Servet BİLGE

1965 Yılı İstanbul doğumlu ilk, orta ve liseyi İstanbul Kartal’ da Lisans eğitimini ise Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi 1993 de mezun oldu. Sermaye Piysalarında Yatırım Finansman A.Ş ‘de başlayan iş hayatına Ulus Menkul Değerler A.Ş ‘ de Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak 2012 yılında emekli oldu. Değişik firmalarda Borsa ‘da broker , iç denetçi , Teftiş Kurulu Başkanlığı , Pazarlama Ve Satış Müdürlüğü vb görevlerde yer aldı.

Haftaya bakış

Geçtiğimiz hafta piyasaların gündemi FED Başkanı Janet Yellen’ın yaptığı açıklamalarda oldu. Yapılan açıklamalar global piyasalarda hareketliliğe yol açarken yurtiçinde de etkili oldu.

A
a

Bunun yanında yurtiçinde ise dördüncü çeyrek büyüme verisi takip edildi.

Hafta başında global piyasaların bir çoğunun Paskalya tatili nedeniyle kapalı olması yurtiçinde düşük hacimli yatay seyre yol açtı. FED Başkanı Janet Yellen New York'ta Ekonomi Kulübü etkinliğinde yaptığı konuşmada, ABD'li merkez bankacıların, faiz artırımında "temkinli bir şekilde ilerlemesi" gerektiğini, zira küresel ekonominin artan riskler getirmekte olduğunu söyledi. Faiz artırımında ihtiyatlı davranılması gerektiği mesajı piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Bu gelişme hafta geneli doların değeri üzerinde baskı oluştururken emtia tarafında da hareketliliğe neden oldu.

Yurtiçinde açıklanan verilere göz attığımızda dördüncü çeyrek GSYH verisi öne çıktı. Türkiye ekonomisi dördüncü çeyrekte %5,7 ile piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde büyüme kaydetti. 2015 yılı büyüme verisi ise %4,0 olarak gerçekleşti. 2015 büyüme beklentisi %3,8 seviyesindeydi. Büyümeyi destekleyen ana unsur kamu tüketim harcamaları oldu. Bu dönemde kamu tüketim harcamaları %6,7 artış kaydederken bunu %4,5 ile hanehalkı tüketim harcamaları izledi.

GSYH verisi yanında hafta içerisinde dış ticaret dengesi ve imalat sektörü PMI verileri açıklandı. Dış ticaret açığı Şubat ayında 3,16 milyar dolar ile beklentilerden iyi gerçekleşti. İhracat yıllık bazda %1,4 artarken ithalat ise %8,1 düşüş gösterdi. İmalat sektörü PMI verisi ise 48,8 ile beklentileri karşılayamadı.

Borsa İstanbul’da endeksin haftalık bazda hareketi incelendiğinde Paskalya tatili ile başlayan durgunluk Salı gününden itibaren Yellen’ın konuşması ile yerini yükselişe bıraktı. Perşembe günü açıklanan GSYH verisi de piyasalara destek sağlarken Cuma günü ise kar satışları gözlendi. BİST 100 endeksi haftalık bazda %1,23 yükseliş kaydederek 82.359 puandan kapandı.

Döviz tarafında FED Başkanı’nın açıklamaları sonrasında hareketlenme oldu. Dolar hızlı bir düşüş gösterdi ve haftayı 2,83 TL seviyelerinden tamamladı. Euro ise kısmen yatay bir seyir izledi. Euro haftayı 3,22 TL’den haftayı kapattı. Gösterge tahvil ise gerileyerek haftayı %9,98 seviyesinden kapattı.

Mart ayında enflasyon, yıllık bazda %7.46 ile beklentilere göre oldukça düşük açıklandı. Aylık bazda da döviz kurunun yükseliş eğilimini kaybetmesinin etkisini görürken, %0.04 düşüşle bu yıl ikinci kez yine beklentilerdeki artış beklentisine karşılık gerileme gösterdi. Aylık bazda en fazla düşüş gösteren grup gıda fiyat düzenlemelerinin olumlu etkisini hissettirecek şekilde %1.53 ile gıda ve alkolsüz içeceklerde gerçekleşti. Yıllık en fazla artış ise %12,79 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda meydana geldi. Çekirdek enflasyon olarak takip edilen I endeksinde %9.51 artış oluştu. Geçtiğimiz iki ayda %9.63'ten %9.72'ye ulaşan bu rakam böylece bu yıl başına göre sınırlı da olsa gerilemiş oldu. Gıda fiyatlarında son iki ayda meydana gelen gerilemenin havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte yeniden artışa geçebileceği de hesaba katılmalı. Ayrıca Fed'in gelecek dönemki faiz artırım süreci ile ilgili gelişmelere bağlı olarak kurda meydana gelebilecek yükselişler de enflasyon konusundaki bir diğer risk unsuru olmaya devam edebilecektir.

Açıklanan verilerin ardından DolarTL'de 2.8190 seviyesi test edilirken an itibariyle 2.8240 pivot seviyesine doğru yeniden yükseliş eğiliminde.

arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.