Losev

Kürtçe savunma yasağını savundu

Videoyu Aç Kürtçe savunma yasağını savundu
A
a

Adalet Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gönderdiği savunmada Kürtçe yasağını savundu.

Kürtçe savunma yapmak isteyen buna izin verilmeyince savunma yapmayan mahkum Yargıtay aşaması bitince Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Adalet Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi’ne gönderdiği savunmada Kürtçe yasağını savundu.
 
Batman’da, üç yıllık eylem albümü taranarak tutuklanan belediye işçisi Abdurrahim Balur, kimi gösterilerde çekilmiş fotoğraflarından hareketle altı yıl dört ay yedi gün hapis cezasına çarptırılmıştı. Mahkemede Kürtçe savunma yapma isteği reddedilince Balur, kendisini savunamadan mahkum olmuştu.
 
Balur’un mahkumiyetinden sonra yasal değişiklik yapılarak, Kürtçe savunmaya izin verilmişti. Balur’un avukatı Erkan Şenses de cezanın kesinleşmesi üzerine Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
 
Radikal’den İsmail Saymaz’ın haberine göre, Anayasa Mahkemesi’ne savunma gönderen Adalet Bakanlığı, iki yıl önce kaldırılmış yasağı gerekçe gösterdi.
 
Bakanlık, “Başvurucu, suçları anlayabilecek ve cevap verebilecek düzeyde Türkçe bilmektedir. Bu anlamda, başvurucunun mahkeme önünde savunma hakkının kullanılmasından çok siyasi saiklerle böyle bir talepte bulunduğu anlaşılmaktadır” dedi.
 
Balur’un avukatı Erkan Şenses Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda müvekkilinin Kürtçe savunma talebinin geri çevrildiği için savunma bile yapamadığını belirterek “Müvekkil Kürtçe dilinde daha iyi savunma yapacağını beyan etmesine rağmen bu talebi reddetmiş ve müvekkilin sorgu ve savunması alınmadan, delillere karşı ne diyeceği sorulmadan hüküm kurmuştur. Bu durum da Anayasanın 36. maddesinin mutlak ihlalidir” demişti.
 

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.