Losev

IŞİD'e en çok militan Bingöl'den gitti

Videoyu Aç IŞİD'e en çok militan Bingöl'den gitti
A
a

Bahar Kılıçgedik ve Remzi Budancir'in yazı dizisi Bingöl ile çarpıcı gerçekleri ortaya koyuyor.

T24'ten Bahar Kılıçgedik ve Remzi Budancir'in Türkiye'de yerel basın ile ilgili hazırladıklar 'Yerel Basın Profili' yazı dizisinin son bölümünde IŞİD'e en çok militanın Bilgöl'den gittiği belirtiliyor.

T24'te yayınlanan yazı dizisinin bazı kısımları şu şekilde:

Medyada baskı ve sansürün tartışıldığı bir dönemde yerel basının durumuna ilişkin bir çerçeve çizmek amacıyla hazırladığımız ve Objective Araştırmacı Gazetecilik Programı’nın desteğiyle gerçekleşen ‘Yerel Basın Profili’ yazı dizisinin son bölümünde Bingöl’de yerel gazeteciliği ve gazeteciliğin karşılaştığı sorunları ele aldık.  

Diyarbakır’da yerel gazetelere yönelik baskının devlet kaynaklı olduğu, Tunceli’de resmi ilanların basın özgürlüğünü engellediğini, Malatya'da ise basın özgürlüğünden çok, gazetelerin birleştirilmesi tartışma konusu olduğunu yazı dizisinin önceki bölümlerinde yayımlamıştık. Muhafazakâr kimliğin hakim olduğu Bingöl’de ise durum diğer illerden farklı görünüyor. Selefi grupların ve Hüda-Par’ın önemli bir taban bulduğu şehirde kişilerin birbirini tanıması sansürden ziyade otosansürü bir sorun olarak karşımıza çıkarıyor. Küçük bir şehir olan Bingöl’de haber yapan muhabirin tanınması muhabiri, gazete patronun iş çevresinden olması patronu durduruyor.

Gazete çalışanlarının kimlikleri ilin kozmopolit yapısına uygun düşüyor. Yerel gazete çalışanları arasında Selefi gruplara yakın muhabirler de Hüda-Par’ı destekleyen partiler de bulunuyor. Bingöl basının da HDP çizgisine yakın olan muhabirler de görev alıyor. Gazetecilerin çok kültürlülüğü gazete sayfalarına da yansıyor. ..
Bingöl basını neden IŞİD’i göremiyor?

Bingöl yerel basınında çalışan bir muhabir, “Bingöl’den birçok kişi Suriye’de savaşarak öldü. En fazla militan buradan gitti. Bingöl basını dışında, yabancı basın, yaygın medya kuruluşlarının hepsi işledi. Ancak biz işleyemedik. IŞİD ile ilgili en az haber Bingöl’de yapıldı” sözleri ile yaşanan durumu özetliyor. “Peki neden işleyemediniz” sorusuna muhabir etrafta gezinen uzun sakallıları göstererek, “Kimin kimle ilişkisi olduğu bilinmez ancak bu guruplar burada örgütlenmiş durumda. Medreseleri, mescitlerini herkes biliyor. Bingöl küçük herkes bir birini tanıyor. Bu gün bu yapılara karşı haber işlesek, başımıza ne geleceğini bilemeyiz” diye cevaplıyor. Durum sansürden çok otosansüre dönüşmüşe benziyor.



Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.