Losev

Yusuf Ziya Bey (Koçzade)

A
a

Koçzade Yusuf Ziya Bey (1882, Bitlis - 14 Nisan 1925, Bitlis), Birinci Meclis üyelerinden Kürt asıllı siyaset adamı.

Yusuf Ziya Bey, Hacı Suad oğlu, 1882 Bitlis doğumludur. Bitlis’in tanınmış ailelerinden Koçzade ailesine mensuptur. Bu nedenle bazı kaynaklarda Koçzade Yusuf Ziya Bey ismiyle geçer.

Bitlis Sultanisi’ni bitirir. Osmanlı bürokrasisinde görev alır. Maarif  Başkatipliği, 1.Dönem Bitlis Mebusluğu, Kastamonu İstiklal Mahkemesi Üyeliği yapar.

 
Yusuf Ziya Bey’in Kürd Ulusal mücadelesiyle ilk ilişkileri İstanbul’daki Kürt yurtsever çevresiyle olmuştur. Kürt cemiyet ve dergilerinde görev alır ve yazılar yazar.  Kürdistan Teali Cemiyeti’nde aktif olarak yer alır. Kürdistan Teali Cemiyeti ve Kürdistan İstiklal Komitesi’nin birleşmelerinde önemli rol oynar. İki Kürt örgütünün Kürdistan İstiklal Komitesi’nin çatısı altında birleşmelerinden sonra, örgütün en faal şahsiyetlerinin başında gelir. Bir taraftan Örgütün, Bolşeviklerle sürdürdüğü görüşmelere katılır, diğer taraftan milletvekili olma avantajını kullanarak; örgütleme faaliyetlerini yürütür. Aynı zamanda Türk Meclisindeki Kürt muhalefetinin başında yer alır.
 
Yusuf Ziya Bey, Kürdistan İstiklal Komitesi’nin(Azadi) örgütsel çalışmaları ve diplomatik faaliyetlerinin merkezinde yer alır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.