Losev

Şeyh Said ve Zilan’da Katledilenler Anıldı

Videoyu Aç Şeyh Said ve Zilan’da Katledilenler Anıldı
A
a

Ağrı’da “Şeyh Said İdamından Ağrı Zilan Katliamına” isimli konferans düzenlendi.

Mustazaflar Cemiyeti Ağrı Şubesi tarafından bir düğün salonunda Şeyh Said’in idamının yıldönümü dolayısıyla “Şeyh Said İdamından Zilan Katliamına” konulu bir konferans düzenlendi.

Konferansa Araştırmacı yazar Abdulkadir Turan, Dengbej Bıheşti ile çok sayıda vatandaş katıldı. Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan program, Dengbêj Bıheşti’nin Şeyh Said ve Zilan Deresi üzerine yazılan besteleri seslendirmesi ile devam etti. Konferansa konuşmacı olarak katılan araştırmacı yazar Abdulkadir Turan, Şeyh Said kıyamı, idamı ve Zilan’da katledilenler hakkında bir konuşma yaptı.

Şeyh Said kıyamının belli kesimler tarafından çarpıtıldığını, asıl amacının dışına çıkartıldığını ifade eden Abdulkadir Turan, “Şeyh Said’in yaptığı kıyamı kimileri, Kürt davası olduğunu, kimileri ise bu şeriat davasıdır ve başka hiçbir şey yok diyor. İkisi de yalan söylüyor. Kürdün aklında hak, hukuk, eşittir şeriattır. Zaten Kürt ‘ben hakkımı istiyorum’ deyince ‘şeriat istiyorum’ derdi. Hakkımıza gidelim derken şeriata gidelim derlerdi. Şeriat bizim her şeydi. Devlet ile ilişkimizi, çocuklarımız ile ilişkimizi o düzenlerdi. Bizim için şeriat buydu. Bir Kürt şeriatsız nasıl dayansın. Eskiden başımızdan mirler vardı ama tanzimatla beraber bu ülke batılılaştı ki batılılaştıkça hep beraber battık. Ahlaken battık ama en çok hukuken battık.

Biz Kürtlerin bütün hak ve hukuku, devlet ile sözleşmemiz, antlaşmamız şeriat üzerine kurulmuştu. Bu devlet dedi ki ben şeriatı kaldırıyorum ve Avrupa'ya gidiyorum. Battık tabii ki ve bu mirler hepsi teker teker ortadan kalktı. Şeyh Said Ayaklanması, kıyamı o dönemin en uzun ayaklanmalarındandır. 1925’te başlıyor 1930’lara kadar devam ediyor resmi olarak 13 temmuz'da 1930 da Geliyê Zilan Deresi'nde Cumhuriyet Gazetesi’nin o günkü haberine göre 15 bin kişinin katli ile son bulmuştur. Bir toplum, bir halk orada ‘Siz Diyarbakır'da Şeyh Said'i astınız ama burada hepimiz Şeyh Said’iz’ diyorlardı” şeklinde konuştu.

Program Molla Abdulbari Durmaz’ın okuduğu dua ile son buldu.


Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.