Losev

AİHM Öcalan Kararını Açıkladı

Videoyu Aç AİHM Öcalan Kararını Açıkladı
A
a

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Öcalan davasında kararını açıkladı. Birçok maddede Türkiye'nin hukuku ihlal ettiği belirtildi, kararın çevirisi bekleniyor.

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın avukatları tarafından yapılan başvuruları değerlendiren AİHM kararını açıkladı. Mahkeme, Öcalan'ın ömür boyu hapis cezasını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı bularak Türkiye'yi mahkum etti.
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın avukatları tarafından İmralı'daki tecrit koşulları, 2007 yılında Öcalan'ın saç telleri üzerinden yapılan inceleme sonucu varılan zehirlenme bulguları, ömür boyu hapis kararının adaletsizliği, dışarıyla bağının kesilmesine dönük avukat ve aile görüşlerinin engellenmesi gibi çeşitli konularda yapılan başvuruları değerlendiren AİHM kararını bugün yazılı olarak duyurdu.
 
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Öcalan'ın AİHS'nin 2. 3. ve 8. maddelerinin ihlal edildiği gerekçesiyle yaptığı başvuruda Türkiye'yi mahkum etti. AİHM verdiği kararda Öcalan'ın 'birgün serbest kalma ihtimali olmaması insan hakları sözleşmesine aykırıdır' itirazını haklı buldu ve Türkiye'nin "hiçbir şekilde serbest bırakılmaya imkan vermeyen ömür boyu hapis cezasının", kötü muameleyi yasaklayan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 8. maddesinin ihlali olduğuna hükmetti.
 
Ömür boyu hapis cezasının ömür boyu sosyal bir tecrit anlamına geldiğini vurgulayan ve Öcalan'ı haklı bulan AİHM, "Cezaevleri cehennem olmamalı" ifadesini de kullandı. Mahkeme ayrıca, Türkiye'yi kötü muameleyi yasaklayan AİHS'nin 3. maddesini ihlal etmekten de suçlu buldu.
 
Öcalan'ın yargılaması ve İmralı Cezaevi'ndeki konumuyla ilgili AİHS'nin diğer maddelerinden ihlal olmadığına 3'e karşı 4 yargıç oyu ile karar verdi. AIHM Türkiye'yi 25 bin İngiliz Sterlini'ne mahkum etti. (DİHA)
 



Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.