Servet BİLGE

1965 Yılı İstanbul doğumlu ilk, orta ve liseyi İstanbul Kartal’ da Lisans eğitimini ise Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi 1993 de mezun oldu. Sermaye Piysalarında Yatırım Finansman A.Ş ‘de başlayan iş hayatına Ulus Menkul Değerler A.Ş ‘ de Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak 2012 yılında emekli oldu. Değişik firmalarda Borsa ‘da broker , iç denetçi , Teftiş Kurulu Başkanlığı , Pazarlama Ve Satış Müdürlüğü vb görevlerde yer aldı.

Haftaya Bakış

Geçtiğimiz hafta Çin’de açıklanan veriler ile birlikte Çin kaygıları devam ederken global gündemi Avrupa Merkez Bankası kararları ve artan petrol fiyatları belirledi.

A
a

Perşembe günü gerçekleşen Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısında ECB mevduat faizini 10 baz puan indirerek -%0,4'e çekerken, politika faizini %0 seviyesine düşürdü. Tahvil alımlarını ise aylık 60 milyar eurodan 80 milyar euro (87 milyar dolar) seviyesine çıkarıldı ve programa özel sektör tahvilleri de (ÖST) eklendi. Merkez Bankası aynı zamanda, bankalar için Haziran'da başlamak üzere yeni bir uzun vadeli kredi serisi açıkladı. Başkan Mario Draghi, ek teşvik kararı ardından yaptığı açıklamada, “Yönetim Konseyi kilit faiz oranlarının uzun vadede şu anki seviyelerinde veya daha düşük seviyelerde kalmasını bekliyor. Şu anki görünüme bakarak, faizlerde daha da indirime gitmenin gerekli olmasını beklemiyoruz” dedi.

Enerji ve emtia fiyatları geçtiğimiz hafta hızlı bir yükseliş gerçekleştirdi. Brent petrol 2016 yılı içerisinde ilk defa 40 doları aştı. Buna karşın 40 dolar bandında önemli bir ilerleme meydana gelmedi ve yataya yakın bir seyre geçen petrol, günlük bazda meydana gelen dalgalanmalar gösterdi.

Çin tarafında dış ticaret verisi dikkat çekti. 32,59 milyar dolar olarak açıklanan Şubat ayı dış ticaret dengesi piyasa beklentilerinin oldukça altında kaldı. Yıllık bazda incelendiğinde ihracat %25,4 ve ithalat ise %13,8 geriledi. Beklentilerin altında gerçekleşen dış ticaret verisi, bir süredir devam eden Çin’in büyümesi ile ilgili kaygıları artırdı.

Global piyasalarda yaşanan bu gelişmeler yurtiçinde de etkili oldu. Yurtiçinde açıklanan verilere göz attığımızda sanayi üretimi ve cari işlemler dengesi verileri takip edildi. Sanayi üretimi yıllık bazda %3,6 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Piyasa beklentisi %2,9 şeklindeydi. Cari açık ise Ocak ayında 2,23 milyar dolar ile beklentilerin hafif altında gerçekleşti. Her iki verinin de beklentilerden iyi gelmesi, Avrupa Merkez Bankası’nın teşvikleri ve petrol fiyatlarında yaşanan yükselişin etkisi ile Borsa İstanbul haftayı alıcılı tamamladı. Bunun yanında şirket bilançoları da yoğun bir şekilde takip edildi. BİST 100 endeksi haftalık bazda %2,84 yükseliş göstererek 79.380 puan seviyesinden kapandı.

Yukarıda da bahsedildiği gibi global piyasaların gündeminde ECB kararları, petrol fiyatları ve Çin verisi vardı. ABD tarafında global gelişmelerin dışında veri gündemi zayıftı. ABD’de haftalık işsizlik başvuruları verisi açıklandı. 259 bin olarak açıklanan veri piyasa beklentilerinden iyi geldi. ABD piyasalarında veri gündeminin zayıf olması petrole dayalı yatay bir seyre yol açtı.

Avrupa merkez bankasının genişleyici ve ekonomide canlandırma amaçlı parasal operasyonları diğer merkez banklarından da destekleyici adımlar geleceği beklentisi ile global piyasalarda risk iştahında güçlü artış gözükmekte, Avrupa borsaları BOJ ve Fed faiz kararının açıklanacağı bu haftaya güçlü yükselişle başladı. Yurtiçinde ise dün akşam gerçekleştirilen elim terör saldırısı sonrası TL varlıklar yeni haftaya sınırlı negatif ayrışma ile başladı. Küresel risk alma iştahının güçlü olması sebebi ile yaşanan terör saldırısının etkisinin sınırlı kalması bekleniyor. Yurtdışı piyasalardaki pozitif fiyatlamaya ve Fed faiz kararına kadar yurtiçi piyasalardaki pozitif eğilimin devamı geleceği düşünülebilir.

arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.