Losev

Bitlis Kalesi Kazı Çalışmaları Devam Ediyor

A
a

YYÜ Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Baş: Kazı çalışmaları kapsamında aşağıya indikçe Osmanlı, Akkoyunlu ve Selçuklu izleriyle karşılaşacağımızı ümit ediyoruz

YYÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Baş başkanlığında Bitlis Kalesi'nde başlayan kazı çalışmaları, bu yıl da 40 kişilik ekiple devam ediyor.
 
Baş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalede iki hafta önce kazı sezonunu açtıklarını belirterek, çalışmalara Pammukkale, Batman ve Cumhuriyet üniversitelerinden lisan, yüksek lisan ve doktora öğrencilerinin de katıldığını söyledi.
 
Çalışmaların ekim ayının ilk haftasına kadar devam edeceğini vurgulayan Baş, şöyle konuştu:
 
"Geçen yıllarda olduğu gibi bu yılda kazı, restorasyon, konservasyon, çevre düzenlemesi, laboratuvar ve yayın çalışmaları eş zamanlı yürütülmekte. Açma çalışmaları kapsamında yaklaşık 50 santimetre zemine indik. Yine kalenin diğer kesimlerinde olduğu gibi son derece basit ve niteliksiz olarak tamamlayabileceğimiz mimari veriler ortaya çıktı. Bu yapılar 19. yüzyılın sonlarına, 20. yüzlılın ise başlarına ait derme çatma mimari örnekler. Bunlar kalenin son kullanımına ait izleri bünyesinde barındırıyor. Kalede hala üst katmanlardayız. Aşağıya indikçe Osmanlı, Akkoyunlu ve Selçuklu izleriyle karşılaşacağımızı ümit ediyoruz."
 
Mimari verilerin yanı sıra toprağın elenmesiyle çok sayıda seramik, sikke, cam bilezik parçaları ve lüle gibi buluntularla karşılaştıklarına değinen Baş, bu eserlerin, kazı evinde oluşturulan laboratuvar ortamında kimyasal ve mekanik temizliklerinin yapıldığını ifade etti.
 
Bakım, onarım, restorasyon, fotoğraflama ve çizim aşamalarından sonra buluntuların arşivlendiğine işaret eden Baş, buluntulardaki en zengin grubu ise geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da sırlı ve sırsız seramikler ile lüle taşlarının oluşturduğunu sözlerine ekledi. 

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.