Servet BİLGE

1965 Yılı İstanbul doğumlu ilk, orta ve liseyi İstanbul Kartal’ da Lisans eğitimini ise Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi 1993 de mezun oldu. Sermaye Piysalarında Yatırım Finansman A.Ş ‘de başlayan iş hayatına Ulus Menkul Değerler A.Ş ‘ de Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak 2012 yılında emekli oldu. Değişik firmalarda Borsa ‘da broker , iç denetçi , Teftiş Kurulu Başkanlığı , Pazarlama Ve Satış Müdürlüğü vb görevlerde yer aldı.

Piyasalarda Ekonomi Gündemi

Güne satıcılı başlayan BİST-100 endeksi yurtdışı borsalardaki negatif eğilime paralel hareket etti. Küresel büyüme endişeleri ve Avrupa bankacılık sistemine ilişkin endişeler piyasalarda satış baskısı oluşturmaya devam etmekte..

A
a

Yurtdışı borsaların toparlanması durumunda BIST'te de tepki alımları görülebilir %10,81 seviyesinde olan 10 yıllık tahvil faizlerinin %10,75 altına gelindiğinin görülmesi halinde BIST banka hisseleri öncülüğünde satış baskısının azalacağı düşünülmekte..

Küresel risk iştahındaki azalış devam ederken Bu sabah Japon NIKKEI ve ABD vadeliler satıcılı seyrediyorlar. Türkiye varlıkları ise dengede (sepet kur yatay) görünüyorlar. Son 3 günde Türkiye ETF'i %5,5 BIST ise %5 değer kaybettiler. Lira'nın bu sabah dayanıklı seyretmesi BIST'te fiyatklanacaktır. Endeks, sene başından beri %9 daha iyi performans sergilediği için ve performans farkı da kur kaynaklı olduğu için Lira dinamikleri bugün ağır basabilir. Günün önemli gelişmesi ise TSİ 17:00'de Fed Başkanı Yellen'in Kongre'deki konuşması olacaktır. Yellen'in iktisadi faaliyetleri nasıl değerlendirdiği ve faiz artırım süreci ile ilgili vereceği sinyaller önemli olacaktır. Almanya'da dün açıklanan Aralık ayı sanayi üretimi rakamları, sektördeki daralmanın devam ettiğini gösterdi. aylık bazda yüzde 1,2 oranında gerileyen sanayi üretiminde beklenti yüzde +0,4 artış olacağı yönündeydi. İşsizlik oranının düştüğü ve gerileyen enerji fiyatlarının hane halkı gelirine olumlu katkı yaptığı bir dönemde üretimde yaşanan zayıflama, küresel talebin Almanya'ya negatif yönde etki ettiğini gösteriyor. Almanya'nın dördüncü büyük ihracat pazarı olan Çin ekonomisindeki yavaşlama, 2016 yılında a devam edecek gibi görünüyor. Avrupa'da son açıklanan büyüme rakamlarına baktığımızda, Almanya'nın iç talep teki artış sebebiyle diğer bölge ülkelerine kıyasla çok daha pozitif bir görünüm sergilediğini görmüştük. Cuma günü açıklanacak Avrupa ve Almanya'nın 2015 yılı son çeyreğine ait GSYİH verisi, hem Euro hem de Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararları için haftanın önemli gelişmesi olarak öne çıkıyor. Akşam saatlerinde 32,56 Dolar seviyesinden işlem görmekte olan Brent Petrol OPEC'in arzda kesintiye gidebileceği yönündeki açıklamaları . Katar'ın da önümüzdeki süreçte üretimi arttıracağı yönündeki haberler ve Suudi Arabistan'dan arz kesintisi hakkında bir açıklama gelmemesi, Brent Petrol'ün tekrar 30,00 Dolar'ın altına gerilemesine sebep olabilecektir.

Altın kritik 1200 Dolar direncini tekrar test edebilecek olan emtia aşırı alım bölgesinde bulunuyor. FED Başkanı Janet Yellen'ın konuşmasıyla yön bulacak Altın'da kısa süreli de olsa aşağı yönlü düzeltme hareketleri görülebilir.

Bugün yurt içinde öne çıkan bir veri olmamakla birlikte, Dün Doların 2,95'in altına sarkması ve 2,93 seviyesinde seyrini sürdürmesiyle ikinci seansta kayıplarını bir miktar toparlayan BİST100 endeksi %0,82 düşüşle 71.415 puandan kapanışını gerçekleştirdi...Bugün yeniden satış baskısıyla kalan petrol, 1200 Dolar/Ons'un üzerini gören Altın, Euro/Dolar Paritesi ve Japon Yen'i olacaktır.

arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.