Slayt Gösterisi

İnsan insanı arar oldu

İnsan insanın kurdu değil ötekisinin mutluluğu olmalı. İnsan insana yük değil, yükü alan olmalı.

A
a

Eski insanlar yeni insanlar diye insan her dönemde iyi insan arar oldu. İnsan iyiliği hep başkasından beklerken kendisini unutur oldu. Günümüz insanlarının geldiği korkunç seviye içler acısı bir durumdur. Ötekisinin iyi olması değil kendisinden daha kötü olmasını bekler oldu, kendisinin kazanması onu tatmin etmekte yetersiz kalınca ötekisinin kaybetmesini ister oldu. Ama yeryüzündeki tüm canlıların kazançlı çıkması için bu gerçeği hiç göz ardı etmemek gerekir.

İyi insanlar aile için, toplum için, devlet için, dünya için herkes aranır oldu. İyiliği kendisini unutup hep başkasından bekler oldu.
İyi insan olmanın kriteri nedir, nasıl olmalı? Hemen hemen herkesin bilmesine rağmen gerçek iyi insanın kim olduğu, ne yapması gerektiği, kriteri nedir, nerden öğrenilir diye kafa yormaz bir nesille karşı karşıyayız.

Gerçek anlamda iyi insan, ancak insanı yaratanın koyduğu, emrettiği ilahi mesajla ortaya konan yaşam şekliyle belli olmasına rağmen, insan iyi insanlara başka kriterler yükleyerek arar oldu.

Günümüz ortamındaysa insanlar dünyaya fazla meyleder oldular. Allah ilahi kitabında bize örnekte veriyor. Calut ve talut olayında olduğu gibi sefere çıkanlar tıka basa sudan içince hareket edemez oldular ve seferden geri kaldılar, imtihanı veremez oldular. Bugünde insanoğlu daha çok dünyaya meylederek lüks hayat, lüks yaşam, tıka basa yemek, daha çok kariyer daha çok büyümek, en büyük olmak hayaliyle nefsine yenilerek imtihanı kaybeder oldu.

İmtihanı kaybeden insanlığı da kayıp eder oldu. Herkes insanlık ararken insanlığı kara borsada arar oldu. Bunlar olurken fark etmeden hep azar azar insanlıktan oldu.

Ne oldu size ey insanoğlu? Dünyada size az bir süre verilirken bu kadar uzun hayal kurmakta neyin nesi? Bu kısacık süre için insanlığı unutup dünyaya bu kadar meyil etmeye değer miydi? Zamanı harcadığın bu dünyadaki yaşamın ya senin cennetin ya da cehennemin olacağını bilmeliydin. Bunu görmeden bir hayat sürmen cidden korkunç bir şeydir; çünkü dünyadaki geçireceğin zamanın ahirettin yanında sözü bile olamaz.
Mü’minun Suresi 112-115. ayetlerde Allah şöyle buyurur;

Allah (inkarcılara) "Yeryüzünde kaç sene kaldınız?" diye sorar. Onlar, "Bir gün, ya da bir günden daha az bir süre kaldık. Hesap tutanlara sor" derler. Allah şöyle der: "Çok az bir zaman kaldınız. Keşke bunu (daha önce) bilmiş olsaydınız. Sizi boşuna yarattığımızı ve bize tekrar döndürülmeyeceğinizi mi sandınız?"

İnsan merhamet ve iyilik sahibi olmalı. Bu vasıfları sadece kendisi için değil insanlık için kullanmalı, insan insanın kurdu değil kurtuluş ve mutluluğu olmalı.
Evet insan yaşadığı ortamda ilişki kurduğu dünyada çevresiyle ilişkileriyle iyi olmalı çünkü sonunda iyiler kazanacak ve kötüler kaybedecektir. Bizi yaratan bize müjdeyi vermiştir. Ondan daha güzel müjde veren var mı?

“Melekler, onların canlarını iyi kimseler olarak alırken, “Selâm size! Yapmış olduğunuz iyi işlere karşılık girin cennete” derler. (Nahl Suresi 32. Ayet)
 

arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.