Servet BİLGE

1965 Yılı İstanbul doğumlu ilk, orta ve liseyi İstanbul Kartal’ da Lisans eğitimini ise Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi 1993 de mezun oldu. Sermaye Piysalarında Yatırım Finansman A.Ş ‘de başlayan iş hayatına Ulus Menkul Değerler A.Ş ‘ de Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak 2012 yılında emekli oldu. Değişik firmalarda Borsa ‘da broker , iç denetçi , Teftiş Kurulu Başkanlığı , Pazarlama Ve Satış Müdürlüğü vb görevlerde yer aldı.

Haftalık Bakış

Çin’in ekonomiyi canlandırmak için attığı adımlara karşın G20 zirvesinden yeni bir işbirliği çıkmaması sonucu Borsa İstanbul haftaya hafif düşüşle başladı.

A
a

Hafta içinde görülen en düşük seviye olan 74.423 seviyesi görüldükten sonra başlayan alışlar hafta genelinde global piyasalara paralel olarak devam etti. İlerleyen günlerde artan risk iştahına bağlı olarak BIST100 endeksi 13 hafta sonra 77.500 seviyesini test etti.

Yurtiçindeki gelişmelere göz attığımızda TCMB’nin gerçekleştirdiği son PPK toplantısı özeti ile TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verisi ön planda idi. 23 Şubat toplantısı ile ilgili yayınlanan özette enflasyondaki düşüşün süreceği ve cari açıktaki daralmanın devam edeceğine dair değerlendirmeler yer alırken, PPK özetinde "İhtiyaç duyulursa lirayı destekleyici tedbirler alınabilir" ifadesinin yer alması TL’yi destekledi.

Perşembe günü TÜİK tarafından enflasyon verisi açıklandı. TÜFE, Şubat ayında piyasa genelinin artış beklentilerinin aksine %0,02 geriledi. Bu gerilemede gıda fiyatlarındaki düşüşün ön planda olduğu görüldü. Böylece TÜFE'de yıllık artış Ocak ayındaki %9,58'den Şubat’ta %8,78'e geriledi. ÜFE ise Şubat ayında %0,2 düşerken yıllık ta ise %4,47 olarak gerçekleşti.

Global piyasalarda Çin’in büyümesi ile ilgili kaygılar devam etmekte. Çin Merkez Bankası yeni bir teşvikte bulunarak bankalara uyguladığı zorunlu karşılık oranını düşürdü. Hafta genelinde petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş de piyasalara destek sağladı. Petrol fiyatlarının 37 dolar seviyelerine çıktı.

ABD tarafına göz attığımızda, hafta başında ayın son günü olması sebebi ile düşük hacim ile gerileyen piyasaların gelen veriler ve petrol fiyatlarının desteklemesi ile tekrar yükselişlerine devam ettiği gözlemlendi. İmalat sektörü PMI 51,3 ile beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşirken ISM imalat endeksi ise 49,5 ile beklentilere paralel gerçekleşti. Haftalık işsizlik başvuruları ise 278 bin ile beklentileri aşarken fabrika siparişleri %1,6 ile beklentilerin altında kaldı. ABD Şubat ayı tarım dışı istihdam verisi ise beklentilerin üzerinde bir artış gösterdi. Tarım dışı istihdam 242 bin kişi arttı. Ekonomistlerin beklentisi istihdamın 200 bin kişi artması yönündeydi. Bir önceki ayda tarım dışı istihdam 151 bin artıştan 172 bin artışa revize edilirken işsizlik oranı aynı ayda piyasa beklentisine paralel yüzde 4,9 olarak kaldı.

Bu haftanın en önemli gündem maddeleri arasında Avrupa Merkez Bankası'nın Mart toplantısı ; Hafta içerisinde Euro Bölgesi'nde deflasyonun yeniden söz konusu olması, genişleme yönündeki beklentileri artırmaktadır. Söz konusu beklentiler piyasalarda bir süredir dillenmekte, yeterli miktarda parasal genişleme açıklansa dahi önceden fiyatlama olduğu için yatırımcı temkinli davranmalıdır. Haftaya başlarken Petrol de yükseliş devamında Brent tipi petrol 39.31 seviyelerinden işlem görürken emtialarda Altın ve Gümüşte yükselişte.. Dolar/TL kurunda 2.91-2.94 bandında hareketini devam ettirirken Euro/TL de ise Euro bölgesinden gelecek açıklamalar yön bulacaktır. Euro/TL ye baktığımızda değer kaybı haftanın ilk günü 3.19 seviyesinden gerçekleşmektedir.

arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.