırılıp sertleşiyor. Yağışlar durduktan sonra ise tezek kendi halinde güneşin altında birkaç ay kurmaya bırakılıyor. İyice kuruduktan sonra ise bu defa da kürekler yardımıyla tezekleri kare şeklinde tek tek kesiyoruz. Daha sonra iyice kurusun diye birkaç gün daha üst üste toplayarak kurumaya bırakıyoruz. İyice kuruyan tezekleri son işlem olarak ise kışın yakılmak üzere istifliyoruz” diye konuştu.

Tezeğin diğer yakacak türlerine göre oldukça düşük maliyetli ve tasarruflu olduğunu anlatan Ömer Arkan ise, köylerin büyük bölümünde kışın yakacak olarak tezek kullanıldığını belirtti.

Tezeğin sadece evlerde ısınmak için kullanılmadığını da aktaran Arkan, “Tezekleri kışın sadece ev sobalarında kullanmakla kalmayıp, tandırda ve hayvanlar üşümesin diye ahırlara kurulan sobalarda da yakıyoruz” şeklinde konuştu.


Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.