Losev

Irak'ta Yeni Hükümet Kuruldu

Videoyu Aç Irak'ta Yeni Hükümet Kuruldu
A
a

Irak’ta yeni hükümet Meclis’ten onay aldı. Kurulan hükümette görev dağılımı da belirlendi.

Irak’ta, Haydar El Abadi’nin kurduğu hükümet Meclis’ten güvenoyu aldı

El Abadi’nin kurduğu hükümette eski başbakan İbrahim Caferi dışişleri bakanı, eski cumhurbaşkanı yardımcısı Adil Abdülmehdi petrol bakanı, eski dışişleri bakanı Hoşyar Zebari ise başbakan yardımcılığına getirildi.

İçişleri ve Savunma bakanları ise henüz belirlenmedi. Haydar El Abadi, bu bakanların bir hafta içinde açıklanacağını belirtti.

Başbakan Abadi güven oylaması öncesi Kürtlerle sorunların çözüleceği sözü verirken, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

Abadi’nin açıkladığı hükümet programında, idari reformlar, ordunun yeniden yapılandırılması ve vilayetlere daha fazla özerklik verilmesi gibi adımlar yer aldı.

Hoşyar Zebari, Bağdat ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimiyle arasındaki petrol ve diğer sorunların çözümü için hükümete 3 ay süre vereceklerini söyledi.

Parlamentodaki oylamaya 328 milletvekilinden 289′u katıldı. Hükümet programı 177 oyla kabul edildi.

Irak’ta Şii eski Başbakan Nuri El Maliki uzun süre görevden ayrılmamakta direnmiş, Cumhurbaşkanı Fuad Mahsum’un geçen ay bir diğer Şii Haydar El Abadi’yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirmesinin ardından istifaya zorlanmıştı.

Irak’ta yazılı olmayan bir kurala göre Cumhurbaşkanlığı Kürtlere, Parlamento Başkanı Sünni Araplara ve Başbakanlık görevi de Şiilere veriliyor.

Anayasa’da böyle bir anlaşma yer almamış olsa da, Kürt, Şii ve Sünni siyasi partiler bu kuralı destekliyor.


Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.