Slayt Gösterisi

Zeydan AYDIN

Zeydan Adyın 1978 Bitlis doğumlu olup eğitim durumu lise mezunudur. Kendisi İstanbul'da inşaat sektöründe faaliyet göstermektedir.

Bitlis ve Sivil Toplum Kuruluşları

Ülkemizde en eskilerden biri olan Bitlis Antik ve Tarihi açısından sadece Türkiye’de değil Dünya çapında bile sıralamalara girmeyi başarmıştır.

A
a

Bitlis nüfusunun çoğunluğu bu antik ve tarihi kentin manevi değerlerini öyle önemsemiş olmalılar ki gerek metropollarda gerek farklı il ve ilçelerde STK (Sivil Toplum Kuruluşları) ile toplumlaşmayı ön planda tutarak,sorunlarını birlik içinde çözmeyi benimsemiş ve ülkemizde çoğu topluma örnek yaşam biçimi sergilemeyi başarmışlardır.

Köylerimizin çoğuna bakıldığında modern üç veya dört katlı köy odaları inşa edilmektedir. Gerek metropol kentlere gerek diğer İllere, çalışma fırsatlarını yakalamak için veya ticari amaçlı göç etmiş Bitlis halkı yine kendi köyüne maddi ve manevi destekten geri kalmamışlardır.

Tabi ki Halkın talep ve görüşleri bu yönde ama bir öz eleştiri yapmadan da geçemeyiz bu İl’in siyasetçileri, Sivil toplum Kuruluşlarının yöneticilerinin tamamı olmazsa bile, çoğunun Halk ile iç içe olmadığı görülmektedir.

Toplumlaşmayı önemseyen Sivil Toplum platformlarıyla birlik içinde yönetilmek için maddi,manevi destek veren bu halkın istek ve arzularına tam anlamıyla hizmet edilmediği kaçınılmazdır.

Bitlis’in İl geneli, İlçe, Belde,Belediye veya Köylerde bile yıllar boyu bazı belli başlı ailelerin yönetimine teslim edilmemesi gerekliliği konusunda hatırlatmadan geçemeyiz.

Yoksa nasıl demokrasileşmiş sayılır ki?

Yenilikçi değişime açık bir ruh taşıyan bu Antik Tarihi kent geçmişte Bediüzzaman Said-i Nursî bunun açıkça örneğidir.

Tüm hayatını insanlık hizmetine adamış büyük üstad Bediüzzaman Said-i Nursî’nin ahlaki değerinden bir adım bile geri kalınmamalı ve tam hakkıyla ona layık bir toplum olunmalıdır.

Mesela Üniversiteli siyaset bilimci ufkusu açık Bitlis’i yönetmeye aday olan daha başarılı gençlerin önü ardına kadar açılmalı ve desteklenmelidir. Siyasetten daha çok aktiviteler, etütler, konferanslar tartışılmalıdır. Daha da aydınlanmayı hak eden bu geçmişi aydın insanlarla anılan kentin insanları eleştirilere ve saygı çerçevesinde tartışılmaya açık olmalıdırlar.

Konuşarak tartışarak sorunlarını çözmelidirler.

Gelişmiş toplumlara bakıldığında makam ve mevkilere yapışmayan yöneticileri görmemiz mümkün.

Halk’tan alınan emanet, zamanı geldiğinde tekrar büyük bir istekle halka teslim edilmeyi bilmeli,Halk’ın iradesi iyi niyeti ve halkın talepleri dışında başka bir çıkar uğruna kullanılmamalıdır.

Elbette herkesin olduğu gibi mutlaka her yöneticinin de bir siyasi görüşü mutlaka vardır, ama hiçbir Sivil Toplum Başkanı veya yöneticisi kendi yönetimi altında olan hiçbir kurumu kendisine emanet edilen sorumluluk ve iradeyi bir çıkar uğruna her hangi bir siyasi kuruluş veya ticari amaçlı kurumlara teslim etmemelidir.

Aksi takdirde Halkın manevi gönül duygularını tahrip etmeye yol açar ve iyi niyeti suistimal etmiş olur. Dolayısıyla toplumu ayrıştırmaya yol açabilir.

Bu konuda çok hassas olunmalı ve dikkat edilmelidir.

Zaman geçtikçe evrende yeniliklere, farklı gelişmelere tanık oluyoruz. Teknoloji, haberleşme ve iletişim kanalları farklı ticari ilişkiler sosyal dayanışmalar vs. gibi bu tür imkanlardan faydalanılmalıdır.Bu sayede hem yeni dostluk köprüleri oluşturabilmemiz hem de birlikte çalışmalarımızı sürdürmemiz açısından yukarıda belirttiğim yenilikçi ufkusu açık ve halkı için çalışma azmine sahip yöneticilere ihtiyaç olunduğunu belirtmek isterim.

Aksi durumda bulunan Sivil Toplum kuruluşu yönetimleri veya seçilmiş siyasetçiler ve yöneticiler tam anlamıyla görevini yapmamış sayılır.

Kendisine sunulan resmi bir Halk destekli imkanların verdiği vaatleriyle örtüşmeyen siyasetçiler veya yöneticilere kesinlikle ikinci bir şans verilmemelidir. Bu durumda yasal çerçevesi içerisinde tavsiye edilmelidir.

Aksi halde Bitlis tam anlamıyla demokrasi yönetiminde iradesini kullanmamış demektir.

Çok değerli Bitlisli hemşerilerim BİTLİS HABER13 AJANS web sayfasında ilk yazı makalemizi ele almış bulunmaktayız maksat siz değerli Bitlisli hemşerilerimle bir muhabbet gönül sayfamızın olmasıdır.

Bitlis halkına böylesine güzel bir haberleşme hizmetini sunan ve bize de bu imkanı sağlayan BİTLİS HABER13 HABER AJANSI yönetimi ve tüm çalışanlarına şükranlarımı belirtip siz değerli Bitlisli hemşerilerime başta olmak üzere herkese teşekkür ediyorum.

 

arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.