Slayt Gösterisi

Seçim ve Adalet

Seçimlerde büyük insanlar toplumu düşünerek oyunu kullanır, küçük insanlar ise şahsi çıkarını düşünerek oy kullanır.

A
a

Seçim zamanlarında bir kısım insanlarımız sevinçli iken bir kısım insanlarımız tedirgin duruma düşmekte acaba ne olacak endişesine kapılmaktadırlar. Ama yerel seçimler de yönetime gelen adayları seçerken en iyi olanı tercih etmemiz gerekir. Bunun için birinci kriterimiz halkın çöpünü, suyunu, kanalizasyonunu, yollarını kim daha iyi yapabiliyorsa oylarımızı ona vermemiz gerekir. Halka ağalık etmek, üsten bakmak, kendi çevresini kayırmak doğru değildir, aksine halkın hizmetkarı olmak, halka hizmet etmek için yönetime talip olmak gerekir. Aksi taktirde gelen belediye başkanın ömrü kısa olur veya bir dönemlikle son bulur, son bulurken hem kendisi hem partisi hem inandığı ideolojisi toplum tarafından değer erozyonuna uğrar.

Resmi anlamda ise Seçim seçilen kişiye temsil yetkisi veya bir vekalet verilecek, kanuni şartlara uygun kişilerin, bir kısım veya bütün vatandaşlar tarafından tercih ve tespit edilmesi işlemidir.

Toplu bir iradenin birden fazla aday arasında tercihte bulunmasının diğer adıdır.

Yerel yönetimler anayasada da belirtildiği üzere seçimle iş başına gelir. Yapılan yerel seçimlerle birlikte vatandaşların anayasada belirlenen süreler arasında köy, mahalle, belde, ilçe veya şehrin yerel hizmetlerinin yerine getirilmesi ve idarenin sağlanması için yönetici seçimi yapılır. Peki nedir yerel seçimler? Örnek vermek gerekirse oturduğumuz mahallenin muhtarını seçmek için yapılan seçim yerel seçimdir. Oturduğumuz ilçenin yönetimi için yapılan seçimler belediye seçimleridir yani yerel seçimlerdir.

Ülkemizde yerel seçimlerin yapıldığı bu zamanda seçimlerde en büyük etkenlerden biri dindir. İslam topraklarında genelde Müslüman adaylar tercih edilirken Hristiyanların yaşadığı ülkelerde dinsiz bir ateistte seçilme şansı hemen hemen yok gibidir. Veya bu seçimler bazıları İçin ölüm kalım meselesi gibi görünse de ölüm kalım mücadelesi değildir.

Laik ve demokratik düzenlerin demokrasi mücadelesidir.
Seçim, kardeşliklerin son günü olmadığı gibi ilk günüde değildir.
Seçimler seçim sonrası da yüz yüze bakacağımız günün adıdır.
Seçim, her şeyin sonu değildir.Ama toplumsal hayatın yabancılara peşkeş çekilmemesi günüdür.
Bazen yeni bir başlangıcın vesilesidir. Bazende bir toplumu, yabancıların perde arkasından yıktıklarına da vesile olabilmektedirler.
Seçim, var olup olmama meselesi değildir.
Halka daha fazla hizmet götürmek için el değiştirme meselesidir.
Seçim, kimin kimi ezeceğinin belirlendiği bir sonuç değildir.
Kimin yöneteceğinin belirlendiği bir sonuçtur.
Seçimlerde hakim güç ve basının yanlış bilgi belge hile entrika olmadan adayını seçtiğinde gerçekte o ülke halkının gerçekte medeniyet yüzüdür. Satılmışlar ve satılmamışların halk tarafından belirlenme günüdür.
Bu gün sömürülen ülkelerde Emperyalizm özelikle Ortadoğu ve İslam topraklarında genel seçimlerde,seçimlere girecek adaylarını yıllar evvelinde hazırladığını görmekteyiz.

Hazırlamadığı ülkelerde de kazanan adayları şantaj ve tehditlerle kendi tarafına çektiğini görmekteyiz. Yerel yönetim seçimleri genel yönetim seçimleri gibi değildir çok fazla yabancı müdahalesini göremesin.

Yerel yönetimler kamu hizmetlerinin vatandaşa en yakın, en doğru, en ekonomik, en adil şekilde ulaştırma görevi görürler. İdarenin etkin ve verimli bir şekilde sağlanması için kritik rol üstlenirler. Yerel yönetimler demokrasinin en tepeden en alta inmesinde merkezi konuma sahiptir. 

Ayrıca yerel yönetimlerin seçimle iş başına gelmesi de demokrasinin varlığı ve sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşımaktadır. 

Bu gün yerel yönetimleri seçerken o bölgelerde yaşayan halklar öncelikle halka hizmeti kimi daha iyi verebiliyorsa, halkın ortak söylemlerini birinci elden kim çözebilecek güveni veriyorsa, bölgenin halkının inancına kültürüne hizmeti kim sunabiliyorsa belediye başkanı adayı olarak seçilme hakkında sahip olması gerekir.

Ey fani dünyanın fani yolcuları olan bizler adil olun adaleti yayın,unutmayalım ki bir süre sonra şehrin dışındaki mezarlıklarda hepimiz yerimiz alacağız.Asıl hesabın öte tarafta olduğunu unutmayalım.

Ey insanlar ister genel ister yerel seçimler olsun ne yaparsak yapalım kimi seçersek seçelim her işimizde adil olalım, adaletten yana olanlarla olalım. Çünkü her konuştuğumuzdan ve her yaptığımızdan hesaba çekileceğimizi unutmayalım.

Hayatın bütününe baktığımızda ölümün olduğu bu dünyada hiç bir şey çok da ciddi değildir aslında...

 

arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.