Losev

Kürtler Helebçe’ye Ağlıyor

Videoyu Aç Kürtler Helebçe’ye Ağlıyor
A
a

Helebçe Katliamı’nın 26’ıncı yıldönümü dolayısıyla Kürdistan’da (KBY) çeşitli törenler düzenlendi. Şehitleri anmak için Kürdistan’nın dört bir yanında, diasporada ve Helebce, Hewlêr, Süleymaniye, Duhok ve Kerkük kentinde anma etkinlikleri organize edildi.

Saat 11.00’da Kürdistanlı yurttaşlar, Helebçe şehitleri için 5 dakika saygı duruşunda bulundu. Trafiğin durduğu bu dakikalarda, insanlar otomobillerinden inerek dualar etti. İş yerleri ve evler önünde de vatandaşların ayakta Helebce ’şehitlerini’ andı.
 
Etkinliklerin merkezi Helebçe ’de, kent meydanında toplanan binlerce kişi, ’Şehitlik Anıtı’na’ yürüdü. Burada kurbanlar için Kur’an-ı Kerim okundu. Acılar, 26 yıl sonra tekrar tazelendi. Kimyasal gaz saldırısında yakınlarını kaybedenler, mezar taşları başında gözyaşları döktü. Etkinliğe katılanların çoğunlukla siyah giyinmesi dikkat çekti.
 
Barzani’ye vilayet teşekkürü
 
Anma törenlerinde yapılan konuşmalarda Helebce’nin vilayet yapılmasına vurgu yapıldı. Helebceli’ler, katliamın 26’ıncı yılında ilçelerini il ilan eden Kürdistan Başkanı Mesut Barzani’ye teşekkür ettiler. Heleçce Kaymakamı Goran Edhem, törende yaptığı konuşmada, ’Kimyasal saldırıdan sonra yok olmuş, harabeye dönüşmüş bir Helebçe vardı. Çok şükür kısa sürede halk olarak ayağa kalktık ve şimdi Helebçe’nin il olduğu günleri gördük’ dedi.

 
Helebçe’ye ağıt
 
Erbil’de Şehir Parkı’nda düzenlenen anma törenine yüzlerce kişi katıldı. Törende sahneye çıkan bir müzik grubu, def çalgısı eşliğinde Helebçe ’de yaşananlar için ağıtlar yaktı. Anmada söz alan Erbil Valisi Nevzat Hadi, Helebce ’yi Hiroşima ve Nagazaki’ye benzeterek, ’Fakat bu katliamı, devlet başkanı kendi halkına karşı yaptı. Diktatör Saddam Hüseyin’in emriyle Helebçe halkı üzerine bombalar yağdırıldı. Bu, vicdansız ve insanlık değerlerinden uzak karar nedeniyle binlerce insan hayatını kaybetti. Bu saldırı, insanlığa karşı işlenmiş büyük bir suçtur’ dedi.
 ’Saddam’ın diğer bütün diktatörler gibi tarihin çöplüğüne gömüldüğünü’ ifade eden Hadi, ’Kürdistan bölgesinin özgür, Irak’ın ise demokratik bir yapıya kavuştuğunu’ belirtti. Kürdistan’nin diğer iki kenti Süleymaniye, Duhok ve Kerkük’te Helebçe için anma merasimleri tertiplendi.
Öte yandan Kürdistan’ın dört bir yanında ve diasporada yaşayan Kürdler de Helebçe katlimamının kurbanlarını anmak için çeşitli etkinlikler düzenledi.

Helebçe Katliamı
 
Helebçe Katliamı, 8 yıl süren İran-Irak Savaşı’nda Saddam Hüseyin’in Kürdlere karşı başlattığı ’Enfal Operasyonu’nun’ son aşaması olarak tarihe kaydedildi. Saddam Hüseyin, Kürd direnişini bastırmak için Helebce’nin bombalanması emrini verdi. Bunun üzerine 16 Mart 1988’de Helebçe semalarına gelen uçaklar, halkın üzerine gaz bombalarını yağdırdı. Resmi rakamlara göre 5 bin sivilin öldüğü saldırıda, 7 bini aşkın insan yaralandı. Binlerce insan, Helebçe ’den kaçarak Kuzey ve Doğu Kürdistan’a göçmek zorunda kaldı. Bu göç esnasında da yüzlerce insan hayatını kaybetti. Daha sonra 19 Ağustos’ta İran ile Irak arasında ateşkes imzalandı. Ateşkesten 5 gün sonra Irak ordusu, Helebce’yi işgal etti.



Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.