Servet BİLGE

1965 Yılı İstanbul doğumlu ilk, orta ve liseyi İstanbul Kartal’ da Lisans eğitimini ise Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi 1993 de mezun oldu. Sermaye Piysalarında Yatırım Finansman A.Ş ‘de başlayan iş hayatına Ulus Menkul Değerler A.Ş ‘ de Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak 2012 yılında emekli oldu. Değişik firmalarda Borsa ‘da broker , iç denetçi , Teftiş Kurulu Başkanlığı , Pazarlama Ve Satış Müdürlüğü vb görevlerde yer aldı.

Haftaya Başlarken

Haftanın son işlem günü negatif havanın etkisinden sıyrılarak BIST 100 endeksi yükselerek 73.015 puan seviyesinden kapandı.

A
a

Küresel ölçekte ise olumsuz hava hakim olmakla beraber en önemli nedenleri arasında petrol fiyatları olduğu akla gelmektedir. " Almanya ÜFE verileri hem aylık hem de yıllık bazda beklentileri karşılayamadı. Bununla birlikte açıklanan bu verilerin EUR/USD paritesinde etkisi yok denecek kadar azdı. Geçtiğimiz haftanın önemli verileri arasında ABD tarafında açıklanan enflasyon datalarıydı. TÜFE verilerinin beklentilerin hafif de olsa üzerinde açıklandığını gözlemlendi . Ocak ayına ilişkin TÜFE verileri piyasa beklentilerinin üzerinde açıklansa da ABD dolarına etkisi sınırlı oldu.

Çarşamba günü açıklanan FED'in Ocak ayına ilişkin tutanaklarına göre yetkililer emtia fiyatlarındaki düşüş ve finans piyasalarındaki karmaşanın ABD ekonomisi üzerinde artan bir risk teşkil ettiğine dair endişelerini belirtti. Açıklanan FED tutanakları, faiz artırımı konusunda FED’in aceleci olmadığı şeklinde algılandı ve piyasalara destek sağladı.

Haftanın bir diğer önemli gelişmesi ise Cleveland Fed Başkanı Mester'ın yapmış olduğu açıklamalardı. Mester, Enflasyonun %2 hedefine döneceğini belirtti. ABD ekonomisinin güçlü olmaya devam ettiğini dile getirdi. Global ortamda oluşan volatiliteden dolayı faiz patikasının değişebileceğini belirtmesi de dikkat çekici bir diğer cümlesiydi.

Hafta başında global piyasalardaki yükselişe rağmen artan jeopolitik riskler endeks üzerinde baskı meydana getirdi. Türkiye’nin Suriye’de Suudi Arabistan ile birlikte savaşa gireceği yönünde çıkan haberler Borsa İstanbul’un global piyasalardan negatif yönde ayrışmasına yol açtı. Buna karşın ilerleyen günlerde hükümet yetkilileri tarafından yapılan açıklamaların tersi yönde gelmesi olumlu karşılandı.

Çarşamba akşamı Ankara’da gerçekleşen terör saldırısı piyasalarda yeniden tedirginlik meydana getirdi. Diğer taraftan global piyasaların alıcılı seyrinin devam etmesi yurtiçinde artan kaygılara rağmen alımlara yol açtı.

Hafta içerisinde yurt içinden gelen verilere göz attığımızda işsizlik verisi, merkezi yönetim bütçesi ve tüketici güven endeksi öne çıktı. İşsizlik oranı Kasım ayında %10,5 ile bir önceki ayla aynı seviyede gerçekleşti. Genç nüfus işsizlik oranı ise 0,2 puan düşerek %19,1 oldu. Merkezi yönetim bütçesi Ocak ayında 4,2 milyar TL fazla verdi. Faiz dışı denge 9,81 milyar TL oldu. Cuma günü açıklanan tüketici güven endeksi bir önceki aya göre sert bir düşüşle 66,64 olarak açıklandı.

Global gelişmelere göz attığımızda ise merkez bankaları ile ilgili gelişmelerin öne çıktığı görüldü. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin açıklamaları, FED tutanakları ve Japonya Merkez Bankası konusundaki beklentiler piyasalara yön verdi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin Avrupa Parlamentosu'nda Ekonomi ve Parasal İlişkiler Komitesi'nde yaptığı konuşmada piyasadaki çalkantının bölge ekonomisinde toparlanmayı tehdit etmesi halinde harekete geçmeye hazır olduklarını söyledi. Draghi özellikle düşük enerji fiyatları ve piyasadaki çalkantıyı işaret ederek Mart ayında harekete geçilebileceğini vurguladı.

Bu haftaya başlarkan küresel veri akışında haftanın ilk gününde Avrupa'da açıklanacak Şubat ayı öncü satın alma yöneticileri endeksleri önem kazanırken ABD'de açıklanacak veriler de yakından takip edilecek Türkiye'de ise TCMB para politikası toplantısı kararı, Şubat ayı kapasite kullanım oranı verileriyle beraber Fitch'in haftanın son gününde açıklayacağı kredi notu değerlendirmesi önem kazanıyor. ABD verilerinin beklentilerin sınırlı üstünde kalabileceğini, Avrupa verilerinde bölgedeki son zamanlardaki yavaşlama ve düşük enflasyon eğiliminin yansıyabileceğini tahmin edilmektedir. Bu yüzden Dolar'ın gücünü koruyarak sınırlı değer kazanabileceği Euro/Dolar ve GBP/Dolar'da aşağı yönlü eğilimler görülebilecektir.

Türkiye'de ise TCMB para politikası kararı olarak politika faizlerinin aynı şekilde korunacağını düşünüyorum. Yazı kaleme alınırken BIST 100 Eendeksi 73.700 direncini kırarak 74.283 seviyelerinden işlem görmeye devam etmekteydi. Küresel risk iştahının artmaya başladığı bu dönemde Ortadoğu ve özellikle Suriye ‘deki gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkacak sürekli

barış için yapılan görüşmeler ve mülteci akımındaki risklerin azalması ile birlikte BIST 100 üzerinde pozitif yönde baskı yaratabilir.

arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.