Losev

Muş’ta Buğday Yıkama Telaşı Başladı

Videoyu Aç Muş’ta Buğday Yıkama Telaşı Başladı
A
a

Muş’un Korkut ilçesine bağlı köylerde, hasadını yaptıkları buğdayı, Karakale Deresi'nde yıkayarak, un yapmaya hazır hale getiriyor.

Muş’un Korkut ilçesine bağlı Kapılı köyünde hasadı yapılan buğdaylar, un ihtiyacını karşılamak için akarsu kenarlarında yıkanmaya başladı. Buğday, köylülerce Karakale Deresi'nde yıkandıktan sonra, örtülerin üzerinde kurutularak, un yapımına hazır hale getiriliyor. Kapılı köyünden gelerek derede buğday yıkayan Kenan Palandan, buğday yıkama ile yaptığı açıklamada, kışlık un ve bulgur ihtiyaçlarını karşılamak için hasadını yaptıkları buğdayın bir kısmını derede yıkadıklarını söyledi. Buğdaydan kaliteli un elde edilmesi için bol suda yıkanması gerektiğini, bunun için dereyi tercih ettiklerini anlatan Palandan, yıkama işleminin ardından buğdayları bezden örtülerin üzerine sererek kuruttuklarını ifade etti.

"KALİTELİ EKMEK İÇİN BUĞDAY TEMİZ YIKANMALI"

Bu yıl yağışların fazla olmasının buğdayın kalitesini artırdığını söyleyen Palandan, şöyle konuştu: "Kaliteli ekmek elde etmek için buğdayı yıkamak zorundayız. Köyde buğday yıkamak için yeteri kadar su yok. Bu nedenle traktöre yüklediğimiz buğdayı, köyden 10 kilometre uzaklıktaki Karakale Deresi'ne getirmek zorunda kaldık. Buğdayı burada ailece yıkıyoruz. Birçok köylü de buğdayını burada yıkıyor. Burada su çok olduğu için buğday daha iyi temizleniyor. Temiz olmayan undan yapılan ekmeğin hem kalitesi düşüyor hem de tadı güzel olmuyor."

5 kişilik bir ailenin günde ortalama 250 teneke buğday yıkayabildiğini belirten Gülperi Palanda ise yakıcı güneş altında çalışırken çok zorlandıklarını, ancak kışlık erzaklarını hazırlamak zorunda olduklarını söyledi. Buğdayı yıkayıp kuruttuktan sonra, eleyerek öğütmeye hazır hale getirdiklerini kaydeden Palanda, emekleriyle hazırladıkları undan yapılan ekmeğin daha lezzetli ve sağlıklı olduğunu dile getirdi.



Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.