Losev

Manisa'da Maden Ocağında Yangın: 200-300 İşçi Mahsur

Videoyu Aç Manisa'da Maden Ocağında Yangın: 200-300 İşçi Mahsur
A
a

Manisa’nın Soma ilçesinde bir madende trafo patladı. Madende çalışan 300 işçi yerin 2 kilometre altında mahsur kalırken, 20 işçi kurtarıldı. Hastaneye kaldırılan 10 işçiden 3'ü hayatını kaybetti.

Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki özel bir şirkete ait kömür madeninde trafo patlaması nedeniyle çıkan yangında çok sayıda işçinin hayatını kaybettiği, yüzlerce işçinin ise madende mahsur kaldığı bildirildi. Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

Kurtarma ekiplerinin mahsur kalanlardan 20 işçiyi ocaktan çıkarttığını belirten Kaymakam Atçı, hastanede tedaviye alınan bu işçilerden birinin kurtarılamadığını söyledi. 

Kaymakam Mehmet Bahattin Atçı, ocağın 2 bin metre derinliğinde mahsur kalan yaklaşık 300 işçiyi kurtarma çalışmalarının sürdüğünü söyledi. 

Soma itfaiyesi yetkilileri ise, trafo patlaması meydana gelen madenden 5 işçi kurtarıldığını, 3 işçinin ise hayatını kaybettiğini bildirdi...

SENDİKA BAŞKANI: ÖLÜ SAYISI 5 OLDU

Soma Eynez Bölgesi'ndeki İmbat Maden İştetmeleri'ne ait maden ocağında, 598 işçinin vardiya değişimi sırasında, trafo patlaması nedeniyle yangın çıktı. Yangına müdahale edilerek söndürülürken, ocaklar duman altında kaldı. Çıkışlara yakın olanlar dışarı çıkarak kurtulurken yaklaşık 300 işçi, yerin 1.5-2 kilometre altında ocaklarda mahsur kaldı.

Olay duyulur duyulmaz çok sayıda kurtarma ekibi, itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi. İşçilerin yakınları da madene akın ederken jandarma kurtarma çalışmalarının olumsuz etkilinmemesi için çevrede güvenlik önlemi aldı.

Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, kazanın vardiya değişimi sırasında meydana geldiğini; saat 18.30 itibarıyla kendilerine gelen bilginin 5 işçinin öldüğü yolunda olduğunu açıkladı. Hastenede dumandan etkilenen 4 işçinin de tedavisinin sürdüğü öğrenildi.

SOMA DEVLET HASTANESİ BAŞHEKİMİ: 3 KİŞİ ÖLDÜ, 4 KİŞİNİN TEDAVİSİ SÜRÜYOR

Soma Devlet Hastanesi Başhekimi Rüştü Parlak madendeki patlama sonrası hastaneye kaldırılan üç kişinin öldüğünü söyledi. Hastaneye gelenlerin dumandan zehirlenerek hayatlarını kaybettiğini belirten Parlak, dört işçinin de tedavisinin sürdüğünü açıkladı. Rüştü Parlak tedavi altına alınan 4 kişinin durumlarının iyi olduğunu bildirdi. 

TEMİZ HAVA POMPALANIYOR

Yerin metrelerce altında kalan maden işçilerinin bulunduğu galerilere temiz hava pompalanmaya başlandı. Maden- İş Sendikası Ege Bölgesi Şubesi Başkanı Tamer Küçükgencay, mahsur kalan işçi sayısı hakkında bilgilerinin bulunmadığını söyledi. Küçükgencay, "Ekipler müdahale ediyor. Yangının bir an önce söndürülmesi gerekiyor. Temiz havayla işçilerin buluşturulması için de çalışma yapılıyor. Madenin içine temiz hava pompalanıyor. Şu ana kadar kimseye ulaşılmış değil. Yangın içerideki oksijeni yok ettiği için arkadaşlar sıkıntıda. Gaz maskeleri var ama onun da dayanma süresi var" dedi.

TTK KURTARMA EKİBİ UÇAKLA GİTTİ

TTK'ya bağlı 16 kişilik kurtarma ekibi, Türk Hava Kuvvetleri’ne ait kargo uçağıyla Zonguldak Havalimanı’ndan Balıkesir’e gitti. TTK İş Güvenliği ve Eğitim Dairesi Şube Müdürü Ahmet Sarıalioğlu ekibe 1 kişinin daha eklenerek 16 kişiyle Soma'ya gittiklerini söyledi. Sarıalioğlu, Balıkesir 9’uncu Ana Jet Üs Komutanlığı Havalimanı’ndan 2 helikopterle Soma’ya giderek maden ocağındaki kurtarma çalışmalarına katılacaklarını belirtti.

TÜRK KIZILAY'I BÖLGEYE HAREKET ETTİ 

Patlamaya bağlı olarak işçilerin yaralandığı ve mahsur kaldığı bilgisini alan Türk Kızılayı Ege Bölge Afet Yönetim Merkezi'nin alarm durumuna geçtiği belirtildi. Kurum tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Manisa'nın Soma ilçesinde özel bir kuruluşa ait olan maden ocağında meydana gelen trafo patlamasının hemen ardından harekete geçen Türk Kızılayı, bölgeye bir öncü araç ve 5 kişilik uzman personel gönderdi. Kan ihtiyaçları içinde Kızılay Bölge Kan Merkezi alarma geçirildi. Türk Kızılayı Manisa Şubesi yetkilileri de yerel yöneticilerle görüşerek ihtiyaç tespiti yaptı. Kızılay'a bağlı bir öncü araç ve 5 uzman ekip, olayın hemen sonrasında bölgeye hareket etti. Yaralı işçilerin tedavileri için gerekli olabilecek kanın tedariği konusunda ise Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi hazırlıklarını tamamladı. Çalışmalar Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi, Ege Bölge Afet Yönetim Merkezi ve Türk Kızılayı şubeleri tarafından takip ediliyor."

ZONGULDAK’TAN 15 KİŞİLİK EKİP YOLA ÇIKTI 

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) görevli, göçük, grizu patlaması gibi ocak kazalarında uzman 15 kişilik kurtarma ekibi, hazırlıklarını tamamlayarak Soma'ya gitmek üzere yola çıktı. TTK İş Güvenliği ve Eğitim Dairesi Şube Müdürü Ahmet Sarıalioğlu, aralarında 1 mühendis, 1 cihaz bakım ustasının da bulunduğu 15 kişilik ekipten başka talep olması durumunda kurtarma çalışmalarına katılmak üzere ikinci bir ekip gönderebileceklerini söyledi.

İSTANBUL'DAN SOMA'YA YARDIM EKİBİ GÖNDERİLDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İtfaiyesi, Soma'da meydana gelen maden ocağı kazası için kurtarma birliği gönderdi.

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, olayın duyulmasından sonra Başkan Kadir Topbaş'ın talimatıyla İstanbul İtfaiyesi alarma geçti. Arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere İstanbul'dan 55 personel, 17 araç ve çok sayıda ekipman bölgeye gönderildi. Arama kurtarma çalışmaları için, Soma'ya 1 adet Hızır Güç (Afet Müdahale aracı), 2 adet Duman Savar (Duman tahliyesi ve temiz hava aracı), 2 adet İtfaiye aracı, 2 adet köpük aracı, 1 adet K-9 aracı, 2 arama kurtarma köpeği, 2 adet Mobil Büfe, 2 adet aydınlatma kulesi, 6 adet seyyar aydınlatma, 1 adet su ikmal aracı, 5 adet jeneratör, 50 adet temiz hava tüpü, 3 adet kamyonet ve 3 adet termal kamera gönderildi. 

AKUT İPLİ ERİŞİM SİSTEMLİ EKİBİNİ HAZIR OLARAK BEKLETİYOR

Soma'daki maden kazası nedeniyle AKUT, Manisa'dan 8 kişilik bir ekibi olay yerine doğru yola çıkardı. İzmir'de de ayrıca 20 kişilik arama- kurtarma ekibi hazır olarak bekleten AKUT, ipli erişim sistemlerine ihtiyaç duyulması durumunda Antalya ve Marmaris'ten de 15'er kişilik 2 ayrı ekibin de hazırlandığı bildirdi. 

BAZI İŞÇİLER KURTARILDI

Kazanın olduğu maden ocağında yapılan kurtarma çalışmaları devam ederken saat 21.00 sıralarında ocaktan 20 kadar işçi yaralı ve dumandan etkilenmiş olarak çıkarıldı. Kurtarılan işçiler Soma Devlet Hastanesi’ne ambulanslarla sevk edildi. Kurtarılan işçilerin yangına ocağın giriş bölümlerinde yakalandığı belirtildi. 

ŞİRKETTEN YAZILI AÇIKLAMA

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'den yapılan açıklamada, trafo patlamasıyla çıkan yangına anında müdahale edildiği belirtildi. Ocakta sürekli denetim yapıldığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"Kazanın nasıl gerçekleştiğine dair inceleme ve araştırmalar başlatılmıştır. Birinci önceliğimiz içerideki çalışanlarımızın bir an önce sağ salim kurtarılması; sevenlerine, ailelerine ve bizlere kavuşturulması yönündedir. Yaşanan tüm gelişmeler an be an kamuoyu ile tarafımızdan paylaşılacaktır. Bu elim kazada ne yazık ki hayatını kaybeden çalışanlarımız olmuştur. Vefat eden çalışanlarımıza Allah'tan rahmet, milletimize ve ailelerine başsağlığı ve sabırlar dileriz,"

CHP, SOMA'YA HEYET GÖNDERDİ

CHP, Manisa'nın Soma ilçesinde bir kömür ocağında trafo patlaması sonucu bir işçinin yaşamını yitirdiği, çok sayıda işçinin de mahsur kaldığı olay üzerine Soma'ya heyet gönderdi.

Manisa Milletvekilleri Hasan Ören, Sakine Öz, Özgür Özel, İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, İzmir Milletvekilleri Musa Çam, Mustafa Moroğlu ve Alaatin Yüksel'den oluşan heyet, patlamanın meydana geldiği ocakta incelemeler yapacak. 

YAŞANAN MADEN KAZASI SONRASI AFAD BAŞKANI SOMA'YA HAREKET ETTİ 

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen kömür ocağındaki patlamaya ilişkin yapılan açıklamada, 4 araç ve 22 personelin Manisa'nın Soma ilçesine doğru hareket ettiği bildirilerek, "Yaşanan maden kazası sonrası mahsur kalan işçilerin kurtarılması çalışmaları kapsamında Başbakanlık AFAD koordinasyonunda İzmir'den 1 ambulans helikopter, İzmir İl AFAD Afet ve Acil Durum Birlik Müdürlüğü, Manisa İl AFAD ile Balıkesir İl AFAD Müdürlüklerine bağlı ekiplerimiz toplamda 4 araç ve 22 personel ile olay yerine sevk edildi. Ayrıca İzmir İl AFAD Müdürlüğü'nce bölgeye 1 adet lojistik çadır ve kurulum için ekip gönderilecektir. Zonguldak'tan 15 kişilik arama kurtarma ekibinin ve 300 kg ekipmanın bölgeye getirilmesi için yine Başbakanlık AFAD koordinasyonu ile Genelkurmay Başkanlığı'ndan temin edilen uçak saat 20.00 itibariyle Ankara Etimesgut Askeri Havaalanı'ndan Önce Çaycuma sonrasında da Balıkesir'e gitmek üzere havalanmıştır. Arama kurtarma ekip ve ekipmanlarının Balıkesir'den bölgeye helikopterle sevk edilmesi planlanmaktadır. Gelişmeler Başbakanlık AFAD tarafından 7/24 takip edilmektedir" bilgilerine yer verildi. 

AFAD tarafından yapılan açıklamada, kömür madeninde yaşanan yangın sonrası mahsur kalan işçilerin kurtarılması çalışmalarını yerinde takip etmek amacıyla AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay'ın ilk uçakla olay yerine hareket ettiği bildirildi.

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.