Servet BİLGE

1965 Yılı İstanbul doğumlu ilk, orta ve liseyi İstanbul Kartal’ da Lisans eğitimini ise Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi 1993 de mezun oldu. Sermaye Piysalarında Yatırım Finansman A.Ş ‘de başlayan iş hayatına Ulus Menkul Değerler A.Ş ‘ de Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak 2012 yılında emekli oldu. Değişik firmalarda Borsa ‘da broker , iç denetçi , Teftiş Kurulu Başkanlığı , Pazarlama Ve Satış Müdürlüğü vb görevlerde yer aldı.

Piyasalardaki son durum

Geçtiğimiz hafta piyasaların gündemi FED ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) toplantıları oldu.

A
a

Çarşamba günü sona eren FED toplantısında faiz oranlarında bir değişikliğe gidilmedi. FED yetkilileri, bu yıl için her biri çeyrek baz puanlık iki faiz artırımı öngördü. Yetkililer, yaklaşık 10 yıl sonra ilk faiz artırımına gitme kararı aldıkları Aralık ayı toplantısında dört faiz artırımı öngörmüştü. FED, güvercin tonlu duruş sergilemesine neden olarak, Çin, Avrupa ve Japonya'da son iki ayda parasal gevşemeye gidilmesine yol açan küresel ekonomik büyümeye yönelik riskleri işaret etti.

FED Başkanı Janet Yellen faiz kararı sonrasında düzenlenen basın toplantısında global ekonomik gelişmelerin hala risk teşkil etmeye devam ettiğini söyledi. Yellen faiz artışı için her toplantının canlı ihtimal olduğunu dolayısıyla Nisan toplantısının da canlı bir ihtimal olduğunu söyledi. Enflasyonda kademeli artış olmasını beklediklerini ve yeniden %2 olan hedefe ulaşmak istediklerini söyleyen FED Başkanı "Geçici etkilerin azalmasıyla işgücü piyasasındaki düzelme devam edecek, bunun da enflasyonu yukarı itmesini bekliyoruz" yorumunu yaptı.

FED’in güvercin tonlu hareketi ile birlikte dolar, diğer ülke para birimleri karşısında değer kaybederken enerji ve emtia fiyatlarında da yükseliş meydana geldi. Özellikle petrol fiyatlarında görülen yükseliş, global piyasalara destek sağladı.

Haftanın diğer önemli gelişmesi Japonya Merkez Bankası (BOJ) toplantısıydı. BOJ, parasal tabanı yıllık 80 milyon yen artırma taahhüdünü korurken ticari bankalara belirli rezervlerde uyguladığı faizi -%0,1’de tuttu.

Yurtiçinde hafta sonunda gerçekleşen Ankara saldırısı hafta başında güvenlik endişeleri sebebiyle yurtiçi piyasalar üzerinde bir miktar baskı oluştursa da etkisi sınırlı kaldı. Yurtiçinde açıklanan verilere göz attığımızda işsizlik verisi ve merkezi yönetim bütçesi öne çıktı. İşsizlik oranı Aralık ayında 0,3 puan artarak %10,8 olarak gerçekleşti. İşsiz sayısı 3,20 milyon kişi olurken genç nüfus işsizlik oranı ise %19,2’ye yükseldi. Merkez yönetim bütçesi verisine göre Şubat ayında bütçe 2,42 milyar TL fazla verdi. Faiz dışı denge ise 6,54 milyar TL oldu. Bütçe dengesi bir önceki aya göre gerileme gösterdi.

Hafta içinde yaşanan bu gelişmeler sonucunda Borsa İstanbul haftayı %4,49 yükselişle 82.943 puandan tamamladı. BİST 100 endeksi Salı günü dışında sürekli yükseliş kaydetti. Özellikle FED toplantısı sonrasında dövizde ve faizdeki gerileme endekse destek sağladı.

 

arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.